Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović predvodi crnogorsku delegaciju na NATO samitu

Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otputovaće danas u Madrid, gdje na poziv Generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga predvodi crnogorsku delegaciju na sastanku šefova država i vlada, Samitu NATO, koji počinje danas i traje do 30. juna, saopštili su iz predsjednikovog kabineta.

“Saveznici će na ovogodišnjem Samitu razgovarati o ključnim temama za budućnost evroatlantskog prostora, uključujući usvajanje narednog Strateškog koncepta NATO koji će trasirati kontinuiranu adaptaciju i transformaciju Alijanse.

U svijetlu agresije Rusije na Ukrajinu, lideri će diskutovati o daljem jačanju položaja odvraćanja i odbrane, podršci Ukrajini i drugim partnerima pod rizikom od destabilizacije u tekućem okruženju, uključujući podršku Bosni i Hercegovini i Gruziji”, navodi se u saopštenju.

U kontekstu rastuće geopolitičke kompeticije, kako dodaju, u Madridu će biti riječi i o jačanju partnerstava, prvenstveno sa EU, drugim partnerima koji dijele iste vrijednosti, kao što su partneri iz Indo Pacifičkog regiona, kao i o istorijskoj odluci Finske i Švedske da apliciraju za članstvo u NATO.

Predsjednik Đukanović će učestvovati na sastancima NAC (Sjevernoatlantski Savjet), za šefove država i vlada, i imati susrete sa zvaničnicima zemalja članica na marginama Samita.

On će sa suprugom, koja će imati odvojeni damski program tokom Samita, biti gost na Kraljevskoj gala večeri koju priređuje kralj Felipe VI, i neformalnoj transatlantskoj večeri za šefove država i vlada čiji je domaćin premijer Kraljevine Španije Pedro Sančez.

U delegaciji su i ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lada
28.06.2022-10:54 10:54

Mašala!