Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović se sastao sa Orbanom: Vjerujem da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija

Uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, predsjednik Đukanović je, na interesovanje mađarskog premijera, predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori, ističući da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropskom i evro-atlanstkom kolosjeku

U nastavku zvanične posjete Mađarskoj, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom.

Premijer Orban je zahvalio za posjetu, kako je kazao, dugogodišnjeg prijatelja i predsjednika prijateljske države Crne Gore.

On je naglasio da je za Mađarsku prijateljstvo sa Crnom Gorom kontinuirano i na dobro obje države.

Uz visoke ocjene međudržavnih odnosa, predsjednik Đukanović je, na interesovanje mađarskog premijera, predstavio aktuelnu unutrašnjo-političku situaciju u Crnoj Gori, ističući da vjeruje da će Crna Gora iz iskustva kohabitacije izaći bogatija za viši nivo demokratske kulture i ostati čvrsto na strateškom evropskom i evro-atlanstkom kolosjeku.

On je iskazao zahvalnost Mađarskoj na pomoći pruženoj tokom pandemije uz očekivanje da će se po normalizaciji prilika dinamizirati već veoma dobra ekonomska i investiciona saradnja dvije države na temeljima odličnih iskustava sa investitorima iz te zemlje. Uz zahvalnost za pažnju Mađarske i premijera Orbana lično koju posvećuju evropskom putu Crne Gore i regiona, ponovio je da otvorenih očiju gledamo na sve što se događa u Evropi, ali i da čvrsto vjerujemo da je integracija za zemlje ZB najbolji mogući izbor.

-Mi mislimo da našem regionu treba iskustvo života u evropskom sistemu vrijednosti, koje je iskusila i vaša zemlja-, poručio je on.

Premijer Orban je zahvalio Predsjedniku za informacije o Crnoj Gori i predstavio aktuelne prilike u Mađarskoj u kontekstu pandemije, na planu ekonomije i u susret parlamentarnim izborima naredne godine.

Pozdravio je kvalitet bilateralnih odnosa dvije države posebno u ekonomiji koji su utemeljeni na povjerenju i otvorenosti. Dobra iskustva mađarskih investitora biće podsticaj za buduća partnerstva, kazao je Orban. Na liniji podrške proširenju EU, Orban je istakao da ako EU ozbiljno razmišlja o budućnosti, mora integrisati čitav kontinent do Grčke, što je strateško uvjerenje Mađarske. Uvijek ćemo biti na vašoj strani, poručio je on.

Predsjednik Đukanović sastao se i sa predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom. Kover je kazao da mu je čast da se sretne sa političarem koji ima 30-o godišnju karijeru i predstavlja markantnu ličnost političkog života Zapadnog Balkana.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o ekonomskoj i evropskoj perspektivi regiona, kao i mogućnostima za jačanje saradnje parlamenata, uz ocjenu da je nedavno lansirana Konferencija o budućnosti Evrope prilika za intenziviranje parlamentarnih kontakata.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
11.05.2021-19:14 19:14

Gospodine Djukanovicu ti si mudar politicar i vjerovatno si dobro bavjesten da je Viktor Orban vise nego u dobrim odnosima sa Aleksandrom Pizdoustim…………………………

jasno je
13.05.2021-00:05 00:05
Reply to  Ha20

Zna on to, bez brige. Zato je tako sve u aproksimacijama pričao o stanju u CG