Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović sa ambasadorom Izraela: Stabilna vlada nakon izbora otvoriće prostor i za nove investicione projekte

U kontekstu aktuelnih političkih prilika u Crnoj Gori, Đukanović je izrazio uvjerenje u skoro formiranje stabilne političke vlade nakon izbora, koja će biti u stanju da brzo uhvati kopču sa razvojnim prioritetima Crne Gore u ranijem periodu, što će otvoriti prostor i za nove investicione projekte u obostranom interesu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadora Izraela u Crnoj Gori Jahela Vilana i izrazio očekivanje da će naredni period donijeti nastavak plodne saradnje između dvije zemlje, o čemu svjedoči i večerašnje zvanično predstavljanje izraelske kompanije BIG i njen ulazak na crnogorsko tržište.

“Ova značajna investicija najavljuje period plodne ekonomske saradnje dvije države, oslonjene na kvalitetne političke odnose koje je u proteklom periodu karakterisao frekventan dijalog na najvišem političkom nivou”, ocijenio je Đukanović.

Na toj liniji, izrazio je očekivanje obnove dinamike tih susreta nakon pandemijskog perioda u cilju ukupnog razvoja odnosa Crne Gore i Izraela. On je istakao da dvije države pored dobre saradnje u oblasti odbrane, bezbjednosti i inteziviranog početka turističke razmjene, na temeljima liderskih iskustava Izraela imaju dobru perspektivu i u oblasti tehnoloških star up-ova, zelene ekonomije, energetike, proizvodnje hrane.

“Uz to postoje značajne mogućnosti da se kroz unapređenje saradnje u turizmu izraelskim investitorima dodatno približe potencijali Crne Gore”, kazao je Đukanović..

U kontekstu aktuelnih političkih prilika u Crnoj Gori, Đukanović je izrazio uvjerenje u skoro formiranje stabilne političke vlade nakon izbora, koja će biti u stanju da brzo uhvati kopču sa razvojnim prioritetima Crne Gore u ranijem periodu, što će otvoriti prostor i za nove investicione projekte u obostranom interesu.

On je zaključio da djelovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori predstavlja veoma važan most između dvije zemlje doprinoseći multikulturalnom i multivjerskom bogatstvu Crne Gore.

Ambasador Vilan je uz zahvalnost za prijem izrazio zadovoljstvo što je u Crnoj Gori povodom događaja koji organizuje izraelska kompanija BIG.

“Visoko cijeneći odnose između dvije zemlje posebno je ukazao na benefite rastuće turističke razmjene i kao prilike za širenje informacija o potencijalima Crne Gore kao investicione destinacije. Uz ocjenu da će i investicija kompanije BIG biti važan pokretač tog procesa, saglasio se sa projekcijama unapređenja saradnje u oblastima proizvodnje hrane, obnovljivim izvorima energije i informacionim tehnologijama. U kontekstu aktuelnih sajber napada u Crnoj Gori i podrške koju Izrael u tom domenu pruža naglasio je spremnost za daljom saradnjom, ali i zajedničkim preventivnim radom u tom domenu”, navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela izrazio je očekivanje u prevazilaženje političkih nestabilnosti u obje države kako bi se stvorili uslovi za realizaciju, kako je kazao, važnih stvari, a to su investicije.

“Nadam se da ću u narednim mjesecima, kada se uspostavi politička stabilnost biti u prilici da donesem i konkretne projekte”, kazao je ambasador.

On je uz zadovoljstvo ukupnim vezama dvije zemlje pozdravio odnos Crne Gore prema Jevrejskoj zajednici u susret predstojećoj Mahar konferenciji u Budvi.

Đukanović je pozdravio najavljeno obilježavanja 75. godišnjice nezavisnosti Izraela i u Crnoj Gori, i iskazao visoke ocjene za ostvareni napredak Izraela u normalizaciji odnosa sa regionalnim susjedima, što će doprinijeti ne samo regionalnoj već i globalnoj stabilnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve