Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović se sastao sa Šarecom: Slovenija iskreni promoter geopolitičke važnosti regiona

Đukanović je uz dobrodošlicu ministru izrazio zadovoljstvo nastavkom sadržajne komunikacije kojom se produbljuju odnosi dvije zemlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra odbrane Republike Slovenije Marjana Šareca, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je uz dobrodošlicu ministru izrazio zadovoljstvo nastavkom sadržajne komunikacije kojom se produbljuju odnosi dvije zemlje. Na toj liniji ukazao je na važnost redovnog političkog dijaloga najviših državnih predstavnika, sto potvrđuje razumijevanje, prijateljstvo, ali i snažnu i kontinuiranu podršku evropskoj perspektivi regiona od strane Slovenije.

To je,istakao je Đukanović, posebno bilo važno u vremenu posustajanja podrške procesu proširenja, uz zadovoljstvo što se, kako je rekao otapa led na važnim evropskim adresama.

On je pozdravio saradnju Crne Gore i Slovenije i dva ministarstva u oblasti odbrane, utemeljenu na Sporazumu dvije vlade iz 2007. i upotpunjenu sporazumima o vojno-tehnickoj saradnji 2018., posebno ističući mogućnost za školovanje naših kadrova u Sloveniji, kao i oblasti materijalnih i ljudskih resursa, javnih nabavki i vazduhoplovstva.

Predsjednik države je naglasio da Crna Gora visoko cijeni podrsku Slovenije za izbor Podgorice kao sjedišta Regionalnog sajber centra, što dodatno dobija na važnosti u aktuelnim okolnostima.

Predsjednik je naglasio da Crna Gora kao odgovorna članica NATO pruža važan doprinos Alijansi, što prepoznaju i naši partneri. Uz nadu da će se istrajati u tome da dođe do pune evropeizacije ZB, što je u interesu svih, ponovio je da je u situaciji ovakvih globalnih poremećaja ZB istinsko geopolitčko pitanje.

– Tamo gdje nema EU u Evropi, tamo ulaze treće strane – kazao je Predsjednik, uz zahvalnost Sloveniji što je iskreni promoter geopolitičke važnosti regiona. On je upoznao ministra Šareca sa aktuelnim političkim prilikama u Crnoj Gori ističući da je dobro što se dvogodišnji period propadanja približava kraju i da smo sada spremni za promjenu koja će doći kroz prijevremene demokratske izbore.

Ministar Šarec je uz zadovoljstvo susretom kazao da je Slovenija uvijek podržavala Crnu Goru i kada nije bilo toliko napretka koliko bi svi zajedno željeli. U kontekstu aktuelne situacije u Ukrajini naglasio je važnost razumijevanja da Balkan nije završena priča i da ga ne smijemo zaboraviti jer bi bilo kakvo nepogodno dešavanje u regionu bilo loše za sve. On je visoko ocijenio ulogu Crne Gore kao članice NATO-a koja je u potpunosti opravdala svoje članstvo i posebno pohvalio saradnju sa našim Ministarstvom odbrane što potvrđuje istinske partnerske veze između dvije zemlje.

– Između Crne Gore i Slovenije nema otvorenih pitanja, i privilegija je da dvije države mogu tako sarađivati – poručio je Šarec.

On se usaglasio sa ocjenom o neophodnosti boljeg razumijevanja geopolitičkog značaja ZB uz poruku da ukoliko EU ne bude integrisala sve te zemlje to će učiniti neko drugi. Proces proširenja je u fokusu Slovenije koja ima veliki interes da nastavi ovakvim putem prema Crnoj Gori i drugim zemljama, kazao je Šarec, jer Balkan još uvijek nije dio EU, ali jeste dio Evrope i tako treba gledati na stvari, zaključio je ministar.

Ministar Šarec je najavio nastavak intezivne saradnje kroz brojne projekte od obostranog intesesa.

Sastanku Đukanovića i Šareca prisustvovao je i ministar odbrane Crne Gore Raško Konjević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve