Utorak, 6 Decembra, 2022
Rubrika:

Đukanović: Agresija na Ukrajinu dodatno ukazala na značaj dalje integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU

Predsjednik je predstavnicima medija kazao da je važno i što se ne zaboravlja na nove geopolitičke okolnosti, odnosno agresiju na Ukrajinu

Mislim da je jako dobro da se nastavlja kontinuitet dijaloga između Evropske unije i Zapadnog Balkana – ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uoči sastanka lidera EU i ZB u Briselu.

Predsjednik je predstavnicima medija kazao da je važno i što se ne zaboravlja na nove geopolitičke okolnosti, odnosno agresiju na Ukrajinu.


“Mislim da je taj momenat dodatno ukazao na značaj dalje integracije zemalja Zapadnog Balkana i momenat je dobar da na današnjem skupu čujemo ponovno opredjeljenje Evropske unije da nastavi proces ujedinjena Evrope i stvori pretpostavke za doglednu intergaciju zemalja ZB u EU”, rekao je Đukanović.

Jako je važno, prema njegovim riječima, da se na Zapadnom Balkanu vratimo ranijoj dobroj dinamici realizacije reformi, posebno u oblasti vladavine prava.

“I na taj način stvorimo uslove da EU ima argumente za nastavak proširenja i izvjesne i dogledne bućnosti zemalja Zapadnog Balkana u EU”, naveo je Đukanović.

Podsjećamo, Đukanović boravi u Briselu na poziv predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, gdje će učestvovati na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana.

Cilj sastanka je, kako je navedeno u saopštenju, razmjena mišljenja o jačanju integracije regiona u EU i kako učiniti proces proširenja efikasnijim i dinamičnijim.

“Sastanak lidera u Evropskom savjetu će biti prilika za razgovor o geostrateškim pitanjima, uključujući zelenu i digitalnu tranziciju i bezbjednost, i promociju i usklađivanje sa vrijednostima EU i zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom”, kazali su iz Kabineta predsjednika Crne Gore.

Đukanović će tokom boravka u Briselu imati i odvojeni susret sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve