Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Bajden će obnoviti transatlantske veze, NATO je potreban svijetu

''Ne pričam to samo na bazi poruka koje sam čuo nakon izbora. Svih ovih godina bio sam u prilici da veoma često razgovaram sa Bajdenom i da čujem njegovu posvećenost transatlantskoj saradnji i evropskim problemima'', rekao i Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ubijeđen je da će novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden obnoviti prekinute transatlantske veze.

”Ne pričam to samo na bazi poruka koje sam čuo nakon izbora. Svih ovih godina bio sam u prilici da veoma često razgovaram sa Bajdenom i da čujem njegovu posvećenost transatlantskoj saradnji i evropskim problemima, poštujući Evropu kao najvažnijeg partnera SAD-a. Imao sam često priliku da razgovaram sa Bajdenom i o Zapadnom Balkanu koje je 1990-ih bio u fokusu Vašingtonu”, kazao je Đukanović na To Be Secure (2BS) Forumu, koji je počeo je danas u Muzičkom Centru Crne Gore u Podgorici.

Takođe je istakao da je NATO potreban svijetu, prevashodno Evropi i Americi.

”Vjerujem da će naredni period biti period obnove povjerenja evroatlanstkih partnera i da će prestiž NATO-a biti unaprijeđen na globalnoj sceni. To je veoma ohrabrujuće za Evropa, ali i za Zapadni Balkan”, kazao je Đukanović.

FOTO: RTCG

Govoreći o očekivanjima u narednoj deceniji, on je kazao da je 2030. već označena kao granična godina.

”Optimista sam i vjerujem da u narednih 10 godina možemo ostvariti strateške ciljeve. Ne znam oćemo li do tada biti članica EU, jer nikad nisam govorio o datumima, a članstvo ne zavisi samo od zemlje kandidata već i od stanja unutar Unije”, naveo je Đukanović.

Poručio je da Crna Gora mora da se razvija ekonomski i da nastavi ozbiljne reforme kako bi ubrzala EU reforme.

”Izazovi su veliki i nadam se da ćemo zajedno raditi i u novom odnosu snaga kako bi ostvarili naše strateške ciljeve”, dodao je crnogorski predsjednik.

Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera istakao je u uvodnom obraćanju da je To Be Secure (2BS) Forum doprinio da Crna Gora postane NATO članica 2017. godine.

On je kazao da je Crna Gora pokazala demokratski kapacitet mirnom tranzicijom vlasti nakon paramentarnih izbora, te da će nova Vlada imati zadatak da ostane posvećena članstvu u NATO-u, kao i da ojača put ka EU.

”Crna Gora i cijeli Balkan mora ostati u sferi interesovanja Zapada. Nema i ne bi trebalo da bude kompromisa vezano za to. Ne smijemo dozvoliti ruskom ili kineskom uticaju da preuzme Balkan”, istakao je Kentera.

 

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke istakla je da se partnerstvo Crne Gore i SAD-a temelji na poštovanju istih vrijednosti, želji da se spostavi mir u svim djelovima svijeta.

”Naša očekivanja su da nova Vlada ostane čvrsto na putu evropskih integracija”, kazala je, između ostalog, Rajzing Rajnke.

Na ovogodišnjem, jublarnom desetom 2BS Forumu učestvovaće i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade Dritan Abzović i ministri vanjskih poslova i odbrane Đorđe Radulović i Olivera Injac.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve