Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Dvije godine traju opstrukcije, lutanja i zastoji

''Nakon godina i decenija kontinuiranih uspjeha, očuvanja mira i izbjegavanja ratnih razaranja i masovnih pogibija u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije i NATO intervencije, obnove nezavisnosti na referendumu prije 16 godina, stupanja u NATO i liderske pozicije u pregovaračkom procesu sa EU, u posljednje dvije godine svjedoci smo opstrukcije, lutanja i zastoja u razvoju i reformama''

Vojska Crne Gore slavi ove godine svoj Dan u znaku malog jubileja i velikog dostignuća – petogodišnjice članstva u NATO, najmoćnijem vojnom i političkom savezu u istoriji čovječanstva, ukazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom proslave Dana Vojske Crne Gore.

Prekjučerašnja poruka GS Jensa Stoltenberga o solidarnosti Alijanse s Crnom Gorom kao cijenjenim saveznikom ima posebnu težinu, imajući u vidu ukupni ambijent u kojem dočekujemo ovaj praznik – kazao je Đukanović.

On je poručio da je put crnogorske vojske kroz vjekove dug i slavan.

– Od Tuđemila u 11. vijeku, preko čuvenih bitaka u 18. i 19., velikog Trinaestog jula i slavne antifašističke Narodno-oslobodilačke borbe, do interoperabilne moderne vojske, u stroju s najspremnijim partnerskim armijama. Na ponos narodu i državi, kao sigurna uzdanica u ovim turbulentnim vremenima – kazao je Đukanović.

On je ukazao na to da nažalost prolazimo kroz delikatne političke trenutke u Crnoj Gori.

– Nakon godina i decenija kontinuiranih uspjeha, očuvanja mira i izbjegavanja ratnih razaranja i masovnih pogibija u vrijeme krvavog raspada Jugoslavije i NATO intervencije, obnove nezavisnosti na referendumu prije 16 godina, stupanja u NATO i liderske pozicije u pregovaračkom procesu sa EU, u posljednje dvije godine svjedoci smo opstrukcije, lutanja i zastoja u razvoju i reformama, zaključno sa ugrožavanjem funkcionalnosti države koja je u prethodnom periodu bila znak prepoznavanja Crne Gore i razlog njenog poštovanja u međunarodnoj zajednici – istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, društveni procesi u zemlji odvijaju se u bitno promijenjenom regionalnom i globalnom geopolitičkom kontekstu – “Zapadni Balkan je na trasi destruktivne antievropske politike, što je dovelo do zastoja u integracijama, bujanja antievropskih interesa i uticaja trećih strana, kao i restauracije nacionalističkih politika i pogubnih velikodržavnih projekata”.

Zaoštravanje na globalnoj sceni nosi sobom opasne posljedice i po stabilnost i bezbjednost našeg regiona. Napad Rusije na Ukrajinu najveći je sukob nakon Drugog svjetskog rata u Evropi. I najveći bezbjednosni rizik po čovječanstvo od Kubanske krize 1962. Svijet kakav smo poznavali više ne postoji. Danas niko ne zna kako će izgledati budući globalni poredak. Svjedočimo neizvjesnom preslaganju postojeće geopolitičke infrastrukture – ukazao je Đukanović.

Predsjednik je istakao da to sve provocira stabilnost i izaziva strahove za budućnost i naše države.

Stoga je velika odgovornost i izazov za državnu politiku, za sve političke subjekte u društvu da se pronađe formula za deblokadu institucija sistema. Jedini ustavni i demokratski put za to je da zajednički omogućimo građanima da se kroz izborni proces dođe do rješenja – podvukao je Đukanović.

On je poručio da i Vojska Crne Gore mora biti na visini izazova s kojima smo suočeni, u dijelu svojih obaveza, “dajući doprinos sigurnosti građana i stabilnosti države, a zajedno sa bezbjednosnim sistemom u cjelini i stvaranju povoljnijeg ambijenta za privlačenje investicija i nesmetan razvoj biznisa, za brže sprovođenje reformi na putu evropskih integracija”.

Bez toga nema napretka i izgradnje bogatijeg društva – dodao je Đukanović.

Predsjednik je ukazao na to da je Vojska Crne Gore dio partnerske odgovornosti za mir u svijetu.

Ponosni smo što Crna Gora i njena vojska stoje u istom redu sa saveznicima u odbrani zajedničkih vrijednosti i tekovina i kroz podršku koja se pruža Ukrajini i ukrajinskom narodu. Time se doprinosi odbrani evropskih vrijednosti i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i principima na kojima počiva Povelja Ujedinjenih nacija. Vojska Crne Gore daje i zapažen doprinos regionalnoj i globalnoj bezbjednosti kroz brojne misije NATO, UN i EU. Dio našeg velikog istorijskog nasljeđa na koje smo ponosni je i prva svjetska mirovna misija potkraj 19. vijeka na Kritu koju su tadašnje velike sile povjerile crnogorskoj vojsci. Praznik koji obilježavamo je i prilika za podsjećanje na takve slavne istorijske događaje koji su inspiracija za vas koji danas časno nosite uniformu Vojske Crne Gore, i za one koji će vas naslijediti – poručio je predsjednik Crne Gore.

On je istakao i da su žene imale nezamjenjivu ulogu u logističkoj, a vremenom i u svakoj drugoj podršci vojnicima, u našoj zemlji “koja je kroz vjekove bila poprište borbe za slobodu”.

One danas stoje i u prvim redovima rame uz rame sa svojim kolegama, što našu vojsku čini savremenijom i inkluzivnom. To je ujedno i značajan doprinos realizaciji agende „Žene, mir i bezbjednost“ – istakao je Đukanović.

Obraćajući se vojnicima VCG, Đukanović je kazao da je vojničko zanimanje tradicionalno i jedno od najčasnijih u Crnoj Gori.

– Ono je bilo i ostalo mjera lojalnosti svojoj državi. Vojnička uniforma sleduje najboljima, najspremnijima i najodanijima. Sleduje vama koji je danas nosite. Vojska je ne samo snažna poluga stabilnosti države, nego i simbol njenog postojanja, i njenog predstavljanja. Na državi je da obezbijedi socijalne i sve druge pretpostavke za pristojan život vas i vaših porodica, i da brine o modernizaciji opremanja u skladu s potrebama države i obavezama koje proističu iz članstva u NATO – istakao je Đukanović.

On je čestitao Dan Vojske Crne Gore i vojnicima poželio nove profesionalne uspjehe i ličnu i porodičnu sreću.

Konjević: Crnogorska vojska garant demokratskog i svakog drugog razvoja države

Ministar odbrane Raško Konjević poručio je da je crnogorska vojska garant demokratskog i svakog drugog razvoja države, dodajući da “nema ničeg moćnijeg i časnije od vojnika koji proslavljaju svoju vojsku”.

– Snaga države ne ogleda se samo u moći i upotrebi oružanih snaga koliko u sposobnosti održanja mira – istakao je Konjević.

On je ukazao na to da je u prirodi demokratije da se neprekidno usavršava, a kako je dodao, u istoriji Crne Gore pokazalo se da se demokratije efikasno brane i pobjeđuju.

Konjević je istakao da je Crna Gora pristupanjem NATO savezu podginula odbranbene i demokratske standarde države.

– To istovremeno znače novi zadaci – dodao je on.

Konjević je ukazao da su time svakim danom na provjeri kod građana a i međunarodnih partnera.

– Pripadnici Ministarstva odbrane većini izazova uspješno odgovaraju – kazao je on.

Lazarević: Borba za slobodu VCG bila je obrazac trajanja i način života

U Crnoj Gori nikada nedostajala želja za pobjedom, zato su nas uvažavali i zato nas uvažavaju naši prijatelji i protivnici. Zbog prirodnog naboja i potrebe za slobodim bili smo drugima trn u oku jer im nije bilo lako trpjeti poraze od malobrojne Vojske Crne Gore, poručio je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Zoran Lazarević.

On je kazao da je borba za slobodu “bila obrazac trajanja i način života”.

– Zato smo danas tu gdje jesmo – istakao je Lazarević.

On je poručio da je VCG zavrijedila smo podršku naših partnera – posebno SAD-a.

– Ne samo u opremanju sredstvima nego i u zaštiti sistema komandovanja – dodao je Lazarević.

Pripadnicima Vojske je zahvalio zato što predanim radom doprinose osjećanju sigurnosti građana, te istakao da ih duboko poštuje zbog toga što je za obavljanje zadataka VCG potrebno ogromno odricanje.

Načelnik Generalštaba VCG se obratio i najmlađim vojnicima koji su večeras položili zakletvu, i kazao da je on to davno učinio, te da bi rado ponovio sa svakom generacijom.

– Sve moje je među ovim brdima, i čini mi se da bi trebalo da budemo ponosni i dijelimo vrstu tog osjećaja – kazao je Lazarević.

Najmlađim vojnicima je poručio da nikad ne dozvole da bilo ko poljulja njihovu emociju.

– Poštovani pripadnici Vojske, moramo jedni drugima biti podrška i oslonac – poručio je Lazarević, dodajući da bi tako trebalo da bude jer je takav slučaj bio i kroz vjekove i istoriju.

Pripadnicima Vojske je poručio da na podršku Ministarstva odbrane računaju u potpunosti i bez rezerve.

– Znajte da naši državni organi znaju šta znači crnogorska Vojska i da neće dozvoliti da ni na jedan zadatak odemo neopremljeni. Da budemo jači i još bolji i koračamo zajedno i sigurno – poručio je Lazarević.

Novi vojnici položili zakletvu

Tridesetak novih vojnika položilo je zakletvu.

Na kraju ceremonije emitovan je novi promotivni spot Vojske Crne Gore.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve