Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović odlikovao regente San Marina Ordenom Crnogorske velike zvijezde: Istorija i budućnost tačke spajanja dvije države

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odlikovao je kapetane regente Republike San Marino Oskara Mina i Paola Rondelija Ordenom Crnogorske velike zvijezde

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekao je uz najviše državne počasti kapetane regente Republike San Marino Oskara Mina i Paola Rondelija koji borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

”Danas potvrđujemo kontinuitet političkog dijaloga sa San Marinom uvjereni da će posjeta kapetana regenata dati važan podsticaj daljem snaženju međudržavnih i prijateljskih veza između naših zemalja i naših građana”, saopštio je Đukanović.

Kako je dodao, dvije male, prijateljske zemlje imaju mnoge sličnosti i prepoznate su kao zemlje koje poštuju tradiciju.

”U isto vrijeme, posvećene su afirmaciji evropskih vrijednosti, bezbjednosti i mira”, naveo je Đukanović.

Rekao je da osim turizma postoje i druge oblasti u okviru ekonomije o kojima će predstavnici dvije zemlje razgovarati kako bi se ostvarila saradnja.

”Imamo prijedlog San Marina za donošenje sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, sporazuma o zaštiti i promiciji investicija. Znajući da je kultura vrlo karakteristična oblast u obije države i da je razmjena kulturnih dobara najbolji osnov uspostavljanje međudržavnih kvalitetnih odnosa. Sporazum u oblasti kulture je ono na čemu ćemo zajedno raditi. Jednako tako oblast nauke i obrazovanja”, najavio je predsjednik Crne Gore.

Prema njegovim riječima, zajednička preokupacija nam je održivi razvoj, očuvanje priordnih potencijala i očuvanje kulturno-istorijske baštine.

“Saglasili smo se da bi morali unaprijediti parlamentarnu saradnju. Imamo odlična iskustva u multilateralnoj saradnji. Vjerujem da će posjeta imati prijateljski ton u šta ne sumnjam. Država Crna Gora odlučila ej da visokim odlikovanjem odlikuje kapetane regente kao znak priznanja državi San Marino i svim kapetanima regentima tokom prethodnog perioda koji su doprinosili dostizanju ovog nivoa saradnje”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prije konferencije za novinare odlikovao je kapetane regente Republike San Marino Oskara Mina i Paola Rondelija Ordenom Crnogorske velike zvijezde.

“Uvažena gospodo, kapetani regenti San Marina, veliko mi je zadovoljstvo da vam uručim visoka crnogorska državna priznanja Orden Crnogorske velike zvijezde koji država Crna Gora dodjeljuje za naročite zasluge u očuvanju i unaprijeđenju prijateljstva i međudržavne saradnje u između naše i drugih država”, rekao je Đukanović.

Kako je istakao već im je rekao da smo nakon obnove nezavisnosti veoma puno radili na razvoju međudržavne saradnje, tome su naravno doprinijeli brojni kapetani regenti koji su predvodili San Marino u prethodnom periodu i koji su bili akteri razvoja međudržavne saradnje.

“Danas mi je veliko zadovoljstvo da predajem ovo priznanje vama, odam poštovanje prema San Marinu, prema svim kapetanima regentima koji su doprinijeli ovoj saradnji i prema vama lično”, zaključio je Đukanović.

Regent Republike San Marino Oskar Mino poručilo je da su odnosi dvije države veoma snažni, ističući da su napravljeni konkretni koraci za jačanje te intenzivne veze.

”Naše vlasti i naše delegacije dijele stavove i održavaju konstruktivne susrete koji su usmjereni na razvijanje strateške saradnje na mnogim nivoima uključujući turistički i komercijalni. Ova posjeta je prilika da vašim vlastima predstavimo strategiju saradnje dok naše države kreću ka snažnijoj saradnji sa EU. Mi želimo da Crna Gora brzo ostvari učlanjenje u EU”, poručio je Mino.

U delegaciji San Marina su ministri vanjskih poslova, međunarodne ekonomske saradnje i telekomunikacija Luka Bekari i ministar industrije, zanatstva i trgovine, tehnoloških istraživanja i za pojednostavljivanje propisa Fabio Rigi koji će tokom posjete imati odvojene susrete sa crnogorskim kolegama potpredsjednikom Vlade i ministrom kapitalnih investicija Ervinom Ibrahimovićem, ministrom vanjskih poslova Rankom Krivokapićem, ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem i ministarkom nauke i tehnološkog razvoja Biljanom Šćepanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
04.07.2022-15:17 15:17

KO SU OVI !
čudo napravili za CG !?
… “prepoznate kao zemlje koje čuvaju tradiciju…”
fino ce je CG sačuvati ako se usvoji ovaj TKZV. TU —-
bolje da je koncetracija BAŠ da očuvamo tradiciju /istoriju /…
ovi nam u tome neće pomoci…