Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović sa Lundbergom: Brzo izbabrati novu vladu kako bi ispunili obaveze sa UN

Đukanović je izrazio nadu u brzi izbor nove vlade, kako bi svi u sistemu mogli obaviti posao, osnažiti saradnju sa Ujedinjenom nacijom i nastavili sa ispunjavanjem obaveza

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je rezidentnog koordinatora UN sistema u Crnoj Gori Pitera Lundberga sa kojim je razgovarao o saradnji Crne Gore i UN-a, kao i o aktuelnim unutrašnjim i regionalnim pitanjima. Đukanović je izrazio nadu u brzi izbor nove vlade, kako bi svi u sistemu mogli obaviti posao, osnažiti saradnju sa Ujedinjenom nacijom i nastavili sa ispunjavanjem obaveza.

Kako je saopšteno iz predsjednikovog kabineta, Đukanović je uz zadovoljstvo susretom i zahvalnost za inicijativu koordinatora Lunberga izrazio nadu da saradnja sa institucijama u Crnoj Gori protiče u redu i u vanrednim vremenima kako na spoljnjem, tako i na unutrašnjem planu, uz očekivanje skorog izlaska iz takvog stanja.

On je ponovio apsolutnu privrženost Crne Gore organizaciji UN-a i Povelji, kao i generalnu posvećenost multilateralizmu, što je potvrđeno i kroz nedavne sastanke sa Generalnim sekretarom Guterešom i podsekretarkom Di Karlo.

Predsjednik države je naglasio da Crna Gora veoma drži i do saradnje sa kancelarijom UN-a i agencijama u Podgorici, ističući da smo u veoma važnom periodu definisanja 5-o godišnjeg okvira za saradnju 2023-2027, za šta su neophodne kompetente i funkcionalne institucije u Crnoj Gori, spremne da odgovorno i efikasno odgovore na potrebe dalje saradnje. U duhu te posvećenosti izrazio je nadu u brzi izbor nove vlade, kako bi svi u sistemu mogli obaviti posao, osnažiti saradnju sa UN-om i nastavili sa ispunjavanjem obaveza.

Rezidentni koordinator UN-a u Crnoj Gori je uz izuzetno zadovoljstvo susretom ocijenio da je uprkos turbulentnoj godini i izazovima postignuto dosta, visoko cijeneći aktivan angažman Crne Gore u sistemu za zaštitu ljudskih prava i ulogu u Savjetu za ljudska prava.

Lundberg je, kako je saopšteno, naglasio punu spremnost UN-a da podrži Crnu Goru u procesu ispunjavanja obaveza u toj oblasti, što je važno i sa aspekta evropskih integracija čiji je proces u značajnom dijelu kompatibilan sa Agendom održivog razvoja 2030.

“Uz zahvalnost za partnerstvo, informisao je Đukanovića o izradi strateškog plana za saradnju, koji predstavlja nadgradnju prethodnih dobrih iskustava saradnje Crne Gore i sistema UN-a, i mobiliše sredstva u vrijednosti 70 miliona dolara kao podršku održivom razvoju. Lundberg je naglasio da 5-o godišnjeg okvira saradnje jačanje socijalne kohezije, prevazilaženje podjela i suzbijanja govora mržnje i da se na toj liniji uz nepristrasnu ulogu UN-a može ostvariti važno partnerstvo posebno u grupama kao što su mladi i žene”, navodi se u saopštenju.

Đukanović je uz potvrđenu posvećenost oblasti ljudskih prava kao prioritetnoj u saradnji sa UN-om i zadovoljstvo obnovljenim članstvom naše zemlje u Savjetu za ljudska prava, iskazao saglasnost sa projektovanim ciljevima budućeg okvira, ističući da je socijalna kohezija vrlo važan zadatak odgovorne državne politike u narednom periodu.

“Uz ocjenu da registruje određene pomake na tom planu, naglasio je da ima prostora za napredak, ali i zabrinutost usljed brutalne ofanzive nacionalističkih političkih narativa kojima emancipacija i evropeizacija nije cilj. Uz žaljenje što prolazimo ovakve faze, iskazao je optimizam u nastavak strateškog pravca kretanja putem usvajanja evropskog sistema vrijednosti”, naveli su iz kabineta Đukanovićeva.

Koordinator Lundberg je uz zahvalnost Predsjedniku za detaljnu i otvorenu analizu aktuelnih prilika u regionu i Evropi, iskazao punu podršku evropskom putu Crne Gore na liniji zajedničkih ciljeva iz Agende održivog razvoja UN-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve