Srijeda, 29 Juna, 2022
Rubrika:

Đukanović: Odnosi s Kosovom uzorni, podržavamo dijalog Prištine i Beograda

Đukanović je na konferenciji za novinare, kazao da se Crna Gori opredijelila da ne hrli u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistira na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa.

Vjerujemo da jedino dijalog Prištine i Beograda može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi Kosova i Srbije krenu putem obnove povjerenja, ocijenio je predsjednik Crne Gore nakon sastanka sa predsjednicom Kosova, Vjosom Osmani.

Đukanović je na konferenciji za novinare nakon sastanka koji je upriličen u okviru zvanične posjete Kosovu, kazao da se Crna Gori opredijelila da ne hrli u inicijativu Otvoreni Balkan, nego da insistira na nastavku saradnje u okviru Berlinskog procesa.

„Moja poruka je da, umjesto stalne potrebe da kreiramo nove incijative, pokušamo da iskoristimo realni potencijal aktuelnih inicijativa, a ovdje nije riječ o bilo kojoj, već o onoj koja je lansirana iz Berlina, a koju je Evropska unija (EU) potpuno prihvatila kao svoju“, naveo je Đukanović.

– Zasnovani na identičnim strateškim ciljevima dvije države. I ovu posjetu prevashodno razumijem kao priliku da učvrstimo povjerenje, unaprijedimo međudržavnu saradnju i pošaljemo poruku u regionu da su ovakvi odnosi mogući na Zapadnom Balkanu – dodao je on.

Đukanović je rekao da s velikim interesovanjem prati dešavanja na političkoj i društvenoj sceni Kosova.

– Crna Gora je već članica NATO, znam da Kosovo teži tome. I jedni i drugi težimo članstvu u EU i vjerujem da na tom planu imamo što da jedni drugima ponudimo. Pratimo i razvoj događaja na rješavanju ovog ključnog problema kojim se Kosovo bavi, normalizacije odnosa sa Srbijom. Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost i umijeće da političkim putem rješava sva otvorena pitanja sa susjedima podržava politički dijalog Prištine i Beograda i vjerujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sporazuma koji će obezbijediti da odnosi krenu putem obnove povjerenja – kazao je Đukanović.

To pitanje, kako navodi, tiče se stabilnosti regiona, te je stoga Crna Gora zainteresovana da se dijalog nastavi i rezultira održivim sporazumom.

Đukanović je istakao da je sa Osmani razgovarao o dešavanjima u Crnoj Gori i pitanjima regionalne stabilnosti i perspektive.

– Imam dobre vijesti kad je Crna Gora u pitanju uprkos izvjesnim problemima tokom posljednjih godinu i po. Izazvanim prije svega malignim uticajima sa inostranih adresa čiji je cilj bio da se Crna Gora obeshrabri na EU putu. Ali Crna Gora je pokazala funkcionalnost svoje parlamentarne demokratije.

Sada imamo novu Vladu koja je za svoj prioritet odabrala deblokadu pregovaračkog procesa i dostizanja dinamike i to me ohrabruje da će Crna Gora sačuvati lidersku ulogu u pregovorima u odnosu na ostale aspirante i da je realna projekcija da će Crna Gora biti naredna članica Evropske unije – rekao je Đukanović.

Najbolji izbor za region, kako su se usaglasili Osmani i Đukanović, je evropski sistem vrijednosti, pripadnost EU i NATO.

– I složili smo se da to nije samo imperativ regiona, već i želja EU i da bi članstvo Zapadnog Balkana u EU bila odlična investicija EU u svoj mir, stabilnost i bezbjednost. Vjerujemo da je nažalost jedna ozbiljna tragedija koja još uvijek traje u Ukrajini, bila povod da se prenemo svi u Evropi i shvatimo da u Ukrajini nije samo nezavisnost i sloboda u izboru budućnosti na udaru nego da je na udaru evropska bezbjednost i sistem vrijednosti i da bi iz tog iskustva morali izvući poruku kada je u pitanju bezbjednost ZB – kazao je.

Vrijeme je, kako ističe, Đukanović da se prestane sa kolebanjima oko perspektive politike proširenja i ujedinjenja Evrope i da je vrijeme da Evropa jasno ponovi izvornu poruku, a to je da Balkan ima svoje mjesto u EU i da će to mjesto zauzeti onom brzinom kojom budu spremni da realizuju reforme.

Kazao je i da podržava namjeru Kosova da bude dio Savjeta Evrope.

Osmani: Đukanović pravi prijatelj Kosova

Đukanović se, kako je navela predsjednica Osmani, pokazao kao pravi prijatelj kosovskog naroda.

– Cijenimo vaš bitan doprinos našoj nezavisnosti, kao i borbi protiv štetnog uticaja stranih faktora našem regionu. Ova posjeta pored toga što je istorijska, dolazi u bitnom trenutku za Zapadni Balkan. Kao dvije demokratske države, bitno je da stojimo rame uz rame pred ruskom agresijom. Diskutovali smo o našoj nepokolebljivoj posvećenosti miru i stabilnosti, kao i o bitnosti napretka ekonomske saradnje i budućnosti u evroatlantskim savezima – rekla je Osmani.

Ona je podsjetila i da je Crna Gora 1999. godine “otvorila vrata, a i srce mnogim građanima Kosova koji su tražili utočište”.

Dogovor je da Crna Gora i Kosovo prodube saradnju, kako bi donijeli još veću stabilnost našem regionu.

– Crna Gora je jasan primjer kako članstvo u NATO jača bezbjednost regiona. Zato, na učlanjenje Kosova u Alijansu gledamo kroz ovu prizmu. Ubjeđenja sam da će ova posjeta dovesti do jačanja saradnje i zajedničkih ciljeva. Naše dvije zemlje ključne su za zaustavljanje zlokobnih namjera kojima se žele onemogućiti naše evroatlantske integracije – istakla je Osmani.

Doček

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani dočekala je crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

“Iskrena zahvalnost predsjednici Republike Kosovo Vjosi Osmani na srdačnom dočeku. Na temeljima najviših vrijednosti politike dobrosusjedstva, i istinski posvećeni zajedničkoj viziji evropske i euroatlantske budućnosti Crna Gora nastavlja da izgrađuje i jača odnose saradnje i povjerenja sa Kosovom, na obostranu dobrobit i stabilnost i prosperitet regiona kojem pripadamo”, napisao je Đukanović na Twitteru.

On je započeo dvodnevnu posjetu Kosovu.

Najnovije

Džepni izdajnik i podguzna muva SS

Džepni izdajnik i podguzna muva SS

Izbjegavati putovanja u najtoplijem dijelu dana

Učesnike u saobraćaju danas očekuje umjerena, tokom dana pojačana frekvencija vozila. Iz Auto-moto saveza vozačima savjetuju opreznu vožnju i izbjegavanja putovanja u najtoplijem dijelu...

Abazović u posjeti Srbiji

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović boraviće od danas u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, gdje će se sastati sa najvećim državnim zvaničnicima. Iz Kabineta premijera...

Džonson: Da je žena, Putin ne bi napao Ukrajinu

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi napao Ukrajinu da je žensko, kao i da je rat “savršen primjer toksične muškosti”. Boris Džonson...

Snimak ruskog raketnog udara na tržni centar iz obližnjeg parka

Broj poginulih u ruskom raketnom napadu koji je pogodio prepun trgovački centar u centralnom ukrajinskom gradu Kremenčuku porastao je na najmanje 18 ljudi, a...

Najčitanije

Povezano

Bajden saopštio Đukanoviću: Crna Gora je uvijek na pravom putu

Ohrabruje ocjena dokazanog prijatelja da je Crna Gora uvijek na pravom putu, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nakon kratkog razgovora sa predsjednikom SAD-a Džo Bajdenom održanog...

Abazović sjutra u zvaničnoj posjeti Srbiji: Sastaće se sa Vučićem, Brnabić, Dačićem…

Premijer Dritan Abazović boraviće od sjutra u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Srbiji, gdje će se sastati sa najvećim državnim zvaničnicima. “Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić prirediće svečani doček premijeru Abazoviću...

Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju na NATO samitu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Madrid, gdje na poziv Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada, Samitu...

Ambasador Ivanišević posjetio povrijeđene pomorce u Francuskoj

Ambasador Crne Gore u Francuskoj Ivan Ivanišević posjetio crnogorske pomorce koji su povrijeđeni u eksploziji na brodu u blizini francuske luke Tulon. Pomorci se nalaze pod...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve