Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Izbori u Šavniku ispit za državu, nadležni da obezbijede građanima pravo glasa

Četvrti pokušaj da se sprovedu izbori u sjevernoj opštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pouvao je sve nadležne institucije da obezbijede građanima koji imaju biračko pravo u Šavniku da u nedjelju svoje ustavno pravo i ostvare.

On je na Tviteru naveo da je četvrti pokušaj da se sprovedu izbori u opštini Šavnik, najmanje pitanje lokalne politike, i odnosa broja odbornika.

”To je svojevrsni ispit za državu koji će pokazati da li postoji imalo snage i volje unutar institucija da garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Ili su institucije nakon dvije godine sistematske razgradnje, potpuno nemoćne da vrše svoju osnovnu dužnost-da štite interese države i njenih građana”, istakao je Đukanović.

Podsjetimo, prošle nedjelje u Šavniku je treći put ponovljeno glasanje na biračkim mjestima u selima Bijela i Kruševice, kao i u zgradi Opštine Šavnik. Međutim, glasanje u zgradi Opštine prekinuto je već oko 9 sati ujutro kada je član biračkog odbora iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ Jadranko Ašanin onemogućio jednog građanina da glasa tvrdeći da je iz Nikšića. Ašanin je, takođe, i uništio dio glasačkih listića.

Incidenti su se dogodili i na biračkom mjestu u selu Kruševice gdje je napadnut član biračkog odbora Radule Lazović. Njega su napala četvorica muškaraca koji su, kako je prenio RTNK, 15 minuta prije napada pokušala da glasaju što im nije dozvoljeno.

Zbog incidenata policija je u Šavniku podnijela krivične prijave protiv pet osoba zbog povrede prava glasanja, nanošenja lakih tjelesnih povreda, napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti, uništavanja dokumenata o glasanju i sprečavanja održavanja glasanja.

Na biralištu u Bijeloj glasanje je proteklo mirno i tamo je koalicija DPS-SD osvojila 59 glasova, koalicija „Za budućnost Šavnika“ 41, dok je lista „Idemo ljudi“ dobila 13 glasova.

Ipak, s obzirom na rezultate sa 20 biračkih mjesta koji su objavljeni, šavnička opozicija je i dalje u prednosti – sa glasovima sa biračkog mjesta u Bijeloj imaju ukupno 670 glasova, dok koalicija DPS-SD ima 549.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve