Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu stvorili uslov za upliv trećih strana

''Ponavljam namjeru i posvećenost da kroz ovu inicijativu doprinosimo promociji evroatlantskih integracija, dodajući da je put ka EU i NATO jedini ispravan. Prvi put imamo prijetnje nuklernim oružjem što zabrinjava. Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova u EU koje mogu imati implikacije na Balkanu'', kazao je Đukanović

Crna Gora će nastaviti da podržava povelju A5, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje.

“Ponavljam namjeru i posvećenost da kroz ovu inicijativu doprinosimo promociji evroatlantskih integracija, dodajući da je put ka EU i NATO jedini ispravan. Prvi put imamo prijetnje nuklernim oružjem što zabrinjava. Crna Gora je zabrinuta zbog bezbjednosnih izazova u EU koje mogu imati implikacije na Balkanu”, kazao je Đukanović.

Nedovoljna aktivnost EU i NATO u regionu, uz netačnu percepciju važnosti integracije, kako je rekao, stvorili su prostor za upliv trećih strana.

“Posljedice su vidljive i višestruke i na nama je da radimo na njihovom ukljanjanju. Sadejstvo EU i NATO i geostrateški pristup je ključan za postizanje stabilnosti”, ocijenio je Đukanović.

Foto: predsjednik.me

EU i NATO su, smatra, najpozvanije da štite mir.

“Ohrabruje nas snaga demokratskog društva da sačuva evroatlatnski kurs. Promocija demokratskih vrijednosti su od vitalnog značaja za regionalnu saradnju i u tom smislu Crna Gora će dati puni doprinos”, zaključio je Đukanović.

gradski.me
Foto: gradski.me

Lazarević: Izazovi u Evropi potencijalna prijetnja našem regionu

Konferencija načelnika generalštabova zemalja članica Američko-jadranske povelje, prema riječima načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Zorana Lazarevića prepoznata je kao jedan od najuspješnijih i najefikasnijih regionalnih događaja za razmatranje zajedničkih bezbjednosnih izazova.

“Zajedno smo razvili sjajan mehanizam za podršku zajedničkim bezbjednosnim i odbrambenim ciljevima. Zemlje Američko-jadranske povelje, jedna po jedna, stiču članstvo u NATO-u, a mi smo spremni da podržimo naše članice i partnerske zemlje u njihovim integracionim naporima i ambiciiama. Zaiedno sa našim partnerima iz komande americkih snaga za Evropu, konstantno identifikujemo savremene bezbjednosne izazove i radimo na zajedničkom pristupu i odgovarajućem odgovoru”, rekao je Lazarević.

Svjesni su, dodaje, ozbijinih izazova za očuvanje mira i stabilnosti koji se javljaju na istočnim granicama Evrope.

“Svijet je potrešen nedavnim dešavanjima u istočnoj Evropi i mi osuđujemo brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Ovaj čin je jasno kršenje međunarodnog prava, a cijeli demokratski svijet stoji uz ukrajinsku državu i njen narod. Crna Gora, zajedno sa našim partnerima i saveznicima, aktivno podržava legitimne odbrambene napore Ukrajine. Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore su našim ukrajinskim partnerima poslali različite vrste borbene i neborbene opreme. Čvrsto podržavamo opredijeljenost Alijanse da podrži Ukraiinu u okončanju agresije. Takođe, pozdravljamo ukrajinski narod i njegove oružane snage za njihov herojski otpor i odbranu svoje zemlje i demokratskih vrijednosti”, istakao je Lazarević.

Region Zapadnog Balkana se u poslednjih nekoliko decenija suočio sa, kako je rekao, nizom izazova.

“Moramo biti svjesni da novi izazov na evropskom tlu znači potencijalnu prijetnju i našem regionu. Naše zemlje su se u posliednijh nekoliko godina suočile s brojnim političkim, ekonomskim, vojnim i asimetričnim prijetniama i rizicima, a nedavno i sa ozbilinim sajber napadima. Nismo zanemarili probleme u susjednim zemljama, a mnogo puta smo našli način i sredstva da se međusobno podržimo i pomognemo. Zajedno smo razgovarali, sarađivali i iznosili novonastale probleme i izazove i započeli dobar posao na zaštiti i očuvaniu regionalnog mira i stabilnosti. Takođe, ponovio bih da je prisustvo NATO-a u regionu od ključnog značaja za njegovu stabilnost i punu integraciju u Alijansu”,ističe Lazarević.

Crna Gora je, kaže, u cilju pripreme Vojske za suočavanje sa svim izazovima, uložila značaina sredstva u njenu modernizaciju i opremanje.

“Naši saveznici su učinili isto. Sada, kao nikada ranije, iako se većina ekonomija bori sa velikim izazovima, moramo pronaći načine da ojačamo svoje kapacitete i sposobnosti. Lakše je reći nego učiniti, ali uz pravi pristup, uz međusobno povjerenje i razumijevanje, ništa nije nemoguće”, zaključio je Lazarević.

gradski.me
Foto: gradski.me

Bauer: Rusija pokušava da zakonom moći uništi snagu zakona

Konferencija u Budvi, prema riječima holandskog admirala Roba Bauera, savjetnika za vojna pitanja generalnog sekretara Alijanse, Jensa Stoltenberga, dešava se u trenutku kada Rusija pokušava da uništi snagu zakona, zakonom moći.

“Ono što je Putun najavio jasno pokazuje da Rusija nije uspjela da postigne svoje vojne ciljeve i prisiljavaju mlade ljude da umiru u ratu u koji niko ne vjeruje. Rusija i Kina grabe svaku priliku da pojačaju konflikte i podjele naročito na Zapadnom Balkanu”, kazao je Bauer.

Smatra da mir i stabilnost nikada ne treba uzimati zdravo za gotovo.

“NATO i EU imaju neizmjerne efekte, kada obje organizacije rade zajedno. To može biti nevjerovatno. Znamo cijenu rata i konflikta i to previše dobro, tako da cemo dati sve da promovišemo mir”, rekao je Bauer.

Komentarišući nedavne sajber napade, Bauer kaže da je NATO spreman da pomogne.

“Nedavni sajber napadi u Crnoj Gori i Albaniji pokazuju koliko su teški efekti takvih napada. NATO je spreman da pruži podršku u tom smislu”, zaključio je Bauer.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve