Utorak, 19 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanovićev kabinet: Vijesti se više ne mogu smatrati ozbiljnim novinama

Najnovije reagovanje novinara Vijesti nažalost pokazuje ono što javnost Crne Gore odavno zna – ovaj medij se ni po minimalnim standardima novinarstva više ne može smatrati ozbiljnom novinom

Najnovije reagovanje novinara Vijesti nažalost pokazuje ono što javnost Crne Gore odavno zna – ovaj medij se ni po minimalnim standardima novinarstva više ne može smatrati ozbiljnom novinom, saopštili su večeras iz Kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Reagovanje Kabineta predsjednika prenosimo u cjelosti.

Najnovije reagovanje novinara Vijesti nažalost pokazuje ono što javnost Crne Gore odavno zna – ovaj medij se ni po minimalnim standardima novinarstva više ne može smatrati ozbiljnom novinom. Polemika novinara bez činjenica i dokaza sa kvalifikacijama koje ne priliče ni čaršijskim razgovorima, ne zaslužuju ozbiljan odgovor baziran na argumentima, posebno kada “ugroženi” “proganjani” i “nezavisni” medij predsjednika države, uz to i “opasnog diktatora” optužuje da laže.

Jedino što je novinar uspio da dokaže je da je čitavo vrijeme obmanjivao javnost o tajnosti projekta i kako je administracija ćutala kada je u pitanju autoput, a sada navodi detalje iz Ugovora, izjave najviših državnih zvaničnika o svakom koraku u projektu, anekse ugovora.

Sve ovo potvrđuje početnu tezu da je projekat bio transparentan, i novinar Vijesti je to u svom reagovanju i dokazao. Čak eksplicitno kaže da je Vlada objavljivala dokumenta, kao i da je Informator o projektu proslijeđen poslanicima, uz sva ostala dokumenta koja je usvojila Skupština, a Vlada objavila, iako joj to nije bila obaveza.

Dakle, ko laže, a ko govori istinu – nije teško zaključiti ni laičkoj javnosti iz dosadašnje polemike, ali, jednako tako, javnost može da zaključi i ko je beznadežno zlonamjeran, i ko ne razumije da transparentnost u vrijednim državnim poslovima ne podrazumijeva da se Vlada konsultuje sa svakim umišljenim diletantom koji sebi pridaje nezaslužen značaj samom činjenicom da radi u “nezavisnom” mediju ili pripada NVO sektoru.

Za transparentnost postupka, svuda u svijetu, a ne samo u Crnoj Gori, dovoljno je da se postupak obavi u skladu sa pravnim sistemom države i da se svi, demokratski izabrani državni organi upoznaju sa propozicijama aranžmana, kao što je urađeno u projektu gradnje autoputa.

Vlada Crne Gore kao legitimno izabrana i ustavno nadležna je provela zakonsku, otvorenu i konkurentnu proceduru i izabrala partnera. Sve informacije je podijelila sa Parlamentom koji radi javno, uz direktan TV prenos i u kojem je usvojen Lex specijalis zakon o realizaciji projekta.

Takođe, Vlada je pribavila pozitivno mišljenje Zaštitnika imovinskih interesa i Ustavnog suda kao nadležnih organa, a kompletan dosije je dostavila i Državnom tužilaštvu. Tačno je da Vlada, nažalost, nije konsultovala “eksperte” iz Vijesti čija se uređivačka politika svodi na otvoreno širenje mržnje prema svemu što je urađeno u prethodnom periodu, pa sada u nedostatku argumenata, gube kontrolu u pokušaju da u javnosti stvore atmosferu koja bi dovela do krivične odgovornost ranijeg premijera, a današnjeg predsjednika.

Najnoviji dokaz za to je i kada su prije nekoliko dana, u epilogu hajke protiv prethodne Vlade na temu izdavanja državnih garancija za spašavanje industrije aluminijuma zavapili: nijesmo mi ovoliko kastigali zbog optužnice protiv drugih, nego zbog Đukanovića. Otvoreno hajkački, bijedan pokušaj “nezavisnog” medija da budu i tužitelji i sudije, na njihovu žalost sve je više providan i smiješan.

Uvijek je problem komunicirati sa sagovornikom koji, umisli da je on ekskluzivna, kompetentna i nadležna javnost, umjesto eksperata, ministarstava, Vlade, Parlamenta, Zastitnika, Tužilaštva i Ustavnog suda i tako postane taoc sopstvene obmane: da njegove interpretacije postaju nove činjenice i da se na njegovu laž, pobuđenu opsesivnom mržnjom koju svaki dan sve agresivnije pokazuju, pozivaju i drugi mediji, koji, kao što znamo, danas horski sumnjiče svaki posao sklopljen sa kineskim partnerom, pa, valjda očekuju da i Vladu nezavisne države Crne Gore to treba da impresionira. Naivno, pa sve da ovaj medij plaćaju EU i NATO, a ne Srbija i Rusija.

Dakle, što se tiče konstatacije da o ovom projektu bruje najpoznatiji svjetski mediji, podsjetićemo novinara Vijesti na ono što čitava javnost zna – bruje zbog nemušte izjave jednog od pulena Vijesti date u Evropskom parlamentu, koja je dovela do pada vrijednosti crnogorskih obveznica na tržištu.

To naravno javnost nije saznala iz ovog medija, niti su Vijesti pokrenule pitanje odgovornosti. Jednako kao što se nijesu mnogo interesovali oko “tajnog i organizovanog” zaduživanja u iznosu koji je skoro kao kredit za autoput, ali po mnogo nepovoljnijim uslovima. Tu se ne postavljaju pitanja kako su birani konsultanti, investitori, vođeni pregovori i gdje se troše sredstva. Zašto se novcem crnogorskih obveznika finansira nova aviokompanija, na osnovu kojih ekonomskih pokazatelja, gdje su kontragararancije za uložene desetine miliona, finansijske studije i analize, mišljenje Evropske komisije… i još niz drugih pitanja za koje Vijesti ne traže odgovor.

Da zaključimo, za razliku od selektivnih, niskotiražnih i plaćenih medija i medijskih poslenika, posao Vlade je odgovoran i trajno podložan provjeri javnosti i nadležnih državnih organa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kemal
30.04.2021-22:38 22:38

Vijesti citaju samo ljudi koji nemaju mozga vjerujte da ponekad kupim vijesti i ponesem u stalu goveda da citaju sve sto je napisano je LAZ Kleveta -DPS-KOMITE MILO bruka za Gradjane koje bljuvotine pisu cisto CETNICKE NOVINE i nijesu za normalnog covjeka da ih pogleda!