Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović – Konjfuca: Ne treba nam balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja

Đukanović se u nastavku prve zvanične posjete Kosovu sastao se sa predsjednikom Parlamenta te zemlje Gljaukom Konjufca, i bio gost na ručku koji su u njegovu čast, u odsustvu premijera Kurtija priredili njegovi zamjenici Besnik Bislimi i Emilija Redzepi

I u Crnoj Gori i na Kosovu smo na stanovištu da nam ne treba dalja balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović u toku razgovora sa prvim čovjekom Parlamenta Kosova Gljaukom Konjufca.

Kako su saopštili iz kabineta, Đukanović se u nastavku prve zvanične posjete Kosovu sastao se sa predsjednikom Parlamenta te zemlje Gljaukom Konjufca, i bio gost na ručku koji su u njegovu čast, u odsustvu premijera Kurtija priredili njegovi zamjenici Besnik Bislimi i Emilija Redzepi.

Predsjednik Skupštine Kosova je iskazao zadovoljstvo i čast posjetom Đuaknovića.

“On je istakao doprinos Đukanovića izgradnji uzornih odnosa dvije države, ističući da kosovski narod izuzetno cijeni lični doprinos crnogorskog predsjednika demokratizaciji i stabilnosti regiona. Navodeći da su svjesni koliko je, s obzirom na istorijski kontekst, bilo izazovno za Crnu Goru da prizna Kosovo što je bio hrabar potez, naglasio je da Kosovo izuzetno cijeni liderstvo i odlučnost Crne Gore da postane članica NATO-a i da ide ka EU i jasno odredi orjentaciju u pravcu transatlantskih veza i integracija”, saopšteno je iz Kabineta Predsjednika.

Konjufca zahvalio se Đukanoviću i za posvećenost jačanju dobrosusjedskih odnosa, kako se navodi, “za mudrost i iskustvo koje je posebno značajno pripadnicima mlađih generacija političara kojim pripada, naročito u kontekstu aktuelnih geopolitičkih dešavanja”.

“Upravo nas ta situacija podsjeća na važnost bliskosti među zemljama regiona i dostizanja demokratskih vrijednosti evropske civilizacije”, kazao je.

Predsjednik Đukanović iskazao je zadovoljstvo prilikom da se sretne sa jednim od političkih lidera nove generacije na Kosovu, ističući da s pravom “smatramo odnose dvije zemlje otvorenim, razvijenim i prijateljskim”.

Prva zvanična posjeta Kosovu, dodaju, prilika je za učvršćivanje tog prijateljstva i identifikovanje novih šansi za saradnju što je olakšano zajedničkim strateškim ciljevima za budućnost.

„I u Crnoj Gori i na Kosovu smo na stanovištu da nam ne treba dalja balkanska izolacija od glavnih tokova evropskog razvoja“, kazao je Đukanović i poručio da smo “naučili važnu lekciju da zajedničkom budućnošću u Evropi doprinosimo regionalnoj, a ne samo nacionalnoj stabilnosti”.

“Zajednički je ocijenjeno da dobar dio potencijala za saradnju leži u komunikaciji parlamenata što treba snažno podstaći. Ponovljena je ocjena o neophodnosti iznalaženja održivog rješenja odnosa Kosova i Srbije kroz politički proces i dijalog”, dodaju iz Kabineta.

Potpredsjednici Vlade Bislimi i Redžepi koji su priredili zvanični ručak u čast Đukanovića, prenijeli su pozdrave premijera Kurtija koji zbog obaveza u Vašingtonu nije bio u prilici da se sretne sa predsjednikom Đukanovićem.

“Sa njihove strane iskazano je visoko poštovanje za ulogu Crne Gore i Đukanovića lično za odnos prema kosovskoj državi, njenom narodu u teškim vremenima ali i za ukupan doprinos dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj stabilnosti”, istakli su iz Kabineta.

Đukanović je uzvratio srdačne pozdrave, ističući da mu je drago što premijer Kurti radi važnu stvar u cilju iznalaženja rješenja za pitanje na relaciji Priština-Beograd.

“U srdačnom i otvorenom razgovoru, ukazano je na potrebu jačanja ekonomske saradnje Crne Gore i Kosova, organizovanju zajedničke sjednice dvije vlade i boljem saobraćajnom povezivanju. Jedna od tema susreta sa zvaničnicima kosovske Vlade bilo je i unaprijeđenje položaja crnogorske zajednice kroz povećanje vidljivosti u političkom životu Kosova”, zaključili su iz kabineta.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lola
19.05.2022-08:21 08:21

2 najbednije i najsiromašnije “zemlje” Balkana govore o Evropskom razvoju. EU jedva čeka izdržavana lica i švercere gde da sprži svoje fondove.