Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Zapadnom Balkanu potreban kontinuiran podsticaj sa evropske strane

Predsjednik je uz zadovoljstvo za prihvaćenu inicijativu za razgovor u okviru programa obilježavanja 200 godina od početka borbe za nezavisnost Grčke i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, visoko ocijenio kvalitet međudržavnih odnosa

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas putem video poziva sa predsjednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

Predsjednik je uz zadovoljstvo za prihvaćenu inicijativu za razgovor u okviru programa obilježavanja 200 godina od početka borbe za nezavisnost Grčke i 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i Grčke, visoko ocijenio kvalitet međudržavnih odnosa.

-U Crnoj Gori Grčku vidimo kao prijateljsku državu, a grčki narod kao prijateljski narod-, poručio je Predsjednik, uz zahvalnost za pažnju koju ta zemlja posvećuje Crnoj Gori i regionu u ostvarivanju evropskih i evroatlantskih ciljeva.

Uz žaljenje što zbog epidemiološke situacije nijesu bili do sada u prilici da se lično sretnu, istakao je da su razgovori na najvišem političkom nivou uvijek odličan podsticaj da međudržavni odnosi dobiju i novi kvalitet.

Zahvalio je predsjednici Sakelaropolu za pomoć koju je Grčka, u okviru EU i bilateralno kroz isporuku zaštitne opreme, uputila Crnoj Gori tokom borbe sa korona vurusom. Predsjednik je zahvalio i za snažnu podršku Grčke tokom pristupanja Crne Gore Alijansi, i partnersku i savezničku saradnju dvije zemlje u okviru NATO, koja se realizuje i kroz misiju zaštite vazdušnog prostora Crne Gore i obuku naših vojnika u Grčkoj. Uz podsjećanje na prve korake integracije regiona koji su napravljeni upravo na Solunskom samitu, upozorio je da sada, 18 godina nakon Soluna, nažalost svjedočimo ozbiljnom usporavanju i zamoru u realizaciji proširenja, jedne veoma uspješne evropske politike, koje za posljedicu ima i pad reformskog entuzijazma u regionu.

-Uz jasan naglasak na važnost nastavka reformi na nacionalnom nivou, Zapadnom Balkanu je potreban kontinuiran podsticaj sa evropske strane, kako bi se zaokružio proces ujedinjenja Evrope, čime bi Evropa pomogla i sebi i regionu-, kazao je Predsjednik.

Predsjednica Grčke je kazala da joj je velika čast da danas razgovara sa Predsjednikom Crne Gore. Sa radošću Vas čekamo u Grčkoj, poručila je Sakelaropulu. Uz zahvalnost za čestitke povodom važnih jubileja naglasila je da i ti značajni istorijski datumi i istorijske ličnosti poput Vasa Brajovića – Crnogorca potvrđuju veze dvije države, koje se dokazuju i u današnjem vremenu kroz saradnju i edukaciju pripadnika Vojske Crne Gore.

Uz zadovoljstvo što se zahvaljujući vakcinaciji nazire povratak u normalne tokove i što je Grčka bila u prilici da pomogne Crnoj Gori, pohvalila je saradnju dvije države u okviru NATO i crnogorski doprinos kao pouzdanog partnera. Ona je naglasila da Grčka čvrsto podržava evropsku perpektivu regiona koji je imao teške periode u svojoj istoriji. Grčka stoji na stajalištu da je pristupanje Evropskoj uniji put ka stabilnosti. Nastavićemo da podržavamo Crnu Goru i proces proširenja na temeljima vrijednosti u kojima su saradnja, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava od posebne važnosti.

Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora i Grčka na već dobrim osnovama ekonomske saradnje i pozitivnih iskustava investitora, imaju perspektivu daljeg razvoja ekonomskih i ukupnih odnosa na dobro država i dva prijateljska naroda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve