Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović sa studenatima evropskog koledža iz Natolina: Jedina dobra budućnost Zapadnog Balkana u evropskim i evroatlanskim integracijama

Crnogorski predsjednik je govorio o aktuelnom geopolitičkom kontekstu, viziji ujedinjene Evrope, regionalnim prilikama i strateškim prioritetima crnogorske politike, unapređenju vladavine prava, dinamiziranju reformi i pregovora sa EU i daljem ekonomskom razvoju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa grupom studenata evropskog koledža iz Natolina, predvođenih ambasadorom Tomasom Majr-Hartingom, u okviru njihove studijske posjete Crnoj Gori i regionu, a na inicijativu austrijskog ambasadora u Crnoj Gori Karla Milera.

“Majr- Harting, jedan od najiskusnijih i najcjenjenijih austrijskih diplomata i dobar poznavalac Zapadnog Balkana upoznao je studente evropskog koledža sa postignućima Crne Gore i ulozi predsjednika Đukanovića u očuvanju mira, obnovi nezavisnosti države, ostvarenju članstva u NATO i predvodničkoj poziciji u pregovorima sa EU”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

Crnogorski predsjednik je govorio o aktuelnom geopolitičkom kontekstu, viziji ujedinjene Evrope, regionalnim prilikama i strateškim prioritetima crnogorske politike, unapređenju vladavine prava, dinamiziranju reformi i pregovora sa EU i daljem ekonomskom razvoju.

“Veoma sam obradovan da sam imao priliku da se sretnem sa studentima Evropskog koledža zahvaljujući inicijativi austrijskog ambasadora gospodina Milera i zahvaljujući jednako tako i inicijativi gospodina Tomasa Majr-Hartinga mog starog znanca i dugogodišnjeg austrijskog diplomate. Ovo je bila prilika da pošaljem poruku da je po mom viđenju i po viđenju Crne Gore jedina dobra budućnost Zapadnog Balkana (ZB)  u evropskim i evroatlanskim integracijama. Takođe, da ukažem da smo, nažalost, posljednjih godina imali zastoj u politici proširenja EU i ostvarivanju vizije ujedinjene Evrope, te da vjerujemo da će ovaj krajnje neprijatan događaj ruske agresije na Ukrajinu značiti istovremeno i buđenje i dodatni podsticaj  u politici Brisela i drugih evropskih centara u odnosu na politiku proširenja i doglednu budućnost zemalja Zapadnog Balkana u EU”, istakao je on.

“Naravno da savršeno  dobro razumijemo da svoj dio obaveza mi moramo ispuniti, moramo intezivirati reforme, usvojiti standarde, obezbijediti implementaciju evropskog sistema vrjednosti da bi sve zemlje Zapadnog balkana bile organski dio savremene evropske integracije. Crna Gora je apsolutno na to spremna i vjerujem da ćemo nastaviti da igramo ulogu promotera evropskog sistema vrijednosti na Zapadni Balkan”, kazao je Đukanović.

Odgovarajući na pitanje kakvi su njegovi utisci nakon razgovora sa studentima Đukanović je odgovorio da je to bio je to jedan vrlo interesantan razgovor, razgovor koji je potvrdio ono što je pretpostavljao, a to je njihov visok nivo obaviještenosti.

“Vjerovatno je tome prethodila i priprema na samom koledžu, a onda i dosadašnji tok studijskog putovanja, tako da sam imao vrlo zanimljiva pitanja koja se tiču unutrašnjeg političkog života i perspektive Crne Gore. Trudio sam se da im dam svoj prilog da upotpune mozaik svojih saznanja o  Crnoj Gori i vrlo sam impresioniran njihovom upućenošću u prilike u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu”, kazao je Đukanović.

Govoreći o ulozi Evropskog koledža u oblikovanju budućnosti Evrope, on je kazao da generalno vjeruje da to svi primjećuju, oni koji se bave politikom i oni koji su samo uživaoci političkih dobrih ili loših plodova da imamo pad kvaliteta politike.

“Ne samo u Evropi, nego na globalnoj sceni. Mislim da to donosioce odluka mora da pokrene i da moramo da regujemo na tu tendenciju i najbolja reakcija je unaprijediti obrazovanje, unaprijediti u ovom slučaju političko obrazovanje. Mislim da je Evropski koledž jedno takvo mjesto koje koristeći se i ovakvim načinima sticanja znanja kroz studijska putovanja osposobljava mladu generaciju, uključujući i današnji auditorijum, među kojima su ljudi koji će u bliskoj budućnosti biti donosioci političkih odluka u svojim zemljama ili u EU. Dakle, zato mislim da je jako važno da se nastavi sa misijom Evropskog koledža i sa drugim školskim ustanovama širom Evrope jer mislim da smo svi koji se danas bavimo politikom odgovorni da reagujemo na, za mene nespornu činjenicu, dramatičnog pada politike na našem kontinentu”, kazao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bot
06.05.2022-20:00 20:00

Dolje globalizacija, dolje vladavina terora. Mi treba da se zalaže i za samostalnu, sujevjernu i samodovoljnu Crnu Goru. Ne trebaju nam strani okupatori.