Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Podržaćemo Evropsku političku zajednicu ako to može dovesti do bržeg ostvarivanja članstva u EU

''Treba da budemo optimisti i damo šansu Vladi. Znam da postoji jedan dio javnosti koji je vrlo nezadovoljan od prvog dana i kritičan, ali ja se uvijek toj javnosti obraćam podsjećanjem da imamo Vladu koja je bila jedino moguća. Nema nikakve sumnje da je bolja od one koju smo imali gotovo godinu i po dana. Sada treba da ovo vrijeme optimalno iskoristimo za povratak Crne Gore na magistralni put razvoja''

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je, nakon Sastanka lidera Evropske unije i Zapadnog Balkana u Briselu, da našu državu zanima članstvo u Evropskoj uniji, a ne alternativa članstvu.

“Podržaćemo sve, uključujući Evropsku političku zajednicu, ukoliko je to još jedna forma koja može dovesti do ubrzanja procesa ostvarivanja članstva”, poručio je Đukanović.

Predsjednik ističe da za sada, ne postoji spremnost da se razgovara o datumima ulaska zemalja u EU, ali da postoji raspoloženje da se radi na unapređenju ambijenta, prije svega na otklanjanju prepreka koje su se iskazale, najdirektnije u slučaju odnosa Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji.

– To je na nivou pojedinačnih razmišljanja naglas. ne bih mogao o tome govoriti kao o politici EU. I dalje je stav ne govori o datumima, već o stvaranju ambijenta u kome će se proces ubrzati. Oko toga postoji konsenzus. Jako je važno da je kroz sve diskusije ponovljeno da ideja oko političke zajednice nijesu supstitu za članstvo već da su neki novi okviri, kojim se dopunjava institucionalni odnos između zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije koji može pomoći da se dodatno pospješi proces, ali da je osnovna ideja članstvo Zapadnog Balkana – rekao je Đukanović.

On je rekao da se na Evropskom savjetu iskreno razmišlja kako eliminisati prepreke da bi se omogućio dalji nesmetan proces integracija.

Kada je Crna Gora u pitanju, Đukanović je istakao da se svuda čuju poruke ohrabrenja.

– Pozdravlja se to što je promjena Vlade označila nastavak politike dinamičnog kretanja Crne Gore ka evropskom cilju i očekuje se da se ispune standardi u vladavini prava. Moja poruka je bila jasna – da ne tražimo prečice i da smo spremni da u kratkom roku stvorimo uslove za deblokadu pregovaračkog procesa u poglavlju 23, a time i u ukupnom pregovaračkom procesu. Crna Gora je u stanju da i u narednom periodu bude zemlja koja će prednjačiti na evropskom putu i biti promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana – poručio je Đukanović.

Nema moralnog i političkog raspeća

Đukanović je kazao da smo imali nekoliko godina potpunog zastoja u politici proširenja Evropske unije, ali da se činida je sada više prostora za optimizam.

– Ugodno je čuti ocjene na račun Crne Gore koja, prema ocjenama svih, potpuno dijeli evropske vrijednosti. Nije Crna Gora djelimično svrstana uz evropske vrijednosti, već ih apsolutno baštini, kao sve zemlje članice – naglasio je Đukanović.

On smatra da će obogaćen instrumentarij za dalju saradnju između ZB i EU omogućiti brži pristup evropskim fondovima.

– To je benefir na koji bi se moglo računati u ovom prelaznom periodu do potpunog članstva. Mislim da će nam u tim godinama biti dragocjena ova ocjena o potpunoj usaglašenosti Crne Gore sa evropskom vanjskom i bezbjednosnom politikom jer, nasuprot tome, čujem kritičke ocjene posebno iz jednog dijela EU. Govorim o baltičkim zemljama, ali i skandinavskim i nekim drugim zemljama koje vrlo striktno insistiraju da neće podržati niti jedan dalji korak u procesu evropskih integracija zemljama koje nijesu sa obije noge stale na stranu evropskih vrijednosti – istakao je Đukanović.

Upravo se, kako kaže, insistira na tome da se ne može biti istovremeno na strani slobodnog izbora svake nezavisne i suverene evropske države i imati razumijevanje za agresiju na te iste vrijednosti.

– Dakle, Crna Gora nema tu vrstu moralnog i političkog raspeća, već smo logično, konzistentno i, usudio bih se reći, veoma politički mudro, ne samo povodom Ukrajine, nego i ranije stali na stranu evropskih vrijednosti. To je nešto od čega će Crna Gora imati koristi u pregovaračkom procesu. Mislim da će vrijeme pred nama davati na značaju takvom geopolitičkom i vrednosnom opredjeljivanju naše zemlje. Mislim da će to za svaku zemlju, a posebnu za malu, značiti benefit u pogledu međunarodnog statusa – naglasio je predsjednik Crne Gore.

O radu Vlade

Đukanović je podsjetio na ranije sumnje ključnih evropskih i evroatlantskih partnera u istrajnost prethodne Vlade Crne Gore u njegovanju evro-atlantskih vrijednosti.

– Na sreću, ta Vlada je završila mandat. Došli smo do nove i ona pokazuje riješenost da obnovi reformske napore i moguću dinamiku hoda Crne Gore ka članstvu u EU. Vidjećemo koji je realni kapacitet te vlade. Treba uvijek da se vratimo i podsjetimo o čemu smo govorili u domaćoj političkoj komunikaciji prethodnih mjeseci. To nije idealna Vlada, idealni scenario bio je organizovanje izbora i nakon toga dobiti političku Vladu jer Crnoj Gori treba moćna vlada spremna da državu vodi maksimalnom dinamikom ka strateškom cilju – članstvu u EU. Nije postojala spremnost u tom trenutku da se organizuju prijevremeni parlamentarni izbori. Onda smo mogli da biramo između one Vlade koja je potpuno dovela zemlju u ćorsokak i nove, koja je bila realno moguća. Došli smo do manjinske Vlade koja ima oročen rok trajanja na godinu dana i, na sreću, svi koji smo akteri u toj Vladi, složili smo se oko prioriteta i da možemo da govorimo o dva zadatka – rekao je Đukanović.

On je istakao da je jedan od prioriteta bila deblokada pregovaračkog procesa, a drugi povratak povjeranja strateških investirora.

– Ja primjećujem napor koji nova Vlada ulaže i na jednom i na drugom zadatku. Sada je pitanje kapaciteta –  u kojoj mjeri će oni pokazati kapacitet da te zadatke ostavre. Treba da budemo optimisti i damo im šansu. Znam da postoji jedan dio javnosti koji je vrlo nezadovoljan od prvog dana i kritičan, ali ja se uvijek toj javnosti obraćam podsjećanjem da imamo Vladu koja je bila jedino moguća. Nema nikakve sumnje da je bolja od one koju smo imali gotovo godinu i po dana. Sada treba da ovo vrijeme optimalno iskoristimo za povratak Crne Gore na magistralni put razvoja – poručio je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve