Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ovo je posljednja prilika da stvari stavimo pod kontrolu, nemamo luksuz da je propustimo

Poručio je i da će naša država intenzivirati rad na usvajanju Strategije niskokarbonskog razvoja i pridružiti se grupi država koje aktivno planiraju i definišu politike i mjere za smanjenje i ublažavanje klimatskih promjena

Političku volju koju danas potvrđujemo moramo pretvoriti u neodložnu klimatsku akciju. Ovo je posljednja prilika da stvari stavimo pod kontrolu. Nemamo luksuz da je propustimo, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na Samitu lidera Konferencije UN o klimatskim promjenama COP26 u Glazgovu.

Đukanović je rekao da je ovogodišnji COP26 u uslovima pandemije veliki podvig, ističući da vjeruje da je zajednička odgovornost, solidarnost, saradnja i multilateralizam najbolji put za najdjelotvorniji odgovor i na klimatske promjene.

Kako je rekao, očekivanja međunarodne javnosti su velika.

– Sve ono što smo do sada radili nije dovoljno da spriječimo porast emisija. Klimatske promjene i gubitak biodiverziteta su egzistencijalna prijetnja. Devastirajući efekti pandemije čine stanje dodatno složenim. Svijet se zagrijava brže nego što smo se nadali, a jedino ljudska ruka može učiniti potez koji će proces usporiti – naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nacionalna odgovornost i odgovornost prema globalnoj zajednici nas navode da učinimo ono što moramo, i na šta smo se već obavezali da bismo postigli cilj – sačuvali Planetu i omogućili sigurniju, zeleniju i održiviju budućnost.

Đukanović je rekao da je Crna Gora potvrdila prošlogodišnju klimatsku ambiciju.

– Crna Gora je podnijela ažurirani nacionalno utvrđeni doprinos smanjenja emisija od 35 odsto do 2030. Ipak, danas smo ovdje da pokažemo spremnost da idemo i više od onoga što znamo da možemo. Da potvrdimo volju i vjeru da možemo koračati i brže i zahtjevnije za opštu dobrobit – naglasio je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora preuzela obavezu da dijeli klimatsku ambiciju i da zajedno sa Evropskom unijom bude klimatski neutralna do 2050.

– Integracija u EU je strateški put zemlje, i Crna Gora će učiniti sve da u tome uspije. Do kraja 2021. ažuriraćemo popis emisija gasova, u skladu sa novom metodologijom Međuvladinog panela. Do kraja 2023. finalizovaćemo prvi nacrt Nacionalnog plana za energetiku i klimu. Početkom 2024. završićemo Nacionalni plan adaptacije – najavio je Đukanović.

Poručio je i da će naša država intenzivirati rad na usvajanju Strategije niskokarbonskog razvoja i pridružiti se grupi država koje aktivno planiraju i definišu politike i mjere za smanjenje i ublažavanje klimatskih promjena.

– Sljedećim ažuriranjem nacionalnog doprinosa otići ćemo korak dalje. Vjerujemo da će to biti još 5 odsto  smanjenja. Ukupno 40 odsto. Želimo da Crna Gora bude regionalni primjer uspješne zelene tranzicije. Vjerujemo da je moguće istovremeno dostizanje klimatsko-energetskih ciljeva, razvojnih ciljeva i evropske integracije. Ovdje sam da jasno iskažem odlučnost i posvećenost – zaključio je Đukanović.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve