Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Srbija se naoružava iz neprijateljskih zemalja Evrope i NATO-a

Generalno nas to brine, a u ovom slučaju, dobro ste registrovali, riječ je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju ne samo kao konkurenti nego kao neprijatelji Evrope i NATO, naveo je Predsjednik Crne Gore

Naoružavanje uvijek zabrinjava, kaže predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, komentarišući naoružavanje Srbije.

“I naoružavanje nažalost govori o tome da je pojačan osjećaj ugroženosti bezbjednosti u Evropi”, istakao je odgovarajući na novinarska pitanja danas na Cetinju.

“Dodatan rizik donosi naoružavanje na Balkanu.

Ne treba da previdimo da nažalost, ukupna kultura, pa i bezbjednosna nije na Balakanu na onom nivou na kojem je u djelovima razvijene Evrope.

Generalno nas to brine, a u ovom slučaju, dobro ste registrovali, riječ je o jednoj produženoj tendenciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju ne samo kao konkurenti nego kao neprijatelji Evrope i NATO.

To je nešto što treba registrovati, što, moram da priznam mene ne iznenađuje nego je još jedan dosljedan potez u ukupnoj politici koju Srbija vodi tokom posljednjih godina, ali vjerujem da će to pomoći da se dodatno razbistri slika regiona Zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i evroatlanske zajednice”, kazao je Đukanović odgovarajući na novinarska pitanja.

Odnosi s Sjevernom Makedonijom, Rusija …

Đukanović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog i istakao kako vjeruje da će ona doprinijeti boljim odnosima i saradnji dvije zemlje.

-Kao zemlja prijatelj Crna Gora prati probleme sa kojima se suočava Sjeverna Makedonija na putu ostvarivanja evropskog cilja. Pozdravljamo žrtvu koju su podnijeli i konstruktivne inicijative koje su rezultatirali Prespanskim sporazumom- rekao je Đukanović na konferenciji za novinare na Cetinju.

Rekao je kako se nada da su nedavni izbori u Bugarskoj otvorili prostor za napredak Sjeverne Makedonije na evropskom putu.

-U svemu tome imamo i svoja očekivanja i naš tempo približavanja Evropi nije onakav kakav želimo da bude- istakao je Đukanović i podsjetio da je za region Zapadnog Balkana izuzetno važan podsticaj koji bi trebalo da dođe iz Brisela i drugih evropskih centara.

Upozorenje koje je došlo zbog agresije Rusije na Ukrajinu, dodao je, trebalo bi da bude opomena za ubrzavanje i ujedinjenje Evrope.

Đukanović je podsjetio da sa Sjevernom Makedonijom imamo intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, unutrašnjih poslova i kulture.

-Zajednički zadatak dvije države i lade je da u narednom periodu obezbijede način za lakše povezivanje naših građana- rekao je Đukanović.

Pendarovski je podsjetio da je ovo njegova prva zvanična posjeta Crnoj Gori.

Kazao je da unaprijeđenje ekonomskih veza mora da bude zajednički cilj, kao i da je rat u Ukrajini pokazao, da bez obzira što je daleko utiče na ekonomiju zemalja regiona.

-Rat u Ukrajini pokazao da budućnost Zapadnog Balkana mora biti evropska. U razgovorima smo se osvrnuli i na našu saradnju u NATO-u. Užas koji gledamo u Ukrajini mislili smo da nije moguć na evropskom tlu. Potrebma nam je saradnja da izađemo na kraj sa posljedicama agresije Rusije- istakao je Pendarovski podsjećajući da je njegova zemlja u potpunosti usklađena sa zapadnom bezbjednosnom politikom.

Komentarišući odnos Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji, Đukanović je kazao da je geopolitička dimenzija pripadnosti Zapadnog Balkana Evropskoj uniji dugo bila potcijenjena.

-Mislimo da je prvo u nizu pitanja koje treba da obezbijede geopolitičku važnost integracija Zapadnog Balkana. To što danas gledamo u Ukrajini može se poistovjetiti i sa malignim djelovanjem Rusije i prema zemljama Zapadnog Balkana. U međuvremenu je taj hibridni rat dobio drastičniju formu u Ukrajini- naveo je Đukanović.

Rekao je da očekuje od zemalja koje su geografski bliske da se zauzmu za države Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ana
12.04.2022-23:24 23:24

Ahahaha, kako te plaši jaka Srbija, šverceru jedan! Pa kupuj i ti oružje za svoju vojsku, brani li ti ko ?