Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora će iz ovog iskustva kohabitacije izaći još zrelija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Kanade, Nj. E. Džajlsa Normana, Republike Kolumbije, Nj. E. Karmense Haramiljo Gutieres i Republike Francuske, Nj. E. Kristijana Timonijea.

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i uz dobrodošlicu u Crnu Goru i prijestonicu Cetinje poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unapređenja međudržavnih odnosa.

Informisao je ambasadore o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, tranziciji vlasti, formiranju Vlade i načinu funkcionisanja kohabitacije. On je naglasio da kroz ove procese Crna Gora pokazuje sposobnost da stalno unapređuje svoje kapacitete, ozbiljnu posvećenost reformama, te da će i iz ovog iskustva kohabitacije izaći još zrelija. Ponovio je da strateško opredjeljenje Crne Gore i naše članstvo u EU ne smije imati alternativu jer je to obaveza i prema građanima Crne Gore, a on će, kako je istakao, sa funkcije Predsjednika učiniti sve da Crna Gora ostane na putu dalje evropeizacije naše države i naših građana.

Predsjednik je iskazao zadovoljstvo nivoom dosadašnjih odnosa sa prijateljskom Kanadom, koje je dodatno osnaženo partnerstvom u NATO savezu i zajedničkim aktivnostima u oblasti odbrane. Učešće naših i kanadskih vojnika u misiji u Letoniji, čiji se kvaliteti visoko ocjenjuju, samo je početak saradnje u okviru Alijanse, kazao je Predsjednik. On je iskazao zainteresovanost Crne Gore za uspostavljanje dinamičnog političkog dijaloga na najvišem nivou, koji bi uz česte kontakte na multilateralnom planu bio dodatni impuls produbljivanju međudržavnih veza.

Predsjednik je zahvalio Kanadi za podršku u prvoj fazi borbe protiv korona virusa, koja je bila izuzetno uspješna, uz nadu da će nad trenutno kompleksnom situacijom biti vraćena kontrola. Uz podsjećanje na važnost multilateralne saradnje i u ovom kontekstu, Predsjednik je ukazao na značaj jačanja bilateralnih odnosa, prije svega u ekonomskoj sferi. Za to postoji više nego dobra osnova, utemeljena na izuzetno vrijednom iskustvu sa renomiranim kanadskim investitorom Piterom Mankom, koji je realizovao vrijednu investiciju i sa stanovišta uspostavljanja standarda i kojom je ukazano na potencijale Crne Gore kao turističkog i nautičkog centra. Predsjednik je iskazao očekivanje da će i nova Vlada pokazati potrebnu pažnju za razvoj Crne Gore kao turističke zemlje, uz podsjećanje na postojeće investicije u nikšićkoj pivari, u oblasti nekretnina i interesovanje za oživljavanje tradicionalne linije Bar-Bari. Predsjednik je podsjetio na uspješnu realizaciju aranžmana nabavke helikoptera za potrebe naše vojske i podšku u obuci oficira. Kultura, prosvjeta, životna sredina i turizam, oblasti su u kojima je Crnoj Gori dragocjena kanadska ekspertiza i dobrodošla saradnja.

Ambasador Norman je uz zadovoljstvo stupanjem na dužnost ambasadora u Crnoj Gori, zahvalio Predsjedniku na njegovom odnosu i ulozi koju je imao u uspješnoj tranziciji vlasti. Kanada želi da što više pomogne Crnoj Gori na putu razvoja u procesu integracije. Uz podsjećanje da je i lično bio u prilici da učestvuje u pristupanju Crne Gore NATO, iskazao je zadovoljstvo što je Kanada pomogla našem članstvu uz poruku da su na raspolaganju i za podršku evropskoj integraciji, jer iako nijesu zemlja EU, dijele stav da je to jedini put za region i primjenu reformi koje vode do boljeg života građana.
On se saglasio sa Predsjednikom da projekat Porto Montenegro još uvijek daje pozitivne signale i sjajan utisak o Crnoj Gori. Posebno je ukazao na mogućnost saradnje u sferi čiste tehnologije i zelenom rastu na dobrobit obje zemlje. Pozdravio je posvećenost Crne Gore multilateralizmu, što je ključna politika i kanadske vlade uz visoke ocjene za naš doprinos u misiji u Letoniji. Uz zahvalnost za prijem i ideje o saradnji, kanadski ambasador je poželio sreću sa novom stvarnošću koju živimo u Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović je iskazao zadovoljstvo prijateljskim odnosima sa Republikom Kolumbijom, uz ocjenu da međudržavna saradnja nije razvijena u skladu sa mogućnostima. Tome može doprinijeti uspostavljanje političkog dijaloga između dvije države. Najznačajnija šansa za produbljivanje saradnje je u oblasti ekonomije i naučno-tehnološkog razvoja, za šta postoji realan prostor imajući u vidu opredjeljenje Kolumbije da bude prisutna i na evropskom tržištu, a Luka Bar može biti polazište za uspostavljanje te saradnje.

Ambasadorka Gutieres je uz zahvalnost za prijem potvrdila zainteresovanost njene zemlje da se otvori prema Balkanu što je za Kolumbiju veoma važno. Posebno prepoznaje tehnologiju, nauku, ali i poljoprivredu i akvakulturu kao oblasti zajedničkog djelovanja i razmjene iskustava. Crna Gora je mjesto na Balkanu gdje treba da budemo i da počnemo da sarađujemo kazala je ambasadorka. Sagovornici su se saglasili da kontakte među privrednicima treba pokrenuti odmah, kako bi se svi potencijali u poljoprivredi i turizmu po prestanku pandemije iskoristili na najbolji način.

Predsjednik je u razgovoru sa francuskim ambasadorom ocijenio da su odnosi Crne Gore i Francuske istorijski gledano prijateljski, što je prošle godine i obilježeno 140-o godišnjicom od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On je istakao uvjerenje u dalje unapređenje saradnje i zahvalio Francuskoj za ukazanu pomoć tokom pandemije, koja je Crnoj Gori dragocjena i zato što dolazi od vodeće zemlje EU i globalne zajednice. Zahvalnost Francuskoj Predsjednik je uputio i za podršku ostvarivanju integracionih ciljeva, uz podsjećanje na ulogu te podrške i u NATO i u evropskim integracijama.

Kapaciteti koje je Crna Gora pokazala i prilikom obnove nezavisnosti i ulaska u NATO, potvrda su odlučnosti da i evropskim putem koračamo sa punom  posvećnošću reformama, kazao je Predsjednik. To je potvrđeno i prihvatanjem nove metodologije pregovora čime smo pokazali da je važnije ostvariti standarde i u punom smislu  biti zemlja koja baštini evropski sistem vrijednosti. Predsjednik je naglasio da je eksperstka pomoć Pariza u tom smislu izuzetno značajna, na čemu smo zahvalni. Posebno je izdvojio uspješnost saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, kao i da već veliki broj kompanija iz Francuske koje su prisutne u Crnoj Gori može biti stimulans daljoj ekonomsko-investicionoj saradnji. Uz stalni interes za susrete na visokom i najvišem nivou, naglasio je da ćemo i dalje biti posvećeni unapređenju međudržavnih odnosa u obostranom interesu.

Ambasador Timonije je zahvalio Predsjedniku na riječima gostoprimstva i mapi puta njegovog budućeg diplomatskog rada. Mi smo prisustvovali koraku naprijed koji je Crna Gora napravila ka evropskom putu, jer se demokratska promjena vlasti dogodila na demokratski način, u čemu smo prepoznali ulogu Predsjednika, i to je bio korak u snaženju vladavine prava i evropskih vrijednosti, kazao je Timonije.

On je naglasio da kohabitacija vlasti treba da bude stavka više i plus za Crnu Goru, koja služi na čast jer je tranzicija obavljena u skladu sa Ustavom čiji je Predsjednik garant. Uputio je podršku narodu Crne Gore u borbi sa pandemijom uz poruke saosjećanja solidarnosti i prijateljstva, što je dio zajedničke istorije dva naroda.

Ambasador je izrazio očekivanje za učešće predsjednika Đukanovića na samitu Frankofonije što će biti prilika za unapređenje statusa Crne Gore u okviru te organizacije. Visoko je ocijenio posvećenost naše zemlje multilateralnoj saradnji, koja bez obzira na veličinu daje veliki doprinos i u oblasti životne sredine. Čestitao je na velikim etapama koje je Crna Gora prešla poručujući da su promjene, naročito u Podgorici spektakularne.

Ambasador Timonije je kazao da Francuska želi da političke promjene koje se dešavaju ostanu na evropskom kursu i da jako prate evropsku agendu. To su poruke koje upućujemo i pokazuju koliko želimo da Crna Gora nastavi u duhu evropskog puta, kazao je ambasador. Ambasador ističe da taj put nije jednostavan, ali da ćemo imati punu podršku njegove zemlje i kroz novu strategiju učešća na Balkanu, gdje i Crna Gora ima svoje mjesto. On je najavio potpisivanje sporazuma o angažovanju francuske razvojne agencije što će pospješiti privrednu saradnju i druge zajedničke projekte, čemu će ambasada Francuske uz podršku Predsjednika biti nadalje posvećena. Ambasador je u ime vlade svoje zemlje izrazio svo poštovanje za sve ono sto je urađeno u Crnoj Gori u prethodnom periodu.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve