Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ponosimo se time što u Crnoj Gori nikad nije bilo antisemitizma

Kako je istakao, osnivanjem Jevrejske zajednice 2011. godine nije samo obnovljen i ujedinjen religijski život Jevreja na prostoru Crne Gore, već i dodatno osnažene veze dvije države

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prisustvovao je obilježavanju jubileja 10 godina od osnivanja Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i tom prilikom uputio im najiskrenije čestitke.

“Jubilej obilježavate uoči novogodišnjeg jevrejskog praznika Roš hašane i svetog praznika pomirenja Jom Kipura. Dozvolite da vam poželim uspješnu nastupajuću godinu, tradicionalnom porukom “Neka vam Bog da, da budete upisani za dobru godinu”, kao i da Dan pomirenja, pokajanja i praštanja koji slijedi, donese mir vašim porodicama, među vašim narodom i cijelim čovječanstvom. S pijetetom i poštovanjem želim da podsjetim da nas i večeras okuplja vizija jednog od sudionika osnivanja Jevrejske zajednice Crne Gore u kući gospođe Đine Lazar u Herceg Novom i njenog prvog predsjednika gospodina Jaše Alfandarija, koji nažalost nije više među nama. Velikog prijatelja crnogorskog naroda koji je uvijek osjećao bilo savremene Crne Gore. Kroz Jevrejsku zajednicu, i lično, Jaša je doprinosio našem demokratskom razvoju, afirmaciji mira, očuvanju crnogorskog integriteta, našeg građanskog multikulturalnog i multikonfesionalnog sklada, čime se svi ponosimo”, rekao je Đukanović.

On je kazao da su aktivnosti Jevrejske zajednice u tom periodu učinile je prepoznatljivom adresom promtnog, oštrog i nedvosmisleno jasnog odgovora antisemitizmu, hegomoniji i asimilaciji, ksenofobiji, govoru mržnje, rasizmu, pojavama neonacizma i pokušajima njegove političke mimikrije, kao i osude bilo kakvog oblika relativizacije ili umanjenja zločina prema bilo kom narodu.

“Tokom prethodnog perioda izgrađena je Zajednica kao snažan instrument očuvanja jevrejskog kulturnog i nacionalnog identiteta u Crnoj Gori i Jugoistočnoj Evropi, zajednica posvećena politici stabilnosti, evropeizaciji Zapadnog Balkana i našoj zajedničkoj evropskoj budućnosti. To nasljeđe svi zajedno moramo očuvati i dalje unaprjeđivati”, rekao je on.

Đukanović je kazao da je država, u proteklom periodu dala punu podršku zajednici u svim segmentima njenog djelovanja. Samo par mjeseci nakon osnivanja potpisan je Ugovor između Vlade i Jevrejske zajednice o pitanjima od zajedničkog interesa čime je prepoznat njen pravni subjektivitet, a Jevrejima u Crnoj Gori priznata autonomija u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa zajemčena Ustavom i zakonima sa svim pravima i obavezama koji iz toga proističu.

“Snažno smo podržali višegodišnju realizaciju regionalne jevrejske konferencije “Mahar“ koja se tradicionalno održava u Crnoj Gori. Opredijelili smo bez naknade prostor za izgradnju budućeg jevrejskog molitvenog hrama u Podgorici čiji je kamen temeljac položen 2017.godine. Naša je želja da se taj projekat u najskorijem vremenu realizuje kako bi se u njemu našla i vijek i po stara Sefer tora, sačuvana od uništenja i na najvećim stratištima jevrejskog naroda tokom Holokausta, koja je danas neodvojivi dio kulturne baštine od posebnog značaja za Crnu Goru. Nabrajanje svega učinjenog tražilo bi još puno vremena”, rekao je Đukanović.

Predsjednik Đukanović je poručio i da možemo biti obostrano zadovoljni veoma konstruktivnom saradnjom crnogorskih institucija i Jevrejske zajednice, što se reflektuje i na naše odlične odnose sa Izraelom, kao i na veze sa značajnim međunarodnim jevrejskim organizacijama.

“Jevrejska zajednica može biti ponosna na ono što je izgradila i na ono što je postigla, zahvaljujući povjerenju u sebe i povjerenju u našu državu. Jevrejski život je dio svakodnevice u Crnoj Gori. Jevreji i Jevrejke i danas žive tamo gdje su vjekovima živjeli ili se sklanjali za vrijeme brojnih progona njihovi preci. Živimo zajedno u našoj Crnoj Gori”, poručio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve