Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Povampiruje se politika crtanja etničkih granica na Balkanu, očekujemo rezolutniju podršku zapadnih partnera

''Izlaz vidimo u hitnom organizovanju vanrednih parlamentarnih izbora''

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović učestvovao je danas na Samitu predstavnika Grupe socijalista i demokrata u EP i lidera partija sa Zapadnog Balkana, gdje je govorio pred brojnim auditorijumom o budućnosti proširenja Evropske unije i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i Crne Gore.

„Kretanja na globalnom planu opominju više nego ikada. Rat je opet na evropskom tlu. Čuvanje i poštovanje univerzalnih evropskih vrijednosti – demokratije, vladavine prava, poštovanje ljudskih prava – sve više dobija na značaju“, istakao je, između ostalog, Đukanović.

On je poručio da stalno moramo biti spremni da branimo ove vrijednosti od nacionalista i populista.

„Kao da je bi potreban rat u Ukrajini da bi se dodatno učvrstilo saznanje evropskih partnera o važnosti integracije ZB u EU i da bi se vidjelo da Rusija u kontinuitetu podstiče retrogradne politike u svim dijelovima Evrope radi njene destabilizacije. Da na ZB ima svoje proksije, da podržava njihove nacionalističke politike i velikodržavne projekte i da teži održavanju postojećih i otvaranju novih zamrznutih konflikta protiveći se sve otvorenijem članstvu naši država u NATo-u i EU“, naglasio je Đukanović.

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore

On je podsjetio da se Crna Gora s malignim uticajem Rusije nosi još od 2015.

„Godinu kasnije, prije prijema u Alijansu, pokušan je i državni udar u izvedbi agenata ruske vojno-obavještajne službe u sprezi s proruskim snagama u zemlji i regionu. Trebalo je da se desi agresija na Ukrajinu da bi neki naši međunarodni partneri uvidjeli pred kakvom je opasnošću Crna Gora tada bila i da shvate da svaka promjena vlasti nije uvijek promjena na bolje, što se danas najbolje vidi u našoj zemlji. Zahvaljujući kontinuiranim hibridnim pritiscima iz Rusije i regiona ali i zbog danas potpuno očiglednog pogrešnog percipiranja naše stvarnosti od strane nekih zapadnih partnera i njihovog nesnalaženja prije dvije i po godine, opozicija je 2020.tijesno pobijedila na izborima. Došlo je do mirne tranzicije vlasti po svim demokratskim pravilima. Nažalost, od tada je kod nas sve krenulo nizbrdo“, rekao je Đukanović.

Za dvije godine, napominje on, imamo dvije neuspješne i smijenjene vlade.

„Crna Gora koja je davno otvorila sva pregovaračka poglavlja i bila lider u integracijama, zaglavljena je u tom procesu“, istakao je Đuaknović.

Kako su saopštili iz njegovog kabineta, samit evropskih socijalista sa sestrinskim partijama iz regiona bio je prilika da se napravi osvrt na rezultate Samita u Tirani, potvrdi posvećenost evropske ljevice politici proširenja EU, razmotre regionalne prilike i unutrašnja situacija u zemljama kandidatima za članstvo, ali i da se definišu pravci daljeg djelovanja u reformskim procesima.

Samit je okupio lidere i predstavnike socijalističkih i socijaldemokratskih partija iz regiona i EU, kao i značajan broj poslanika Evropskog parlamenta.

Delegaciju Demokratske partije socijalista osim predsjednika Đukanovića čine i generalni sekretar Aleksandar Bogdanović, Aleksandar Andrija Pejović i Svetlana Vuković.

Cijeli govor Đukanovića možete pogledati u nastavku.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve