Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Započet proces konsolidacije koji je bio neophodan

Kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, predsjednik je čestitao na preuzetom predsjedavanju i odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijevom, na njegovu inicijativu, u okviru predstavljanja ciljeva i prioriteta francuskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije.

Kako je saopšteno iz Kabineta Đukanovića, predsjednik je čestitao na preuzetom predsjedavanju i odlično izabranom motou ocjenjujući da su upravo te tri riječi – oporavak, snaga i pripadnost – odgovor na realno stanje u Evropi i ono što su prioriteti EU i Evrope.

“Konstatovao je zadovoljstvo stanjem bilateralnih odnosa Crne Gore i Francuske, pohvalio aktivnosti dvije ambasade, kao i dijalog dvije vlade, i ponovio želju da se kalendar francuskih zvaničnika u regionu proširi i na Crnu Goru. Zahvalio je na pomoći Francuske u periodu suočavanja s pandemijom, što Crna Gora doživljava i kao gest prijateljstva.

U odnosu na unutrašnje stanje u zemlji, predsjednik je ocijenio da je započet proces konsolidacije koji je bio neophodan nakon što je prethodnih gotovo godinu i po pokazalo ozbiljne probleme u funkcionisanju vlasti uzrokovane odnosima prije svega na relaciji Vlade i parlamentarne većine, a koji su posljedično doveli i do problema sa EU, što je registrovano i u posljednjem izvještaju EK. Predsjednik je kazao da ćemo u narednih mjesec dana vidjeti šta će se i u kom pravcu dešavati, naglašavajući da zadatak svake vlade u Crnoj Gori mora da budu zdravstveni i ekonomski oporavak, povratak funkcionalnosti institucija sistema i deblokada pregovaračkog procesa, prije svega u vezi sa blokadom tužilačko-sudske vlasti i poglavljem 23”, navodi se u saopštenju.

Pozdravio je odluku Francuske da Zapadni Balkan stavi kao jedan od prioriteta svog šestomjesečnog predsjedavanja.

Ponovio da je integracija uslov stabilnosti ovog regiona.

“Ako to shvatimo na svim adresama i u regionu i u EU, siguran sam da ćemo se odmah opredijeliti za taj put. U suprotnom, svi ćemo gubiti vrijeme”, kazao je predsjednik.

Za Crnu Goru integracija ostaje ključna, a konsolidacija vlasti, stabilizacija prilika i puni fokus na reforme su jedini put, što želi i ogroman broj građana Crne Gore, dodaju u saopštenju.

Ambasador Timonije je zahvalio na prijemu i izrazio saglasnost u pogledu optimizma i neophodnosti davanja dinamike evropskom procesu u Crnoj Gori, navodeći da posljednja istraživanja EU potvrđuju da je evropski projekat ono što spaja i ujedinjuje građane Crne Gore.

“Ta podrška daje zadatak Francuskoj kao predsjedavajućoj da ne razočara. A da ne bismo razočarali, moramo bili realistični i otvoriti perspektivu, navodi ambasador, što je bila i jučerašnja poruka predsjednika Makrona u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Ambasador Timonije je najavio konferenciju o Zapadnom Balkanu koja će biti održana u junu, sa fokusom na ekonomske činioce, civilno društvo i mlade i sa namjerom da poveća dostupnost evropskih fondova u tim oblastima. Francuska će pružiti podršku u oblasti vladavine prava, sa željom da Crna Gora do kraja juna ostvari neophodan iskorak u poglavlju 23. Crna Gora treba da zadrži svoj status lidera u integracijama i potrebno je da svojom mudrošću usmjeravate društvo ka vrijednostima o kojima govorite, naglasio je ambasador Timonije, uz ocjenu da EU ne može ići brže od društva”, piše u saopštenju.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o regionu, uz saglasnost u pogledu neophodnosti otpočinjanja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

“Predsjednik Đukanović je naglasio da se ne smije dozvoliti da se bilateralna pitanja prelamaju preko jedinstva EU.

Takođe, saglasili su se da je za rješavanje problema i izazova regiona neophodno zajedničko djelovanje međunarodne zajednice u čijem epicentru mora biti Evropa, odnosno EU”, navodi se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve