Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukić: Za članstvo u EU neophodna efikasna primjena zakona

Optimističan sam kada su u pitanju procjene da već do 2025. godine možemo postati punopravna članica EU, međutim potrebno je da se svi udružimo, prevaziđemo podjele, poručuje Đukić

Za članstvo u Evropsku uniju neophodna je efikasna primjena zakona i ostale legislative, kako usklađivanje crnogorskog sa zakonodavstvom EU ne bi bilo “mrtvo slovo na papiru” pored teorije potrebno je više prakse, kazao je predsjednik nevladine organizacije Multimedijal Montenegro Željko Đukić na okruglom stolu „Uloga dijaspore Crne Gore u procesu evropske integracije“ u Bijelom Polju, na kome su učestvovali i predstavnici vlasti i dijaspore.

Kako je saopšteno iz te NVO, Đukić je dodao da bi u tome najviše doprinijela dijaspora.

“Upravo dijaspora, naši građani koji većinom žive u EU zemljama i svakodnevno primjenjuju u praksi sve propise, pravila i procedure mogu nam pomoći, mogu nas edukovati da i mi, ubrzano, u praksi počnemo primjenivati sva pravila procesdure i propise”, istakao je Đukić.

U fokusu devetogorišnjih pregovora Crne Gore sa EU, kako je rekao, bilo je usklađivanje legislative sa EU.

“U prethodnih devet godina koliko traju pregovori sa EU, cjelokupna administracija i pregovaračka struktura bila je fokusirana na harmonizaciju i usklađivanje domaće legislative i zakona sa evropskim, to je i bio jedan od uslova da bi ispunili postavljene uslove. Mislim da smo tu uradili dobar posao i da je veći dio legislative i zakonskih propisa harmonizovan sa evropskim”, naglasio je.

Međutim, ukazao je, ono što nam nedostaje jeste praksa, kako se sve to primijeniti u praksi.

“Optimističan sam kada su u pitanju procjene da već do 2025. godine možemo postati punopravna članica EU, međutim potrebno je da se svi udružimo, prevaziđemo podjele, da se udruže svi raspoloživi kapaciteti i da na čelu sa donosiocima odluka i pregovaračkom strukturom odvažnije i odlučnije svakog dana radimo”, kazao je Đukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đukić: Za članstvo u EU neophodna efikasna primjena zakona – CG Vijesti
03.08.2021-13:30 13:30

[…] Aktuelno […]