Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Nemoguća komunikacija sa Vučićem, otvoreno neprijateljstvo Srbije

Riječ je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnjom velikih država na Zapadnom Balkanu, poručuje Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da već godinu dana nema nikakvu komunikaciju sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je ona nemoguća, ističući da je otvoreno neprijateljstvo Srbije prema Crnoj Gori.

On je kazao da ideolozi velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove ideju koja je doživjela slom 90-ih godina, te da je sledstveno tome napadnuta Crna Gora. Optužio je državni vrh Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem da stoji iza te ideje.

“Riječ je o pokušaju da se obnove stare retrogradne politike izgradnjom velikih država na Zapadnom Balkanu. Lnsirana je ili obnovljena ona ista ideja koja je ponuđena kao alternativa 90-ih godina. Cilj je napraviti prekompoziciju Zapadnog Balkana i napraviti velike, etnički i vjerski homogene države, sve zbog lažne pretpostavke da multietnička demokratija u ovoj dijelu Evrope nije moguća. Nudi se nešto što bi bilo izuzetak što su pravila života na ervropskom i evro-atlantskom prostoru. To je 90-ih godina doživjelo slom, sada vjerovatno podstaknuto geopolitičkim promjenama, ideolozi tih velikodržavnih nacionalizama pokušavaju da obnove tu ideju. Sledstveno tome napadnuta je Crna Gora jer, kao što znamo, nema velike Srbije bez podrazumijevajuće Crne Gore u njenom sastavu”, rekao je Đukanović gostujući na RTL-u.

Predsjednik države, nakon dvodnevne posjete Hrvatskoj, kaže da je dobiopotporu za daljnji produžetak evropskog puta Crne Gore.

“Kao što znate Crna Gora je u posljednjih 25 godina od velikih političkih promjena a posebno od obnove nezavisnosti, jako puno radila na učvršćivanju stabilnosti, sklada vjerskog i nacionalnog, a posebno na trasiranju puta u evroatlantske integracije. Postali smo članica NATO-a, otvorili sva pregovaračka poglavlja s EU-om. Možemo slobodno reći da smo najdalje odmakli od svih kandidata na putu prema članstvu. To je Hrvatska podržavala, ne samo nas, nego sve u regiji. Ja lično smatram da Hrvatska, kao odgovoran partner u NATO-u i susjed, želi da Crna Gora ostane na tom putu i što brže ostvari svoj cilj”, istakao je Đukanović.

Đukanović kaže da je Srpska pravoslavna crkva instrument za realizaciju velikosrpskog nacionalizma.

“Kao što je 90-ih godina bilo više tih instrumenata. Postojala je JNA, postojala je jugoslavenska policija, jugoslavneska služba bezbjednosti, jugoslavenska carina, zakoni. Sve to je moglo biti zloupotrebljavano iz Beograda u korist ideje velikosrpskog nacionalizma. Danas više toga nema ostala je Prpska pravoslavna crkva koja je pristala biti instrument velikodržavnog projekta u regiji i to se veoma jasno manifestuje upravo u aktuelnim problemima u Crnoj Gori. Da li smo mi pogriješili s otvaranjem toga pitanja, ne bih rekao. Usuđujem se reći da mi nismo birali hoćemo li ući u taj konflikt ili ne”, rekao je Predsjednik.

Na pitanje može li doći do sukoba ozbiljnih u Crnoj Gori, Đukanović kaže da to ne zavisi samo od nas.

“Kao što znate nije jednostavno iz Crne Gore nositi se sa Srbijom u sukobu i još se teže nositi ukoliko znate da iza Srbije stoji jedna geopolitička sila kao što je Rusija koja preko podrške ovakvih ideja zapravo pokušava ostvariti svoje geopolitičke interese na zapadnom Balkanu koji su po definiciji suprostavljeni evropskom jedinstvu i evropskom sistemu vrijednosti. Rekao bih da je sve to lakše ukoliko izostaje potreba, pažnja i podrška sa Zapada. Dakle, kao i uvijek nasilnik će ići onoliko daleko koliko mu bude dozvoljeno”, ističe on.

Đukanović kaže i da ne misli da aktuelna vlast može “gurati još tri godine”.

“Jasno je da ova vlast nema nikakvu viziju. Njihova vizija nije da napravi sljedeće korake k usvajanju evropskog sistema vrijednosti, k članstvu Crne Gore Evrospkoj uniji. Oni nisu u godinu dana ni na putu da dovedu ni jednog investitora. Naprotiv, nekoliko vrijednih investitora su potjerali iz Crne Gore. Plašim se da nije u pitanju samo neznanje. Plašim se da je ideja da se sluganski izvršavaju nalozi i očekivanja iz Beograda kako bi se Crna Gora bacila na koljena i na taj način lakše bila integrisana u srpski svijet.

Vidjeli ste te slike od prije neki dan gdje je ta vlada nažalost svoje resurse stavila na raspolaganje velikosrpskom nacionalizmu i dala ogromnu količinu hemijskih sredstava policiji da bi zapravo zatrovala Cetinje. Da bi zatrovala ljude koji su se tamo okupili na mirnom protestu protiv ustoličenja srpske pravoslavne crkve koji nema nikakakvo poštovanje ni za Crnu Goru ni za Crnogorce”, naglašava predsjednik države.

IzvorRtl

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ferhad
17.09.2021-20:17 20:17

Pa nije bas tako.Sestra mu sa novim muzem zivi u Bg i trguje rudama po Srbiji sto ne moze bez saglasnosti AV,kao sto ne moze ni Sveto sa Milosem da bude tamo a da AV ne dozvoli….

Mara MO
18.09.2021-18:16 18:16
Reply to  Ferhad

dobro nam reče. Možemo da trampimo stanovništvo. Ovi Crnogorci po Srbiji da ne dobiju dozvolu boravka u Srbiji a ovi Srbi iz Crne Gore, neka dođu u Srbiju, kao u svoju kuću. I da se zatvore granice, molim !

Zagrepčan
17.09.2021-20:18 20:18

Sa Aleksandrom Vučićem i Srbijom i ne treba postojati komunikacija. Prekompozicija Zapadnog Balkana, po velikosrpskim mjerilima, danas nije moguća. Crna Gora je članica NATO saveza i vjerujem, uz političku potporu i angažman Republike Hrvatske, bit će uskoro i članica EU. Srbija će, kao trajni remetilački faktor miru i stabilnosti u ovom dijelu Europe, biti trajno izolirana, ali i odlučno spriječena u svakom pokušaju realizacije svojih velikosrpskih ciljeva.

Prim
18.09.2021-13:20 13:20
Reply to  Zagrepčan

Potpisujem sve !

GRAĐANSKI
17.09.2021-21:57 21:57

Naivni Milo!
Tvoj drug Vučić ti je udario onu rabotu!
Srbaljsko je to smeće, Milo!

Prim
18.09.2021-13:21 13:21
Reply to  GRAĐANSKI

Varaš se! Nije Milo naivan . Ima on puno utakmica u nogama i zna što radi.