Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Očekujem da uskoro zakažemo prijevremene parlamentarne izbore

''Ono što mogu kazati da ćemo sigurno nakon konsolidacije izvršne vlasti reaktivirati sve svoje potencijale na reformama i na dostizanju standarda koji će nas preporučiti da kroz regularnu politiku regate Crna Gora bude prva sljedeća članica EU''

Očekujem da uskoro zakažemo i prijevremene parlamentarne izbore u Crnoj Gori, dakle i nakon tih izbora doći do stabilnijih vlada koje će moći da ozbiljno porade na na nekim impulsima za dugoročni razvoj ekonomske saradnje kao važnog temelja ukupnih međudržavnih odnosa između naše dvije zemlje, saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom zvanične posjete Bugarskoj.

Đukanović-Radev press

Đukanović je na zajedničkoj pres konferenciji sa bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom, istakao da je Crna Gora veoma zahvalna Bugarskoj na podršci našem evropskom putu.

”Crna Gora je država koja je nakon obnove nezavisnosti jasno deklarisala svoju namjeru da bude dio evropske i evroatlantske zajednice. Prvi cilj smo ostvarili. Crna Gora je odgovorna članica NATO saveza. Na putu ka drugom cilju smo odmakli ispred ostalih aspiranata za članstvo tako što smo već godinama stopostotno usaglasili vanjsku i bezbjednosnu politiku sa EU, uključujući i odnos prema najaktuelnijem pitanju: ruske agresije na Ukrajinu i tako što smo otvorili sva pregovaračka poglavlja. Nažalost, politika proširenja je zahvaljujući različitim okolnostima uzastoju već nekoliko godina”, dodao je Đukanović.

Vjeruje da je kriza u Ukrajini djelovala otrežnjujuće i da je naglasila geopolitički značaj politike proširenja.

”Vjerujem da će to otvoriti izglednije šanse svim zemljama našeg regiona da uskoro nastave pregovaračke procese i da uskoro ostvarimo svoje ciljeve, a to je članstvo u porodici ujedinjene Evrope. Jako je važno da nas na tom putu podržavaju oni koji nas najbolje znaju. Ovaj region iz kojeg ja dolazim, region Zapadnog Balkana, Bugarska kao susjed jako dobro poznaje i zbog toga i njen glas u EU ima posebnu specifičnu težinu”, kazao je Đukanović.

Poručio je da je zahvalan sam na dosadašnjoj podršci i da očekuje da se ta podrška nastavi.

”Ono što mogu kazati da ćemo sigurno nakon konsolidacije izvršne vlasti reaktivirati sve svoje potencijale na reformama i na dostizanju standarda koji će nas preporučiti da kroz regularnu politiku regate Crna Gora bude prva sljedeća članica EU. Vjerujemo da je to jedini dobar izbor za uspostavljanje pouzdanije stabilnosti u našem regionu. Bez pouzdane stabilnosti nije realno govoriti ni o ekonomskom, ni o demokratskom razvoju, a vjerujem da je tu pretpostavku mnogo lakše moguće postići ukoliko se krećemo u okviru evropskih integracija”,  poručio je Đukanović.

Dodao je da želi da afirmiše važnost crnogorske participacije u okviru NATO akcije, pojačana budnost kroz učešće naše vojne formacije, upravo ovdje u Bugarskoj, u jednoj multinacionalnoj grupi.

”Vjerujem da to nakon iskustva kojeg smo imali i ostvarili u Avganistanu, Kosovu, na raznim drugim adresama, gdje je NATO prisutan, da sada na istoku Evrope želimo da doprinesemo boljoj zaštiti evropskog sistema vrijednosti, evropskog jedinstva, evropskih interesa koji su na udaru. Kao što vidimo Ukrajina nije samo meta kao država ”, istakao je predsjednik Crne Gore.

Kako je kazao, u Ukrajini su mete i evropski sistem vrijednosti i evropsko jedinstvo.

”Mislim da je jako važno da to razumijemo i da svako doprinosi da sačuvamo ono što su i naše vrijednosti i naši interesi kako bi Evropa u budućem geopolitičkom raspletu sačuvala svoju konkuretnost i relevantnost. To je interes ne samo svake države u Evropi, to je interes svakog građanina Evrope. Svi smo Evropljani, neko je dio EU, neko nije dio EU, ali svi smo dio evropskog kontinenta i svi smo dio evropske kulture i u tom smislu naši fundamentalni interesi su isti i bolje ćemo ih ostvariti ako se bolje razumijemo i ako iskrenije sarađujemo”, naveo je Đukanović.

Rekao je da saradnja koju njeguju Crna Gora i Bugarska u kontinuitetu može poslužiti kao primjer.

”Vjerujem da će biti podsticaj i drugim državama našeg regiona da se bolje usredsredimo na svoje evropske interese i da dinamičnije i kvalitetnije radimo na reformama kako bi ostvarili svoje ciljeve”, dodao je Đukanović.

Zaključio je da je Crna Gora zahvalna Bugarskoj na ekspertskoj i političkoj podršci na našem evropskom putu, na razvojnoj pomoći koju koristimo i vjerujem da će sve to doprinositi i ostvarenju zajedničkih ciljeva i unapređenju povjerenja, unapređenju kvaliteta naše saradnje.

”Vjerujem da će ta saradnja iz godine u godinu biti na sve višem nivou. Dakle, koristim priliku da se predsjedniku Radevu još jednom zahvalim na pozivu, na jednoj izuzetnoj dobrodošlici, na prijateljstvu koje ispoljava tokom dosadašnjeg toka naše posjete i da izrazim nadu da će ova posjeta, takođe, predstavljati jedan važan impuls daljem unapređenju prijateljstva i međudržavne saradnje između naše dvije zemlje”, zaključio je Đukanović.

Snažna podrška evropskom putu Crne Gore

Predsjednik Bugarske Rumen Radev kazao je da njegova zemlja snažno podržava evropsku integraciju Zapadnog Balkana kao i evropski put Crne Gore.

Radev

”Mi smo ubijeđeni da će Crna Gora sačuvati svoju lidersku ulogu u evropskim integracijama i mi smo spremni da i dalje pružamo svoju podršku i to je sasvim jasno, i preko zvanične Bugarske pomoći. Mi se radujemo što imamo dobar dijalog. Možemo da identifikujemo oblasti, radimo to kroz različite projekte koji imaju i svoju praktičnu realizaciju, i mi smo spremni da i ubuduće dijelimo svoja iskustva i da pružamo pomoć u nizu bitnih oblasti koji utiču na proces evropskih integracija”, rekao je Radev na konferenciji za medije sa Đukanovićem.

Taj proces, kaže Radev, zahtijeva da svaka zemlja sa ZB koja je krenula svojim evropskim putem, poštuje obaveze i ono što je ustanovljeno kao kriterijum u EU.

”Zato je veoma bitno da svi regionalni formati i inicijative rade na tome da poštuju principe dobrosusjedstva, sveobuhvatnosti i posebno, po mom mišljenju, poštovanje ljudskih prava u svakoj pojedinačnoj zemlji”, istakao je Radev.

Radev smatra i da je saobraćajna povezanost, veliki izazov koji stoji pred dvije zemlje.

”Mi smo ubijeđeni da još uvijek nijesmo iskoristili sve mogućnosti u tom smislu, i evropske mehanizme tako da možemo što prije da imamo i vazdušnu i kopnenu povezanost. Imamo sve potrebne istorijske preduslove, duhovne i kulturne tradicije, da imamo što aktivniju saradnju u oblasti obrazovanja na način da naši mladi ljudi mogu da se reailizuju i ostaju ovdje u našim zemljama. U tom smislu Crna Gora i Bugarska su veoma aktivne u stvaranju Instituta za održivi razvoj, i ja mislim da će vrlo brzo taj program ući u sledeću fazu razvoja”, naveo je bugarski predsjednik.

Dodaje i da osudđuju rusku agresiju na Ukrajinu i taj rat koji je doveo do velikih žrtava, ruševina…

”Mi podržavamo Ukrajinu na njenom legitimnom putu i u njenoj borbi za suverenitet, nezavisnost i za teritorijalni integritet. Dijelimo i zabrinutost oko tog konflikta koji i dalje traje i smatramo da moraju da se uloži sav diplomatski napor da se stane na kraj tom ratu što je prije moguće kako bi se prevazišao rizik ne samo za naš region nego i u svijetu. Mi smo razmotrili i moguće aktivnosti kako bismo mogli prevazići posledice tog rata, a te posledice se vide u velikoj inflaciji, opterećenjem u našim ekonomskim i socijalnim sistemima, problemima u oblasti energetike, isporuke energetskih resursa i bitno je da mi radimo na većoj energetskoj povezanosti i mi vidimo da če doprinos biti na povezivanju naših elektrodistributivnih mreža. U tom smislu, izazove koji su u oblasti sigurnosti, mi moramo jačati naše partnerstvo u sklopu NATO-a”, naveo je Radev.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
20.02.2023-13:42 13:42

Ahaha, ti bi da pobegneš od popisa ? :)

Lovćen
20.02.2023-14:16 14:16
Reply to  Merlin

A sto ti imaš sa popisom POSMRDICE

Merlin
20.02.2023-14:39 14:39
Reply to  Lovćen

Da vidimo koliko koga ima ustašo makarondžijski…Da vidimo koliko vas to ima !

Lovćen
20.02.2023-15:34 15:34
Reply to  Merlin

Dovoljno POSMRDICE na sreću mnogo vise nego takvih kao sto si ti podrepna muvo.

ljilja
21.02.2023-11:24 11:24

Gospodo,mozete li bez uzajamnog vrijedjanja?