Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Vanredni parlamentarni izbori dovešće do političke stabilizacije i vlade koja će CG voditi ka EU

Đukanović je upoznao ambasadore sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji uz očekivanje da će skori vanredni parlamentarni izbori dovesti do političke stabilizacije i stvaranja vlade koja će na kompetentan način nastaviti reforme i voditi Crnu Goru ka članstvu u EU

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kraljevine Belgije Nj.E. Keti Bigenhaut, Narodne Republike Kine Nj.E. Fan Kuna, Republike Argentine Nj.E. Osvalda Narsisa Marsika i Republike Koreje Nj.E. Đeung Lia, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Nakon ceremonije Đukanović je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio im dobrodošlicu, uspješnu misiju i iskazao uvjerenje da će tokom svojih mandata odnosi između Crne Gore i njihovih država dobiti na sadržini i novim formama saradnje.

Đukanović je upoznao ambasadore sa aktuelnim političkim prilikama u zemlji uz očekivanje da će skori vanredni parlamentarni izbori dovesti do političke stabilizacije i stvaranja vlade koja će na kompetentan način nastaviti reforme i voditi Crnu Goru ka članstvu u EU.

Kako su kazali iz kabineta Đukanovića, on je ukazao na ogromne potencijale za unapređenje bilateralne saradnje sa svakom od zemalja u ekonomskoj oblasti, posebno u dijelu realizacije krupnih infrastrukturnih projekata u kojima Crna Gora želi da razvija partnerstvo sa kredibilnim investitorima.

U razgovoru sa ambasadorkom Belgije pozdravljena je dobra tradicija diplomatskih odnosa dvije zemlje i intenziviranje političkog dijaloga koje će uskoro biti potvrđeno zvaničnom audijencijom Predsjednika Crne Gore kod belgijskog kralja Filipa.

– Postignuta je puna saglasnost o važnosti očuvanja evropskog jedinstva i odbrani evropskog sistema vrijednosti koje je na udaru u uslovima agresije na Ukrajinu. Ponovljena je podrška daljem putu Crne Gore ka punopravnom članstvu u EU uz jasno prepoznavanje neophodnosti napretka u unapređenju vladavine prava u zemlji i borbe protiv korupcije, i saglasnost o važnosti stabilne administracije koja je u stanju da u uslovima političke nestabilnosti apsorbuje sve važne reformske korake važne za ispunjavanje uslova u cilju postizanja progresa – istakli su iz kabineta Đukanovića.

Sa ambasadorom Kine potvrđeno je tradicionalno prijateljstvo Crne Gore i Kine obogaćeno saradnjom dvije zemlje proteklih 15 godina diplomatskih odnosa.

– Ponovljena je zahvalnost za apsolutno poštovanje strateškog izbora razvoja Crne Gore, njenog euroatlantskog kursa i evropskog puta kao garancije za stabilnost zemlje i regiona. Izraženo je obostrano zadovoljstvo realizacijom prve dionice auto puta Bar-Boljare, kao i prethodnom saradnjom u oblastima željezničke infrastrukture i energetike, nauke i obrazovanja – kazali su iz kabineta Đukanovića.

Ambasador je prenio srdačne pozdrave predsjednika Sija i podsjetio na prethodni poziv predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Kinu.

U razgovoru sa ambasadorom Argentine posebno je izdvojen doprinos koji crnogorska zajednica daje snaženju odnosa dvije zemlje. Zajednički je prepoznat kapacitet Luke Bar kao ulazne tačke za argentinske proizvode na evropsko tržište, što bi uz implementaciju potpisanog sporazuma o ekonomskoj saradnji i skorije formiranje mješovite komisije doprinijelo intenzivnijoj ekonomskoj komunikaciji dvije zemlje.

 

Tokom susreta sa ambasadorom Republike Koreje, pozdravljeno je jačanje veza između NATO i Republike Koreje koje su rezultirale prvim učešćem te zemlje na nedavnom Samitu NATO-a u Madridu.

 

Istaknuta je važnost saradnje NATO i Koreje kao izvanredna prilika za promociju vrijednosti na kojima počiva i bilateralna saradnja Crne Gore i Koreje. Podijeljena je saglasnost o značaju očuvanja mira i stabilnosti na korejskom poluostrvu, kao, između ostalog, važnog doprinosa globalnoj bezbjednosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve