Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović pozdravio napore UK u pripremi regiona za Samit i Konferenciju COP26 u Glazgovu

Đukanović primio u posjetu regionalnog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Davida Morana

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je regionalnog ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Davida Morana koji boravi u Crnoj Gori u okviru posjete regionu u susret predstojećem Samitu o klimi i Konferenciji ugovornica UN Okvirne konvencije o klimi COP26, čiji je domaćin Ujedinjeno Kraljevstvo u Glazgovu početkom novembra, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom pozdravio napore UK u pospješivanju pripreme zemalja regiona za predstojeći Samit i Konferenciju COP26 u Glazgovu, od kojeg svi imaju velika očekivanja, ali i nacionalnu odgovornost i odgovornost prema globalnim izazovima koji nas obavezuju da nađemo najbolji odgovor.

On je podsjetio da je i u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN-a nedavno u Njujorku potencirao važnost suočavanja sa opasnošću posljedica klimatskih promjena uz zadovoljstvo što je i većina lidera prepoznala značaj ovog izazova za savremeno čovječanstvo.

To je, istakao je Predsjednik, istovremeno potvrda obnovljenog duha saradnje i multilateralizma kroz ključnu instituciju UN, što prepoznaje kao ključno za iznalaženje globalnih rješenja, iskazujući uvjerenje da jedino na taj način možemo biti uspješni. Na toj liniji ukazao je na punu posvećenost Crne Gore u njega lično, i kao predsjednika zemlje i kao predsjednika nacionalnog Savjeta za održivi razvoj, prema saniranju posljedica i ostvarivanju najavljenih ciljeva na prošlogodišnjem online Samitu o povećanju klimatske ambicije Crne Gore na 35% u odnosu na baznu 1990. godinu.

Predsjednik je ponovio posvećenost Crne Gore daljim iskoracima na planu njene klimatske ambicije i doprinosa onome što je zajednički cilj – nulta emisija do 2050.

Prostor za takav proces Predsjednik vidi paralelno sa razvojnim procesom zemlje, naročito na planu energetskog sektora, i kroz integracionu agendu zahtjevnog poglavlja 27.

”Vjerujemo da ćemo veoma odgovorno upravljati prioritetima i koliko god bili mala zemlja, voditi računa o svom doprinosu poput najvećih”, poručio je Predsjednik, uz zadovoljstvo što će učestvovati na Samitu u Glazgovu, na poziv britanskog premijera Džonsona.

Ambasador Moran je zahvalio Predsjedniku ističući da se raduje susretu u Glazgovu i da mu je čast i zadovoljstvo da bude u Crnoj Gori. Istakao je da mu je jako važno da se izgrade odnosi sa zemljama i akterima unutar zemalja, kako bi se napravila sinergija u ostvarivanju ciljeva Samita COP26. Uz saglasnost sa Predsjednikom o značaju multilateralizma i zajedničkog rada, naglasio je da dijeli nadu da ulazimo u novo doba multilateralne saradnje, prije svega zbog značaja ovih pitanja. On je pozdravio ambiciju Crne Gore sa prethodnog Samita.

Uz zahvalnost za obraćanje koje je Predsjednik imao u Njujorku, ambasador Moran je kazao da je uprkos ambiciji Crne Gore i nekih drugih zemalja neophodna hitna akcija u Glazgovu na koju upozorava i najnoviji izvještaj o zabrinjavajuće brzom zagrijavanju planete. Optimizam uoči Samita uliva najava velikih država o udvostručavanju izdavanja za klimatske promjene, kazao je Moran, bez čega ne bismo imali osnova ni za nadu. Zato ohrabruje govornike u Glazgovu, da kao što je to učinio Predsjednik u UN-u ukažu na hitnost akcije i obavezivanje na još ambicioznije ciljeve. Crna Gora je apsolutni šampion ambicioznosti i može se obavezati više i od većine zemalja poput UK-a, a u tome će imati našu pomoć, kazao je Moran. Najavio je potpisivanje zajedničkih izjava o čistoj energiji i zaštiti šuma na Samitu, kako bi se poslale snažne poruke iz Glazgova ambicioznim zemljama i omogućila finansijska podrška.

Predsjednik je zahvalio za visoke ocjene o ciljevima Crne Gore, ističući da je ohrabrujuće da najveće zemlje pokazuju dodatnu odgovornost, što će pružiti podršku i drugim zemljama poput Crne Gore da u skladu sa svojim projekcijama ostvare neophodni napredak za rješenje globalnog problema.

Sagovornici su se saglasili da Crna Gora na predstojećem Samitu I COP26 treba da pokaže još veću ambiciju, i da svoju jasnu i poznatu posvećenost potvrdi i time što će se obavezati ne samo na ono što već zna da će ostavriti, već da učini korak više i postavi kao cilj i ono u šta vjeruje da će učiniti u godinama koje slijede, imajući u vidu potencijale kojim raspolaže.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve