Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Uvjeren sam da će Crna Gora kroz aktuelna iskušenja proći mirno

Govoreći o političkim prilikama u Crnoj Gori, Predsjednik je ponovio da će Crna Gora ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uvjerenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Australije Rut Stjuart.

Predsjednik je uz dobrodošlicu zahvalio ambasadorki za doprinos očuvanju i unapređenju odnosa prijateljstva dvije države koje nemaju otvorenih pitanja, ali imaju značajan prostor za razvoj saradnje.

Na toj liniji ukazao je na značaj uspostavljanja političkog dijaloga na najvišem nivou sa ciljem daljeg unapređenja međudržavnih odnosa, za šta u Crnoj Gori postoji izraženo interesovanje. Predsjednik je pozdravio inicijativu kojom se obilježava 15-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa, izložbom u Podgorici. Uz iskazanu zainteresovanost za jačanje ekonomske saradnje, pozitivnim je ocijenio dosadašnja pojedinačna iskustva, uz želju da se ostvari investiciona saradnja i sa kompanijama koje će svojom ekspertizom dati dodatni kvalitet budućim projektima u našoj zemlji. On je naglasio da vezama između dvije države poseban doprinos daje crnogorska dijaspora koja iako predstavlja malobrojnu naciju ima značajan broj predstavnika u Australiji. Predsjednik je zahvalio na saradnji koju sa Australijom imamo kao članica NATO, što nas kao zemlje koje dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, dodatno približava.

Ambasadorka Stjuart je u zahvalnost za prijem uručila Predsjedniku pismo Generalnog guvernera Australije upućeno povodom 15. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz visoke ocjene o prijateljskim odnosima dvije zemlje. Ona je naglasila da crnogorska dijaspora na koju je Australija ponosna, predstavlja temelj dobre bilateralne saradnje, što se potvrđuje kroz njihov kvalitetan doprinos razvoju Australije, ali i održavanje jakih veza sa matičnom državom i ulaganja u biznis u Crnoj Gori.

Uz zadovoljstvo što dvije države dijele zajedničke euroatlanstke vrijednosti, koje je Crna Gora prihvatila kao svoje, iskazala je visoke ocjene za saradnju u okviru NATO, sistem UN-a i multilateralizam kojem su obje zemlje snažno posvećene. Istovremeno, istakla je da se Australija uvijek prisjeća istorije našeg regiona i uloge Crne Gore u prevazilaženju izazova, uz nadu da će i ubuduće biti na toj poziciji kako se neke stvari ne bi ponovile. Ambasadorka se saglasila sa potrebom produbljivanja političke i ekonomske saradnje uz očekivanje da će sa smirivanjem pandemije kontakti između predstavnika dvije države biti izvjesniji.

Govoreći o političkim prilikama u Crnoj Gori, Predsjednik je ponovio da će Crna Gora ostati stabilna na putu ostvarivanja svojih strateških ciljeva, uz uvjerenje da će i kroz aktuelna iskušenja proći mirno, što je u najboljem interesu Crne Gore i njene dogledne evropske budućnosti.

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Naroz
02.09.2021-16:01 16:01

Kad će više Rajnke, ne mogu iščekat…