Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Neodgovorna izjava ministra pravde

Komentarišući izjavu ministra pravde Marka Kovača da se previše priča u medijima o vršnjačkom nasilju, Đukanović smatra da je takva izjava neodgovorna i površna

Politički akteri su ključni razlog za ovakvu situaciju u društvo kada govorimo o vršnjačkom nasilju, kazao je u jutarnjem programu televizije 7, Petar Đukanović iz Centra za građansko obrazovanje predstavljajući rezultate istraživanja CGO i agencije Damar na temu vršnjačkog nasilja.

“To je moj lični stav a smatram i stav organizacije. Često političari svojim neodgovornim ponašanjem prema političkim oponentima koriste neku vrstu nasilničke retorike”, kazao je on.

Komentarišući izjavu ministra pravde Marka Kovača da se previše priča u medijima o vršnjačkom nasilju, Đukanović smatra da je takva izjava neodgovorna i površna.

“Čini mi se da mi o ovoj temi suštinski ne razgovaramo u dovoljnoj mjeri i nisam stava da je ova tema previše zastupljena u medijima”, kazao je Đukanović i dodao da mediji još više treba da se bave ovom oblašću.

Istraživanje koje je CGO u aprilu sproveo sa agencijom Damar o vršnjačkom nasilju pokazalo je da građani smatraju da su svi akteri pod znacima navoda zaslužni što imamo ovakvu situaciju u društvu. Prije svega navode roditelje i maloljetne delikvente, ali i opštu klimu u društvu, ponašanje političkih aktera i slab rad institucija”, naveo je Đukanović.

Komentarišući katastrofalna dešavanja u Srbiju u kojima su pričinjena dva masovna ubistva, Đukanović ističe da su u pitanju tragedije nesagledivih razmjera od kojih će se srbijansko društvo oporavljati dugo, te navodi da je njemu posebnu pažnju privuklo i odstustvo svijesti nadležnih institucija o vlastitoj odgovornosti za sve što se dogodilo.

“Ono što mi dijelimo sa Srbijom jeste ta nefunkcionalnost sistema i nekažnjivost teških oblika vršnjačkog nasilja i onda vjerovatno ta svijest koja se preliva na mlade ljude i odnos koji oni onda gaje o nasilju”, kazao je Đukanović i dodao da je njihovo istraživanje to pokazalo da građani percipiraju da institucije nisu funkcionale.

IzvorTV 7

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve