Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora danas bliže cilju da kroz izbore dođe do stabilne političke vlade koja će zemlju voditi putem evropskog razvoja

Samit Brdo-Brioni proces je, prema njegovim riječima, vrlo dragocjena platforma za razgovor na teme regionalne saradnje i dostizanja onog što je zajednički cilj svih zemalja - članstvo u Evropskoj uniji

Crna Gora posljednje dvije godine prolazi jednu interesantnu fazu svog demokratskog razvoja, što je možda iz ugla naših susjeda i regiona i Evropske unije moglo izgledati i problematično, ali je svakako Crna Gora i u tom periodu pokazala da je čvrsto opredijeljena za dalji nastavak evropskog puta, da je izdržala sva iskušenja kroz koja je prolazila i da je danas, čini mi se, bliže nego bilo kada tokom te dvije godine svom cilju – a to je da kroz demokratske procedure, uključujući i parlamentarne izbore dođe do jedne stabilne političke vlade koja će nastaviti da vodi zemlju putem evropskog razvoja – ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je, po završetku jedanaestog po redu Samita Brdo-Brioni proces kazao da je glavna tema bila evropska perspektiva regiona zemalja Zapadnog Balkana, ali da je to bila prilika i da kaže koju riječ i o unutrašnjim političkim procesima u Crnoj Gori.

– Crna Gora je u čitavom periodu od 2006. godine do danas bila važan promoter evropskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana. Ubijeđen sam da će tako biti i ubuduće i da će Crna Gora nastaviti sa intenzivnom saradnjom unutar regiona, vjerujući da će ta regionalna saradnja svima nama pomoći da što brže dostignemo svoj evropski cilj – poručio je Đukanović.

Samit Brdo-Brioni proces je, prema njegovim riječima, vrlo dragocjena platforma za razgovor na teme regionalne saradnje i dostizanja onog što je zajednički cilj svih zemalja – članstvo u Evropskoj uniji.

– Format je zanimljiv i koristan zato što je iniciran od strane dvije države koje su do nedavno živjele u sastavu bivše Jugoslavije – Slovenije i Hrvatske – koje veoma dobro poznaju problematiku Zapadnog Balkana i koje jako dobro poznaju ono što je značaj evropske persektivne za naš region i značaj završetka procesa ujedinjenja Evrope za stabilnost i prosperitet evropskog kontinenta – naveo je Đukanović.

Zato je, ističe, za nas svih ovih godina bilo veoma važno da imamo platformu na kojoj možemo razgovarati o tom pitanju, “računajući da će Slovenija i Hrvatska pokazati potreban senzibilitet za ono što su evropski interesi svih zemalja u našem regionu”.

– Ovogodišnji samit je potvrdio da je nedvosmislena podrška evropskom putu razvoja svih zemalja regiona i da su Slovenija i Hrvatska naši prijatelji i susjedi koji će unutar Evropske unije nastaviti da zagovaraju izvjesnost dogledne perspektivne članstva za sve naše zemlje. Tome svjedoče i usvojeni zaključci sa današnje rasprava, šest zaključaka gdje se posebno potencira važnost ubrzavanja procedure pregovora sa svim zemljama regiona koje su u različitim fazama procesa pridruživanja Evropskoj uniji – rekao je Đukanović.

Posebno se ističe važnost dodjele statusa kandidata Bosni i Hercegovini, na tragu onog što je već urađeno za Ukrajinu u prethodnom periodu.

-Dodatno se potencira važnost obezbjeđivanja bezviznog režima odnosa između svih zemalja u našem regionu i Evropske unije. Treba podsjetiti da je Kosovo još jedina preostala zemlja našeg regiona koja nema povoljnost olakšanog putovanja za svoje građane unutar EU – dodao je Đukanović.

Misli da je, kako je kazao, ukupan razgovor bio veoma odgovaran i da su u maksimalnoj mjeri izbjegavana konfliktna pitanja koja imaju bilateralni karakter ili koja su možda čak konfliktna pitanja pojedinih zemalja kao unutrašnja pitanja.

– Do izražaja je došlo zajedničko opredjeljenje da je evropski put najbolji izbor za sve zemlje našeg regiona i da treba nastaviti sa intenzivnim kontaktom sa Evropskom unijom i zemljama članicama kako bi se taj put što je moguće više otvorio i kako bi se stvorili uslovi za ubrzanje tog procesa vjerujući da je to najbolja moguća formula za učvršćivanje stabilnosti našeg regiona i za ekonomski i demokratski prosperitet koji je potreban građanima regiona – naglasio je Đukanović

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve