Petak, 12 Avgusta, 2022
Rubrika:

Đukanović: Neupitna i dogledna evropska predstavlja jedini garant dugoročne stabilnosti i konkurentnosti Evrope

On je rekao da su pred nama su brojne nove mogućnosti

Kao članica NATO-a podigli smo bezbjedonosne standarde i povećali stepen sigurnosti svih naših građana, kao i investitora i turista. Dalje unapređenje konkurentnosti našeg investicionog ambijenta i privlačenje referentnih poslovnih partnera iz inostranstva imperativ je brzog povratka naše zemlje na put dinamičnog ekonomskog i društvenog razvoja,saopštio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na “Poslovnim razgovorima Crna Gora-San Marino“ koji se organizovao u saradnji sa Privrednom komorom i nadležnim ministarstvima. Neupitna i dogledna evropska i evroatlanska perspektiva za sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, istakao je on, zasnovana na zaslugama i postugnitim rezultatima, predstavlja jedini garant dugoročne stabilnosti i konkurentnosti Evrope u budućem geopolitičkom poretku.

“U martu ove godine navršila se decenija i po od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Crne Gore i Republike San Marino. Prijateljstvo i saradnja među zemljama i narodima nikada nije nastajalo samo po sebi, niti je bilo rezultat jednostranih inicijativa. Ono se uvijek temeljilo na preduzimljivosti vrijednih i odgovornih pojedinaca da se u svim trenucima, ma koliko bili bremeniti teškoćama, posvete razumijevanju razlika, identifikaciji šansi i pronalaženju puteva koji otvaraju bolju perspektivu buduće saradnje”, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, teško možemo razumjeti bilo kakvu perspektivu, ekonomsku ili političku, bez razumijevanja prošlosti i sadašnjosti. U njihovim korijenima nalazi se, kako kaže Đukanović, sjeme budućnosti. Zato želim da učinim veoma kratak osvrt na našu ponosnu istoriju.

“Crna Gora i San Marino su tokom svog dugog trajanja, iskazujući umijeće u suočavanju sa različitim izazovima, uspijevale da sačuvaju suverenitet i kulturno istorijsku posebnost. Obje zemlje su ostale otvorene, i bile odlučne i uspješne u odbrani svojih, često ugroženih najvećih vrijednosti. Tokom vjekova postojanja, iz naših zemalja se odlazilo, ali u njih se i dolazilo. Upravo su otvorenost, duga i bogata istorija, kulturno nasljeđe i prirodni ambijent, uticali na jačanje turizma kao privredne grane koja u stvaranju vrijednosti u Crnoj Gori i San Marinu zauzima značajno mjesto. Danas, preko dva miliona turista godišnje posjećuju svaku od naših država. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji u oblasti turizma stvorili smo kvalitetnu osnovu za dalje unapređenje naših odnosa u ovoj, za nas, strateškoj privrednoj grani”, kazao je on.

Naša upućenost, dodaje crnogorski predsjednik, na međudržavnu saradnju potvrđuje se i na planu evropskih integracija.

“Rekao bih da se Crna Gora i San Marino nalaze u veoma važnim fazama procesa harmonizacije sa evropskim sistemom vrijednosti i uključivanja u jedinstveno evropsko tržište. U novembru 2018. godine nastavljeni su pregovori San Marina o perspektivi potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Evropskom unijom, dok Crna Gora nastoji da intenzivira proces zatvaranja pregovaračkih poglavlja i ostvari punopravno članstvo u Uniji”, saopštio je Đukanović.

Kriza u Ukrajini, jasan je Đukanović, dodatno je ukazala na značaj ostvarivanja vizije ujedinjene Evrope.

“Naše dvije zemlje pridružile su se vanjskoj i bezbjednosnoj politici EU u primjeni sankcija Ruskoj Federaciji zbog agresije na nezavisnu i suverenu evropsku državu i grubog kršenja međunarodnog prava. Vjerujemo u pravo svih država da slobodno i samostalno biraju svoj put u budućnost. Nažalost, sve je jasnije da su mete agresije, pored Ukrajine i evropski sistem vrijednosti, jedinstvo i bezbjednost našeg kontinenta. Zato neupitna i dogledna evropska i evroatlanska perspektiva za sve zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije, zasnovana na zaslugama i postugnitim rezultatima, predstavlja jedini garant dugoročne stabilnosti i konkurentnosti Evrope u budućem geopolitičkom poretku”, istakao je Đukanović.

On je rekao da su pred nama su brojne nove mogućnosti.

“Ako ih znalački iskoristimo unaprijedićemo našu saradnju i doprinijeti kvalitetu života naših građana. Predlažem da, kao prvi korak, već danas podstaknemo privredne komore dvije zemlje da definišu akcioni plan kojim bi stimulisale saradnju privrednika i preduzetnika. Da ih inspirišem i ovom opaskom: teže je bilo San Marinu da razvije proizvodnju i prodaju poštanskih markica po kojem osnovu danas prihoduje 10% odsto bruto domaćeg proizvoda, nego da mi zajedno, na temelju već dostignutog razvoja i neupitne političke volje, otvorimo vrata obimnijoj ekonomskoj saradnji. Tržišna ekonomija, zaštita imovine i vladavina prava utkani su u naše zakone i ulivaju povjerenje investitorima. Zato bi bilo neophodno dovršiti proces usaglašavanja Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i Sporazuma o zaštiti i promociji investicija između naših dviju država”, ocijenio je on.

Đukanović vjeruje da saradnja može biti obostrano korisna ne samo kroz jasne i vidljive ekonomske pokazatelje, već i kroz manje vidljivo, kao što su: promjena načina razmišljanja, drugačija ekonomska paradigma i priprema za buduće velike promjene koje će zadesiti Evropu i svijet.

“U Crnoj Gori mnogo možemo da naučimo od zemlje koja u prosjeku ima jedno preduzeće na četiri stanovnika ili o duhu preduzetništva koji je opstao kroz vjekove. Isto tako, možemo da proučimo diverzifikaciju privrede koja na veoma malom prostoru, od svega 61km2, kroz dominantno mala i srednja preduzeća, pravi dobar balans između turizma, industrije, zanatstva, poljoprivrede, bankarskih usluga i trgovine. Primijetio sam da se u San Marinu nalazi jedna od najprestižnijih škola u oblasti industrijskog dizajna na Apeninskom poluostrvu. To je još jedna prilika za povezivanje, posebno među mladima. Industrijski dizajn i dizajn uopšte je aktuelna tema i rastuća potreba i u Crnoj Gori. To samo potvrđuje jačanje svijesti o konkurenciji, međunarodnom tržištu i potrebi da što prije napustimo balkanske stereotipe, i izađemo na put savremenog, inovativnog i kreativnog načina komunikacije sa svijetom koji se sve brže razvija”, poručio je Đukanović.

Na ekonomskom planu, kaže on, mi u Crnoj Gori u kontinuitetu unapređujemo poslovni ambijent.

“Jačamo institucionalni okvir kako bi dalje snažili povjerenje domaćih i stranih investitora. Pokrenuli smo izgradnju kapitalnih infrastrukturnih projekata, kako bi svim kompanijama u Crnoj Gori olakšali transport i logistiku, i uticali na ravnomjerniji regionalni razvoj. Kao članica NATO-a podigli smo bezbjedonosne standarde i povećali stepen sigurnosti svih naših građana, kao i investitora i turista. Dalje unapređenje konkurentnosti našeg investicionog ambijenta i privlačenje referentnih poslovnih partnera iz inostranstva imperativ je brzog povratka naše zemlje na put dinamičnog ekonomskog i društvenog razvoja”, istakao je on.

Pored ekonomije, naglasio je Đukanović, postoji veliki prostor za saradnju u oblasti obrazovanja, nauke i kulture.

“Zato pozdravljam napore da što prije zaključimo još dva važna sporazuma: Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji i Sporazum o saradnji u oblasti kulture. Pominjem ove sporazume jer vjerujem da je za naše dvije zemlje od vitalne važnosti dalja posvećenost modelu održivog razvoja, očuvanju prirodnog ambijenta i kulturnog nasljeđa. Posebna, sanmarinska kultura, traje i obogaćuje savremenu svjetsku kulturnu riznicu. Dok slušate stihove koje izgovara Franćesko Ćeko Gvidi, popularni sanmarinski pjesnik, u kojima slavi lokalnu tradiciju i kulturu, većina italijana ga nijemo prati i teško razumije. Takva baština obavezuje da se ne devastira i prepusti zaboravu. Slične primjere imamo i u Crnoj Gori. Naša je generacijska dužnost da očuvamo vrijedno nasljeđe. Zato, ubrzajmo procedure koje će stvoriti osnov da istoričari, kulturolozi i umjetnici mogu da iskažu sebe i daju doprinos očuvanju i afirmaciji identiteta na koji smo ponosni”, poručio je on.

Svakako, naglasio je, važno je intenzivirati i parlamentarnu saradnju kroz direktne kontakte odbora za međunarodne odnose i eventualno posebnih grupa prijateljstva, a taj vid saradnje je od posebnog značaja i za dalje unapređenje institucionalnih odnosa sa Evropskom unijom.

“Ovako vidim ulogu politike – da otvori pojedina pitanja, razmotri moguće odgovore i ukaže na pravac kojim treba ići, u obostranom interesu dvije države. Zato, nastavimo da predano radimo i siguran sam da će rezultati koje ćemo postići biti od koristi za naše građane i doprinijeti njihovoj boljoj budućnosti”, zaključio je Đukanović.

Najnovije

Radnici Željezare obustavili štrajk glađu zbog tragedije na Cetinju

Radnici Željezare su, zbog današnje tragedije na Cetinju u kojoj je stradalo 11 osoba, odlučili da obustave štrajk glađu. Žele, kako su naveli, mirno i...

Adzić: Stanje povrijeđenih se mijenja iz minuta u minut

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je da su medijima proslijeđivali informacije hronološki, onakako kako su ih dobijali. "Kako smo dobijali informacije tako smo ih...

Ništa od Miloševića, Partizan ima novog trenera

Iako je Savo Milošević bio već najavljen, novi trener Partizana postaće Gordan Petrić. On će potpisati ugovor na dvije godine, a zvanična promocija biće održana...

Pendarovski: Saučešće prijateljskom narodu Crne Gore

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izrazio je saučešće predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću i porodicama nastradalih u današnjoj pucnjavi na Cetinju. "Izražavam najdublje saučešće porodicama...

Nimanbegu: Žalimo za nevinim žrtvama i osuđujemo ovaj nehumani čin

Povodom tragičnog događaja koji se dogodio danas na Cetinju, gdje je više osoba izgubilo život, gdje ima i povrijeđenih, u ime Nove Demokratske Snage...

Najčitanije

Povezano

Komšić uputio telegram saučešća Đukanoviću povodom tragedije na Cetinju

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću povodom masakra na Cetinju. “Uvaženi predsjedniče Đukanoviću, s velikim...

Đukanović: Prekinuti zapomaganje, pretekli smo i teže nevolje i po svemu veće protivnike

Da nam razum bude ispred inata, da mržnja prema bilo kojoj partiji ili pojedincu ne bude jača od ljubavi prema Crnoj Gori, poručio je...

Đukanović čestitao Berišaj: Ponosni na naše mlade sportiste koji svoju zemlju predstavljaju na najbolji način

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović čestitao je crnogorskoj tekvondo reprezentativki Anđeli Berišaj za osvojenu srebrnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Sofiji. “Iskrene čestitke crnogorskoj tekvondo reprezentativki Anđeli Berišaj...

IL TEMPO: Mario Dragi nije primijetio balkansko bure baruta, EU i NATO nijesu reagovali na apele Mila Đukanovića

Piše: Luigi Bisignani Predsjednik Dragi je prorok, ali samo kod kuće. U Libiji više ništa ne možemo da računamo u narednim mjesecima, pod našom totalnom...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve