Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ukoliko ne odblokiramo Ustavni sud, možemo ostati bez EU fondova

Đukanović smatra da treba izabrati više kandidata sa ustavne sudije jer postoje naznake da bi ove godine još jedan sudija Ustavnog suda trebalo da ode u penziju, što bi rješenje sa izborom jednog vratilo cijeli proces na početak

Ukoliko se ne odblokira Ustavni sud, Evropska unija može ukinuti fondove podrške našoj zemlji, što bi nanijelo ogromnu štetu, kazao je programski direktor u Centru za građansko obrazovanje Petar Đukanović. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” kazao da se političari nonšalantno odnose prema ozbiljnim prijetnjama evropskih izaslanika, a koje su diplomatski formulisane. Iako ne postoji mogućnost istovremenog održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, kaže da su vanredni izbori izvjesni u prvoj polovini godine.

Đukanović smatra da treba izabrati više kandidata sa ustavne sudije jer postoje naznake da bi ove godine još jedan sudija Ustavnog suda trebalo da ode u penziju, što bi rješenje sa izborom jednog vratilo cijeli proces na početak.

“Ja mislim da među toliko kandidata može da se izabere više sudija koji će obezbijediti punu funkcionalnost suda. Sada je samo pitanje koliko će se naše političke elite odgovorno odnositi prema tome”, kazao je on.

Ističe da su upozorenja evropskih partnera vrlo jasno.

“Iako je poruka izaslanika EU diplomatski formulisana, mislim da je svakome ko razumije te procese zapravo jasno da je to jedna ozbiljna prijetnja našem procesu evropskih integracijha da ako mi nijesmo u stanju da obezbijedimo funkcionalnost institucija, da izaberemo sudije US, mislim da su namjere EU vrlo ozbiljne i da bi to moglo da dovede do blokade cijelog procesa”, smatra on.

Možda ne bi odmah došlo do zaustavljanja procesa pregovora sa EU.

“Ali EU ima jako puno drugih mehanizama, na primjer podrške Crnoj Gori u evropskim integracijama, čije bi zaustavljanje u ovom trenutku bilo pogubmo za našu zemlju. Kao što je na primjer zamrzavanje nekih fondova podrške i ukidanje vizne liberalizacije”, kazao je on.

Smatra da naše političke strukture ne shvataju dovoljno ozbiljno ovu situaciju da nonšalantno prihvataju rizik.

“Čini mi se da nekima iz vladajuće većine zapravo možda nije u interesu da se taj proces nastavi, već da dođe do njegove blokade”, rekao je Đukanović.

Kada je riječ o izborima, kazao je da je jasno da neće biti objedinjeni parlamentarni i predsjednički jer je predsjednica Skupštine Danijela Đurović dala najkraći rok za održavanje predsjedničkih, odnosno 60 dana, što je bilo nedovoljno za zakonsku pripremu parlamentarnih.

Smatra da su vanredni parlamentarni izbori sasvim izvjesni.

“Negdje su predviđanja da bi trebalo da se dese u prvoj polovini godine. To je neki od uslova međunarodnih partnera”, kazao je on.

Kaže da je preuranjeno baratati potencijanim imenima kandidata.

“Sad bi trebalo ispratiti kako će se politički blokovi odnositi prema tom procesu, kako će se grupisati i koliko će kandidata ponuditi. Mislim da se ništa spektakularno ne može desiti. To će biti neko ko je poznat iz strukture političkih figura koje smo već imali priliku da upoznamo”, rekao je Đukanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve