Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović nije prekršio Ustav

Mitrić kaže da time što je vratio Skupštini zakone na ponovno odlučivanje, predsjednik Milo Đukanović nije prekršio Ustav.

Profesor prava u penziji i bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić kaže da time što je vratio Skupštini zakone na ponovno odlučivanje, predsjednik Milo Đukanović nije prekršio Ustav.

Poručuje da je norma iz člana 94 potpuno jasna i nedvosmislena i kaže da je predsjednik dužan da proglasi zakon u roku od sedam dana od dana usvajanja, odnosno u roku od tri dana ako je zakon usvojen po hitnom postupku ili da zakon vrati Skupštini na ponovno odlučivanje.

Potpuno je, kaže, neupitno da je Đukanović postupao po svakoj riječi tog člana, jer je i rok od tri dana ispoštovan.

Zato, kako tvrdi, ne postoji pravni osnov za podnošenje inicijative za ocjenu ustavnosti.

Adžić: Novokomponovani zakoni doneseni suprotno pravnom poretku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, odlukom da Skupštini na ponovno odlučivanje vrati niz zakona koji su usvojeni 29. decembra, niti blokira institucije sistema niti radi bilo šta na štetu ustavno-pravnog poretka Crne Gorem, kazao je za Danas crnogorski istoričar i pravnik Novak Adžić.

Đukanović je, navodi, državnički reagovao poštujući do kraja pravni poredak „a ovi koji su navrat nanos donijeli set zakona uradili su to suprotno ustavnom i legislativnom poretku“.

„Novokomponovani zakoni“ su, kaže Adžić, doneseni na način suprotan pravnom poretku, odnosno skupština je „odlučivala, a nije imala kvorum i povređen je član 90 Poslovnika Skupštine“.

Kako navodi Adžić, „nelegalna i nelegitimna skupština u tom trenutku je odlučivala sa 39 poslanika, a za kvorum je potrebno 41“.

„Jer, kao što znate“, ističe, „parlamentarna opozicija je bojkotovala to zasijedanje“.

„Sa pravne tačke gledišta Ustav Crne Gore jasno kaže da predsjednik može da odbije da potpiše neki zakon i vrati ga skupštini na ponovno odlučivanje i izglasavanje“.

A nadležnost je predsjednika, navodi Adžić, da kada ih skupština ponovo usvoji te zakone potpiše.

Ovdje je sporno, kaže, obezbjeđivanje kvoruma da bi skupština mogla legalno donositi akte.

„Taj kvorum nije postojao jer je predsjednik skupštine Crne Gore neovlašćeno preuzeo nadležnosti Državne izborne komisije (DIK) gdje je on verifikovao mandate, a na to nije imao pravo prije nego što ih ne verifikuje DIK“, poručio je Adžić.

Obaveza predsjednika Mila Đukanovića je da proglasi zakone ili da ih vrati Skupštini na ponovno odlučivanje, čime štiti interes građana, poručio je zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kelena
04.01.2021-12:45 12:45

Rakčeviću i njegovih sledbenici, sve što ugrožava državni interes je , u okviru državnih zakona i prava, a ne SPC, Srbskih interesa .Jednom za navijek upamtite ovo je Crna Gora ,pa taman je branili, i na drugi način IZDAJNICI, POSRBCADI!