Utorak, 7 Decembra, 2021
Rubrika:

Đukanović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora

Nakon ceremonije, kako su naveli, Đukanović je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio dobrodošlicu u rezidenciju na prijestonom Cetinju i uspješnu misiju, u uvjerenju da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Austrije Karla Milera, Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Manori Unambuve, Sjedinjenih Meksičkih Država Karlosa Isaura Feliksa Korone i Jordana Aheda Ali Sveidata, saopšteno je Kabineta Đukanovića.

Nakon ceremonije, kako su naveli, Đukanović je odvojeno razgovorao s ambasadorima, poželio dobrodošlicu u rezidenciju na prijestonom Cetinju i uspješnu misiju, u uvjerenju da će tokom svojih mandata svaki od ambasadora, u saradnji sa državnim organima Crne Gore, dati doprinos unapređenju međudržavnih odnosa.

“On je pozvao nerezidentne ambasadore da što češće posjećuju Crnu Goru i potvrdio otvorenost za svaku inicijativu koja vodi daljem jačanju međudržavnih veza. U osvrtu na aktuelne prilike u Crnoj Gori, ukratko je upoznao sagovornike sa političkom situacijom u zemlji, epidemiološkim prilikama i napretku u imunizaciji, i posebno naglasio vanjskopolitički kurs zemlje gdje nakon članstva u NATO, evropska integracija ostaje ključna strateška orijentacija zemlje”, navedeno je u saopštenju.

Uz visoke ocjene o međudržavnim odnosima i fekventnom političkom dijalogu Crne Gore i Austrije, Đukanović je pozdravio kontinuirano interesovanje i pažnju te zemlje za Jugoistočnu Evropu, što je doprinijelo razvoju i evropeizaciji regiona, kao i članstvu dijela zemalja u euroatlantske strukture.

“Posebno je zahvalio za podršku Crnoj Gori u procesu ostvarenja njenih strateških ciljeva, što Crna Gora opravdava odgovornim članstvom u NATO i najdužim iskoracima ka EU. Nakon ohrabrujućih impulsa sa Samita u Sloveniji, dobar dio odgovornosti je na strani regiona, da sprovodi reforme, u čemu Crna Gora ima najbolje predispozicije zbog dosadašnjeg dobro obavljenog posla” istakao je Đukanović uz uvjerenje da će ka tim pitanjima biti usmjerena pažnja ove i svake buduće vlade.

Đukanović se zahvalio na podršci Austrije u savladavanju COVID-19 izazova.

“Austrija je već usvojila praksu dobre i frekventne političke komunikacije na najvišem nivou u tom smislu, a pružila je i važnu eksperstku podršku što Đukanović vjeruje da će se nastaviti i intenzivirati. Uz zadovoljstvo bilateralnom saradnjom i značajnim potencijalima za razvoj ekonomske saradnje, Predsjednik se u razgovoru sa ambasadorom zahvalio i za podršku Austrije u savladavanju COVID izazova kroz isporuku Fajzer vakcina, povezivanje zdravstvenih sistema i prihvat najteže oboljelih pacijenata iz Crne Gore”, naglašeno je u saopštenju.

Ambasador Miler je uz zahvalnost za prijem kazao da je Austrija sve, samo ne neutralna zemlja kada je ovaj region i Crna Gora pitanju.

“Crna Gora je bliska našim srcima i puno nas toga veže bilateralno i multilateralno”, poručio je ambasador, najavljujući dalju maksimalnu pomoć i saradnju u pristupanju EU, cijeneći da je Crna Gora najspremnija zemlja i prva sljedeća članica.

“On je naglasio da iako zemlja prolazi kroz zanimljivo političko iskustvo, osjeća da projekat pristupanja EU može biti udružujuća snaga koja će omogućiti neophodnu saradnju u interesu pristupanja i razvoja Crne Gore. Najavio je više posjeta austrijskih zvaničnika Crnoj Gori u narednom periodu, što će intenzivirati ekonomsku razmjenu u brojnim oblastima i donijeti još plodnije odnose dvije države”, istaknuto je u saopštenju.

Napominju, Miler je uz potvrdu da će Austrija ostati bliska i angažovana u Crnoj Gori, čestitao na državnim uspjesima, kojima je značajno doprinio i Đukanović na ranijim pozicijama predsjednika Vlade, sada države, u pravcu usmjeravanja zemlje prema Zapadu i saradnji sa NATO i EU.

Đukanović je je u razgovoru sa ambasadorkom Šri Lanke naglasio da se sa visokim poštovanjem odnosimo prema zajedničkom jugoslovenskom nasljeđu, koje sadrži i dimenziju saradnje sa jednom od zemalja osnivača Pokreta nesvrstanih.

“Takva iskustva želimo da koristimo u cilju razvoja savremene međudržavne saradnje”, naglasio je Đukanović, dodajući da se pokazuje uspješnim i kroz multilateralni okvir, čiji se značaj sve pravilnije razumije.

“Imajući u vidu nedostajuću bilateralnu komunikaciju na najvišem nivou, on je iskazao zainteresovanost za intenziviranje kontakata dvije države, prije svega između ministarstava i kroz izgradnju ugovorne baze, kao preduslova za uspostavljanje privredne saradnje, u turizmu, prerađivačkoj industriji, ali i kroz kulturnu razmjenu što će dodatno zbližiti države i narode”, navedeno je u saopštenju.

Ambasadorka Unambuve je uz pozdrave predsjednika Šri Lanke i najbolje želje narodu Crne Gore iskazala saglasnost za značajem istorijskih veza i opredjeljenje za njihovim snaženjem u cilju najbolje međudržavne saradnje.

“Nedavno postavljenje počasnog konzula te zemlje u Crnoj Gori, otvoriće nove prilike za razvoj ekonomske i kulturne saradnje”, istakla je ambasadorka.

“Ona je upoznala Đukanovića sa ambicioznim planom Šri Lanke kroz definisani cilj od 100 odsto organske proizvodnje hrane, što treba da omogući novo repozicioniranje zemlje kao zdrave nacije i države i prepoznate welnes destinacije, što može biti zanimljivo i za Crnu Goru”, dodaje se u saopštenju.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Meksika, kazao da je intenziviranje političkih kontakata na najvišem nivou izazov za buduću saradnju koji treba realizovati kako bi se unaprijedila saradnja između država, koje imaju značajne potencijale za saradnju na ekonomskom i kulturnom planu.

U tom smislu, dodaju, izrazio je spremnost za podršku svim inicijativama sa ciljem približavanja kulturne baštine i stvaralaštva dva naroda.

“Ocijenio je da postoji i ozbiljan potencijal za saradnju u trgovini i poljoprivredi, posebno sa ponosom ističući prisustvo crnogorske dijaspore u Meksiku, koja ima svoje predstavnike i na najistaknutijim pozicijama u toj zemlji. Na tim osnovama, izražena je spremnost i za upotpunjavanjem diplomatske mreže koja bi dala novi impuls vezama dvije zemlje”, ističe se u saopštenju.

Iz Kabineta ističu, da je ambasador Meksika uz pozdrave predsjednika i najbolje želje za prosperitet Crne Gore pozvao Đukanovića da naredne godine i kada situacija sa pandemijom to omogući posjeti Meksiko, “što bi bilo značajno za buduće odnose dvije zemlje”.

“Kao diplomata sa iskustvom u našem regionu, naglasio je interes Meksika da gradi i unapređuje bliske odnose sa zemljama koje su bile dio Jugoslavije i sa Crnom Gorom, čiji je Meksiko pouzdan partner i prijatelj. On je naglasio da su potencijali diverzifikacije veza izuzetni, posebno u trgovini i investicijama imajući u vidu i potencijal Meksika da bude most ka zemljama Sjeverne i Latinske Amerike”, dodaje se u saopštenju.

Đukanović je u toku razgovora sa ambasadorom Jordana naglasio da dvije države povezuje prijateljstvo i kvalitetan odnos u međudržavnoj saradnji, što je potvrđeno i kontaktima na najvišem nivou, postojećim sporazumima između Privrednih komora i poslovnim forumima koji su održani u prethodnom periodu.

“Zato bi na tim osnovama bilo korisno razmišljati o daljem unapređenju ugovorne baze, koja bi osnažila šanse u konkretnim privrednim djelatnostima, prije svega turizmu i poljoprivredi, kao i bolje saobraćajno povezivanje, za šta imamo kapacitet kroz Luku Bar”, poručuje se u saopštenju.

U kontekstu nastavka prakse susreta na najvišem nivou, napominju iz Kabineta, pozvao je jordanskog šefa države da posjeti Crnu Goru, iskazujući poštovanje za konstruktivnu i mirovnu ulogu te zemlje u regionu, i državnu politiku oslonjenu na vrijednosti multikulturalizma koje dijeli i Crna Gora.

Ambasador Sveidata je prenio pozdrave kralja Jordana uz zahvalnost za visoke ocjene o vođstvu i naporima zemlje da pomogne susjedima u politički vrućem okruženju.

“On je iskazao interes Jordana da unapređuje ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom kako bi pratila veoma dobre političke odnose dvije zemlje. Inicirao je obnavljanje biznis foruma i iskazao spremnost da u najkraćem roku pripremi osnovu za potpisivanje više međudržavnih sporazuma koji će otvoriti put ka novim prilikama za saradnju u obostranom interesu”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

U utorak oblačno sa slabim padavinama

Sjutra pretežno oblačno, u sjevernim predjelima sa slabim snijegom i mećavom, a u južnim tokom jutra ponegdje sa slabom kišom. Poslijepodne u južnim predjelima postepeno...

Alegri poručio Morati: Začepi

Masimilijano Alegri i Alvaro Morata imali su raspravu tokom meča 16. kola Serije A. Juventus je pobijedio Đenovu 2:0 i na -7 je od četvrtog...

Spriječeno krijumčarenje marihuane

U priobalnom području Skadarskog jezera u selu Podhum policija je spriječila krijumčarenje 88 kilograma marihuane. “Policijski službenici su sredstvima za noćno osmatranje registrovali manje plovilo...

Nikšić: Osumničeni da su pljačkali trgovinske objekte i kladionice

Službenici Uprave policije rasvijetlili su osam krivičnih djela izvršenih tokom novembra na teritoriji opštine Nikšić. Zbog teške krađe krivično će odgovarati B.M. iz Nikšića. Njega...

As tvrdi: Simeone ima još kredita u Atletiku

Dijego Simeone i dalje ima puno povjerenje uprave uprkos lošem startu sezone Atletika. AS tvrdi da njegova pozicija prvog trenera nije ugrožena. Stefan Savić i drugovi...

Najčitanije

Povezano

Đukanović: Integracija Zapadnog Balkana najbolji je odgovor na pogoršano stanje stabilnosti i evropske perspektive regiona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika parlamenta Republike Estonije Jurija Rataša koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Predsjednik je uz dobrodošlicu izrazio...

Medojević: Zdravko Krivokapić sve glasove ponio Milu Đukanoviću

Nakon isteka roka 10. decembra konstatovaćemo da li postoji 41 poslanik za formiranje nove vlade ili ne. Ako ne bude podrške od strane URA,...

POGLEDAJTE Đukanović: Onaj ko je u zavadi sa Prijestonicom, nema se čemu dobrom nadati ni u državi

Predsjednik DPS-a Mila Đukanovića govorio je večeras na završnoj konvenciji te partije na Cetinju uoči lokalnih izbora koji se održavaju u nedjelju. Pogledajte. https://www.youtube.com/watch?v=tPfShrssAz8&feature=youtu.be

Krivokapić: Đukanoviću, spustite taj vaš nervozno podignuti prst, više vam ne stoji

O odlasku “u ćošak” sinoć u Mojkovcu govori čovjek koji je čitav svoj politički život proveo po ćoškovima, iza leđa naroda, okružen ćutanjem i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve