Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Ako EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, generisaće viši nivo konflikata

Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je, na izvjestan način iznenađenje, imajući u vidu da je politika proširenja dugo vremena ocjenjivana kao najuspješnija politika EU, rekao je predsjednik Crne Gore

Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je Zapadni Balkan, i ukoliko dozvoli da se u toj sobi živi vanevropskim načinom života, to će vremenom predstavljati meki trbuh Evrope. To će vremenom generisati sve viši nivo netolerancije, potencijalnih konflikata, kazao je predsjednik Milo Đukanović u Budimpešti nakon sastanka sa mađarskim predsjednikom Janošom Aderom.

“Nažalost, konstatovali smo da su prethodne godine bile veoma sušne kada je u pitanju politika proširenja. To je, na izvjestan način, iznenađenje, imajući u vidu da je politika proširenja dugo vremena ocjenjivana kao najuspješnija politika EU i sada na korak kada je trebalo završiti proces ujedinjenja Evrope, došlo je najprije do zamora o kojem se dugo pričalo u EU, a nakon toga je došlo do prećutnog usporavanja tog procesa”, kazao je Đukanović.

To je, kako je kazao Đukanović, za posljedicu imalo pad euro-entuzijazma i reformskog entuzijazma u našem regionu.

“Za posljedicu smo dobili geopolitička interesovanja za Zapadni Balkan od strane trećih zemalja, koje, logično, koriste prazan prostor i pokušavaju da penetriraju svoje geopolitičke interese u tom dijelu Evrope”, istakao je crnogorski predsjednik.

Ader je rekao da je od čelnika EU ranije i sada zatražio da podrže evrointegracijske procese Zapadnog Balkana i da ih ubrzaju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve