Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Srbija i SPC poslužile se Vladom CG koja se stavila na uslugu ostvarivanja ciljeva velikosrpskog nacionalizma

Ono čemu danas svjedočimo je veći intenzitet pritiska na Crnu Goru, što sam nazvao velikosrpskom ofanzivom na Crnu Goru, rekao je Đukanović

Naš problem je što se Srbija i SPC poslužila Vladom Crne Gore. Vlada je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar, od helikoptera do upotrebe hemije i žive sile, protiv Prijestonice i njenih građana koji su mirno protestovali, stavio se na uslugu ostvarivanja ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori, rekao je predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović u emisiji “Argumenti” na TVCG.

Predsjednik je govoreći o ustoličenju Joanikija, podjelama u društvu i događajima na Cetinju, rekao da to vidi kao “državno-politički problem”.

“Ovo vidim kao jednu u seriji epizoda obnovljene ofanzive velikosrpskog nacionalizma na Crnu Goru. To je projekat koji datira od polovine 19. vijeka i Garašaninovih Načertanija imao je razne faze u tom periodu, poslednjih par godina prisustvujemo obnovi ofanzive”, rekao je predsjednik države.

Đukanović ističe da ni nakon poraza 90-ih i Dejtonskog sporazuma ta ideja nije poražena.

“Nažalost, kao što vidimo velikosrpski nacionalizam danas nasrće na Crnu Goru istom strašću. Zašto se u frontu velikosrpskog nacionalizma sada posebno eksponira SPC je zanimljivo pitanje. Zato što u nekim krugovima na zapadu se sukobi između države i crkve uvijek percipiraju kao ugrožavanje vjerskih prava i sloboda. SPC je jedini preostali prekogranični instrument velikosrpskog nacionalizma”, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, SPC je pristala na ulogu instrumenta zloupotrijebljenog u ime velikosrpskog nacionalizma.

“Naše podjele su istorijski ukorijenjene.  Ono čemu danas svjedočimo je veći intenzitet pritiska na Crnu Goru, što sam nazvao velikosrpskom ofanzivom na Crnu Goru. U takvoj atmosferi dolazi i do možda nešto strastvenijeg zaoštravanja tog problema. Ali kao što smo vidjeli na Cetinju, na sreću i na zadovoljstvo svih nas, nije došlo ni do kakve eskalacije bezbjednosnog problema, nije stradao nijedan čvijek, nije ugroženo zdravlje bilo kog pojedinca”, ističe predsjednik.

Đukanović ocjenjuje da je velikosrpski nacionalizam na pitanju Cetinja pokušao da li može proći sa repertoarom pritisaka i nasilja na Crnu Goru.

“Ne bi prošao da je bio u pitanju samo pritisak Srbije ili SPC. Naš problem je što se Srbija i SPC poslužila Vladom Crne Gore. Vlada je glavni akter koji je, stavljajući na raspolaganje svoj kompletan repertoar, od helikoptera do upotrebe hemije i žive sile, protiv Prijestonice i njenih građana koji su mirno protestovali, stavio se na uslugu ostvarivanja ciljeva velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori”, istakao je Đukanović.

Đukanović o saradnji sa Miloševićem: Nema političke ljubavi, svako radi svoj posao

Odgovarajući na pitanje o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, Đukanović kaže da je to manipulacija onih koji pokušavaju da, kako ističe, ospore nešto što je djelo političke strukture koju sam personifikovao.

“Kada je moja saradnja sa Slobodanom Miloševićem u pitanju, to nije bila nikakva posebna blizina. Mi smo bili savremenici, naša bliskost je tu tome što je on bio predsjednik Srbije, pa Jugoslavije, ja predsjednik Vlade Crne Gore. Nema političke ljubavi, svako radi svoj posao”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da se referendum 90-ih godina nije mogao desiti bez prolivanja krvi.

“Siguran sam da smo tada krenuli u obnovu nezavinosti da bi Crna Gora plivala u krvi. Umjesto tada mi smo to uradili 2006 godine”, dodao je.

Ističe da je njihovo uvjerenje bilo da se i sa pitanjem crkve mora pažljivo državno-politički menadžirati.

“Crnogorska crkva izgubila legitimitet pod specifičnim okolnostima”

Đukanović je naveo da je Crnogorska crkva izgubila legitimitet pod vrlo specifičnim okolnostima.

“Izgubila ga je odlukom jednog vrlo nelegitimnog Svetog sinoda CPC, na sjednici gdje je od sedam članova Sinoda bilo prisutno dva i izgubilo ga je sa političkim obrazloženjem…U obrazloženju stoji da, obzirom da je na Podgoričkoj skupštini koju smatramo neligitimnom, Crna Gora se prisajedinila Srbiji, onda je logično i prirodno da se CPC prisajedini Pravoslavnoj crkvi Srbije. 2006-te godine obnovili smo državu. Prema tome postavlja se pitanje šta su razlozi zbog čega bi se neko protivio da u obnovljenoj državi obnovimo autokefalnu CPC. Tim pitanjem moramo pametno upravljati, kao i pitanjem države. Ništa nam ne znači ako mi proglasimo crkvu autokefalnom, ako ne izgradimo dobre odnose sa pravoslavnim autoritetima u svijetu, koji će nam pomoći da dobijemo kanonosnko priznanje”, naveo je Đukanović.

On je kazao i da je godinama razgovarao sa preminulim mitropolitom Amfilohijem na temu obnove Crnogorske crkve, ali da nijesu došli do rješenja.

“Postojali su nepremostivi problemi na drugoj strani. Danas očigledno moramo nastaviti da se bavimo tim pitanjem”, rekao je Đukanović.

Na pitanje da li osjeća dio odgovornosti za tenzije i podjele u crnogorskom društvu, Đukanović je odgovorio da je “sva odgovornost na drugoj strani”.

“Ako mislite da bih ja doprinio miru i stabilnosti time što bih ćutao, i povlačio se sa mjesta gdje je napadnuta crnogroska država i nacionalni identitet, onda ozbiljno griješite”, kaže Đukanović.

“Prema Srbima se odnosim sa punim poštovanjem, ne mogu odnositi sa poštovanjem, kada neko nasrće na državu”

Đukanović je naglasio da je apsolutno predsjednik svih građana i da se prema Srbima odnosi sa apsolutnim poštovanjem.

“Svakog Srbina gledam kao najboljeg Crnogorca, Hrvata, Bošnjaka, Albanca… Zašto misle da nisam predsjednik svih građana? Manipulisani su od strane lidera srpskih nacionalnih partija. Srbe doživljavam kao građane Crne Gore i prema njima se odnosim sa punim poštovanjem. Ono prema čemu se ne mogu odnositi sa poštovanjem, kada neko nasrće na državu”, istakao je Đukanović.

Đukanović je podsjetio da smo priču o ugroženosti Srba u Crnoj Gori imali i povodom jezika.

“Nestankom jugoslovenske države nestao je i srpsko-hrvatski jezik. Nakon toga je Srbija taj jezik proglasila srpskim, Hrvati hrvatski, Bosna bosanski, i kada je Crna Gora željela da ga proglasi crnogorskim to je bilo ugrožavanje prava Srba. Zašto bi se dogovarali sa Srbijom o tome kako će se zvati naš jezik”, rekao je on.

“Ovo nije nacionalno odgovorna Vlada, ovo je stručna služba SPC”

Predsjednik se potom ponovo osvrnuo na crkvu. Kazao je da je neupitno i da je toliko akata koji govore da se samoukidanjem Pećke patrijaršije 1766. godine nad CPC više nema crkvenog autoriteta.

“CPC je autokefalna. Neupitno je po međunarodnim aktima, iz arhiva Vaseljenske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve da je Crna Gora imala svoju autokefalnu crkvu. Pitam Vas kao građanina Crne Gore je l’ se osjećate dobro ako Vam neko osporava da imate neko pravo koje ste istorijski imali? Valjda je uloga šefa države da to brani? A ako se to brani na Cetinju, onda mi je mjesto na Cetinju.Ako pitate da li sam u raskoraku sa svojim stavom da sam predsjednik svih građana, a da sam istovremeno na tom mjestu, reći ću vam: ne osjećam se u istoj mjeri predsjednikom onih građana koji nam ruše državu”, rekao je Đukanović.

Osvrćući se na izjavu od 4. septembra da neće biti ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastru, Đukanović je kazao da nije imao informaciju da će ustoličenje biti odloženo, već se pozvao na logiku da nacionalno odgovorna Vlada ne može zloupotrijebiti resurse protiv Prijestonice i njenih građana.

“Ovo nije nacionalno odgovorna Vlada. Ovo je stručna služba SPC. Ta vlada koja se zove Vladom Crne Gore je dala helikoptere, dala hemiju”, naglasio je on.

“Vanredni parlamentarni izbori najpravedni put”

Đukanović je za TVCG rekao da moć aktuelne opozicije nije mala, te da je 40 poslanika pokazalo da imaju jasnu viziju i kada nijesu na vlasti.

“Imali smo brutalni nasrtaj iz Beograda na Crnu Goru. Srbija je polomila zube i u Nikšiću i na drugim mjestima, zahvaljujući nekome ko je odgovorno branio nacionalne interese. To nije radila Vlada, radila je dražavno odgovorna opozicija sa probuđenim frontom građanskih aktivista iz Crne Gore”, ocjenjuje predsjednik Crne Gore.

Ističe da je Vlada savez tri koalicije koje je, kako navodi, udržila mržnja prema prethodnoj vlasti i njegovoj malenskosti.

“Udružila ih je mogućnost na Cetinju, da se osvete Crnoj Gori, Prijestonici, Crnogorcima, a to savezništo će ih držati kao i ono poslije 30. avgusta 2020. Dozvolimo da vrijeme neke stvari postavi na svoje mjesto. Kada se razišao dim od suzavca na Cetinju, mogima je u Crnoj gori postalo jasno ko je alternativa i ko je nova vlast koja im se pokušala izdati za vlast koja će odgovornije od prethodne štititi interese građana i suzbijati kriminal i korupciju. Dobili smo takozvanu Vladu koja se služi interesima veliksrpskog nacionalizma i SPC”, kazao je Đukanović.

Ističe da ne vjeruje u dugoročnost daljeg funkcionisanja “tog političkih saveza” i da bi vanredni parlamentarni izbori bili najpravedni put.

“Na mržnji ne da nije moguće ništa dobro napraviti, niti trajati. mene čudi da je to i do sada Ne može Crna Gora biti jedina zemlja na planeti vbez Vlade. Ne postoji takav organ koji vodi računa o državnim interesima”, rekao je Milo Đukanović.

“Odluka o manastiru apsolutno bezakonje”

Komentarišući odluku Vlade da se Cetinjski manastir u list nepokretnosti upiše na državu, a ne na Prijestonicu, Đukanović navodi:

“Riječ je o pokušaju oduzimanja vrijedne crkvene imovine iz nadežnosti Crne Gore kao države i pokušaju da se na taj način ugrozi i obezliči crnogorski nacionalni i kulturni identitet. Znamo da je upis u katastar nečije imovine isprava i da se to može osporavati pred sudom. Vlada sebi daje za pravo da mijenja upis u katastar bez odluke suda, riječ je o apsolutnom bezakonju i one koji su to učinili vodi na optuženičku klupu.”

Ističe da se Cetinjski manastir pokušava oduzeti od onoga kojem on, kako navodi, neupitno pripada – Prijestonici.

“Vlada to pokušava osporiti, u strahu da će Skupština Prijestonice donijeti odluku da se manastir stavi na korišćenje svim pravoslavnim vjernicima”, kazao je Đukanović.

Bez komunikacije sa Joanikijem

Đukanović je istakao da je sa Amfilohijem komunicirao uprkos neslaganjima po brojnim pitanjima, ali da sa Joanikijem nema komunikaciju i da za to nije bilo inicijative sa strane novoustoličenog mitropolita.

“Svi se moramo potruditi da iskorigujemo donos prema vrijednostima koje nam moraju biti zajedničke. Ako mitropolit, koji pretenduje da bude na tronu Svetog Petra Cetinjskog govori da Crnogorci nijesu nacija i da će Crna Gora biti kratka vijeka kao pečurke poslije kiše, imam problem da razumijem – šta onda radite u Crnoj Gori”, naveo je Đukanović.

Veljoviću nije bilo mjesto kod kordona

Ne mislim da je mom savjetniku za bezbjednost, Veselinu Veljoviću, bilo mjesto u ulozi nekoga ko pokušava da probije kordon na protestima protiv ustoličenja Joanikija u Cetinjskom manastiru, saopštio je Đukanović u emisiji “Argumenti”. Kazao je da nije vidio sukobljavanje, te da je Veljović pokušao da u manastiru spusti tenzije.

“Razumijem čovjeka sa patriotskim nabojem koji razgovara sa svojim dojučerašnjim službenicima. Ja tamo ne vidim sukobljavanje, i to ne potvrđuju ljudi koji stoje u kordonu. Prema iskazu Veljovića, on je pokušao da ih ubijedi da mu otvore prolaz i da pokuša da u komunikaciji sa ljudima u manastiru spusti tezije. Svakako on nije mogao ništa dramatično tamo uraditi, s obzirom na to da su nam kasnije slike pokazale ko je sve tamo bio prekriven u Cetinjskom manastiru”, rekao je on.

Uporedivši slučaj Veljovića sa slučajem Milana Kneževića iz 2015. godine, Đukanović je rekao:

“Kod Kneževića smo vidjeli napad na službeno lice, i to se razlikuje od slučaja Veljovića.”

“Auto-put skup zbog konfiguracije i premošćavanja klanaca”

Komentarišući izgradnju auto-puta, Đukanović je rekao da on nije nasjkuplji, već jedan od najskupljih.

“Znate kakva je konfiguracija i kakve je sve klance trebalo premostiti, i zbog toga je skupa. Dakle, uz to je sve bilo praćeno pričom kako ne postoji mogućnost da nova vlast uđe u dokumentaciju, dokumentaciju koju kao televizijski čovjek znate da raspravljana pred parlamentom uz prisustvu kameru i da je objavljena u Službenom listu, što znači da na klik na računaru možete da je otvorite kad god hoćete. Kad su je otvorili, i sagledali, čuli ste izvještaj. Nema više priče ni o korupciji, ni o novcu, ni o skupim kilometrima, nego sumnjaju da je ugrožen ekosistem Tare. Dakle, na to se otprilike svode sve njihove velike najave. Ja ne kažem da je ekosistem Tare, kada je bio ugrožen, mali problem, ali kao što znate, ako želite danas da napravite zgradu morate imati ekološki elaborat, a kamo li da pravite autoput. Prema tome iza ekološkog elaborata o auto-putu stoje renomirane stručne firme koje su dale zeleno svjetlo da se taj projekat može realizovati, a da ne ugrozi ekosistem”, rekao je Đukanović.

“Na Crnu Goru jedino kidiše velikosrpski nacionalizam i zbog toga pokušavamo da mu se suprotstavimo”

Đukanović ocjenjuje da je mnogo pretjerivanja sa opasošću o podijeljenošću crnogosrkog društva. Ističe da opasnost leži u dubokim korijenima tih podjela.

“Nemam strah od izbornih procesa, tu se malo podignu strasi u preizbornoj kampanji. a ovim iskustvom, sa novom vlašću, ljudi u Crnoj gori su shvatili da svako novo ne znači dobro i bolje. Mirno čekam izbore na jesen i u proljeće, vjerujem da ćemo imati još vanrednih izbornih iskušenja i i vjerujem da će Crnaa Gora pokazati demokratsku zrelost i nacionalnu odgovornost, da će sačuvati mir i stabilnost i vratiti se na put evrospskih integracija”, rekao je Đukanović za RTCG.

Za njega su, istakao je, Crna Gora i crnogorski nacionalni interes neprikosnoveni.

“Mislim da se današnja Crna Gora ne može požaliti na ostvareno tokom prethodne tri decenije. Promjene su se događale i one su bile principijelne. Nemam drugačiji odnos prema Srbima, jer se to posebno podmeće, nećemo Crnu Goru sačuvati sukobom crnogorskog sa srpskim nacionalizmom, nego jasnom građanskom politikom protiv svakog nacionalizma. Veoma sam čvrst u borbi protiv svakog velikodržavnog nacionalizma, na Crnu Goru jedino kidiše velikosrpski nacionalizam i zbog toga pokušavamo da mu se suprotstavimo, uključujući njegove glavne aktere”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve