Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Crna Gora je ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom

Đukanović je izrazio zadovoljstvo nastavkom dobre prakse frekventnih susreta na visokom i najvišem nivou, što je potvrdilo tradiciju odličnih međudržavnih odnosa dvije zemlje, koji su uzor u regionu

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Đukanović je izrazio zadovoljstvo nastavkom dobre prakse frekventnih susreta na visokom i najvišem nivou, što je potvrdilo tradiciju odličnih međudržavnih odnosa dvije zemlje, koji su uzor u regionu.

“Crna Gora je ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom, na koju se iz Crne Gore gleda sa prijateljskim emocijama. Ta saradnja unapređuje se kontinuirano na bilateralnom, ali i multilateralnom planu i kroz zajedničke napore da postanemo dio EU, a posebnu dimenziju dobili smo savezništvom u NATO, kazao je on.

Đukanović je potvrdio snažno zalaganje Crne Gore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju u procesu evropske integracije na svim adresama, vjerujući da je integracija jedini put za učvršćivanje stabilnosti i usvajanje evropskih vrijednosti.

Uz žaljenje što Sjeverna Makedonija nije uspjela da dobije datum otpočinjanja pregovora tokom njemačkog predsjedavanja, iskazao je uvjerenje da će blokadu uspješno prevazići uz proaktivan stav koji iskazuju u tom procesu.

“Nadamo se da će se kroz odnos dvije zemlje i racionalniji pristup i menadžiranje EU, savladati krizni period i stvoriti uslovi za otpočinjanje procesa pregovora, ocijenio je Đukanović, napominjući da svako odlaganje vodi u dublje komplikacije i nerazumijevanje. Integracija koja je jednaka stabilnosti dodatno dobija na značaju u vremenu kada su na dnevnom redu teme iz 90-ih, da li Balkan treba da živi po pravilima koja važe za cio svijet ili mimo svijeta, poručio je Đukanović, uz ocjenu da su i NATO i Evropa sigurniji sa stabilnim Balkanom čija je perspektiva u EU.

Crna Gora stoji na raspolaganju Sjevernoj Makedoniji da svojim iskustvom pomogne u procesu integracije , zaključio je on.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije istakao je da mu je prva zvanična posjeta Crnoj Gori zadovoljstvo i čast, kao i susret sa Predsjednikom čija se politika u njegovoj zemlji visoko cijeni.

On je pozdravio tradicionalno intenzivan politički dijalog dvije države i odlične odnose koji su dodatno učvršćeni i posjetom Predsjednika Skoplju.

On je zahvalio za podršku Crne Gore Sjevernoj Makedoniji tokom procesa ulaska u NATO, koji je praćen teškim kompromisima za njegovu zemlju. On je istakao zadovoljstvo što je Sjeverna Makedonija saveznik sa Crnom Gorom u NATO i da zajednički rade u interesu čitavog regiona.

Osmani je ocijenio da odgađanje početka pregovora Sjeverne Makedonije sa EU, uprkos objektivnom izvještaju o ispunjavanju kriterijuma, ne obeshrabruje Sjevernu Makedoniju i da naviknuti na prepreke koje ne gledaju kao zidove, nastavljaju da traže rješenje jer puna integracija u EU nema alternative. Osmani je izrazio uvjerenje da će EU ispratiti signale iz regiona na pravi način i ukazao na potrebu inkluzivnog pristupa.

Sagovornici su se saglasili da dvije države odlično bilateralno sarađuju, posebno u oblasti odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, i ukazali na prostor za jačanje ekonomske saradnje i nadgradnju u oblasti kulture, nauke i obrazovanja.

Đukanović je uz pozdrave predsjedniku Pendarovskom i premijeru Zaevu, poručio da dva naroda treba da nastave da održavaju bliske odnose na temelju zajedničkog nasljeđa koji dijele.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve