Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene

''Pet godina nakon Pariskog klimatskog sporazuma, suočeni smo sa izazovom koji po ko zna koji put ističe kao jedini mogući odgovor efikasan multilateralizam, saradnju i zajedničku odgovornost'', rekao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na poziv generalnog sekretara UN-a Antonia Gutereša, predsjednika Francuske Emanuela Makrona i Čilea Sebastijana Pinjera Ečenike, te predsjednika vlada Ujedinjenog kraljevstva Borisa Džonsona i Italije Đuzepea Kontea učestvovao je danas na liderskom online Samitu o klimatskim ambicijama, koji se održao u znak obilježavanja pete godišnjice Pariskog sporazuma.

”Pet godina nakon Pariskog klimatskog sporazuma, suočeni smo sa izazovom koji po ko zna koji put ističe kao jedini mogući odgovor efikasan multilateralizam, saradnju i zajedničku odgovornost”, rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik kaže da ”post-pandemijski oporavak zahtijeva izgradnju zelenijeg, otpornijeg, održivog svijeta”.

”Ispunjenje obaveza iz Klimatskog sporazuma postaje uslov bez kojeg to nije moguće. Jednako kao što bez povećanja ambicija na nacionalnom nivou ne možemo dostići ciljeve iz Pariza. Zato pozdravljam inicijativu za održavanje današnjeg liderskog samita”, rekao je predsjednik Crne Gore.

Đukanović ističe da ”udio Crne Gore u globalnim emisijima iznosi svega 0,009%”.

”I pored toga, 2015. godine, Crna Gora se kroz nacionalno utvrđeni doprinos obavezala na smanjenje od najmanje 30% do 2030. Ovaj cilj Crna Gora je već ostvarila. I to zahvaljujući preduzimanju efikasnih mjera na unapređenju industrijskih tehnologija; povećanju udjela energije iz obnovljivih izvora; i sprovođenju mjera energetske efikasnosti. Dalje povećanje nivoa naše klimatske ambicije mora se zasnivati na složenim strukturnim promjenama u svim ključnim sektorima, uz visok projektovani nivo investicija. Revizijom doprinosa kao novu ciljnu vrijednost postavljamo smanjenje od 35% do 2030. (ne uključujući sektore namjene u šumarstvu i poljoprivredi), odnosno smanjenje emisija gasova za 2117 kilotona”, kazao je Đukanović.

Naše procjene, kako kaže, govore da bi daljim unapređenjem ciljni nivo mogao biti povećan na 39%.

”Izvjesnost u ovom pravcu, paralelno sa daljim napretkom u evropskim integracijama, stvaraće prostor da do 2025. dalje revidiramo nacionalne ciljne vrijednosti. Izrade Nacionalnog energetsko-klimatskog plana, Plana adaptacije na klimatske promjene i Strategije niskokarbonskog razvoja, daće pouzdanije projekcije mogućnosti Crne Gore u kontekstu nastojanja EU da svoj cilj smanjenja emisija poveća sa 40 na 55% u narednih deset godina. Crna Gora ostaje odlučna u traženju optimalnih odgovora na klimatske promjene i odgovorna u realizaciji zacrtanih ciljeva”, zaključuje Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve