Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đonović: Oko Joanikija se okupili zbog glasova

Vjerski skupovi u Crnoj Gori odavno su izgubili svoj pravi smisao, smatra politički analitičar Ranko Đonović i dodaje da sinoćnje okupljanje političara iz aktuelne vlasti oko novoizabranog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija šalje jasnu poruku

Vjerski skupovi u Crnoj Gori odavno su izgubili svoj pravi smisao, smatra politički analitičar Ranko Đonović i dodaje da sinoćnje okupljanje političara iz aktuelne vlasti oko novoizabranog mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija šalje jasnu poruku.

“Političari koje smo vidjeli sinoć na ‘vjerskom skupu’ kao glavni motiv dolaska imaju samo prikupljanje glasova za prestojeće izbore. Nijesmo imali priliku da vidimo Abazovića, ali jesmo ljubljenje, klimanje i poltronstvo Bečića, Krivokapića i ostale gospode”, kaže Đonović za Gradski portal.

On ističe da je osnovni cilj uzajamna podrška Srpske pravoslavne crkve i političara na vlasti.

“SPC se odavno ne bavi vjerom, nego samo politikom što smo imali priliku da vidimo i kod formiranja aktuelne Vlade. Ovaj mitropolit nema uticaj kao njegov prethodnik, ali parola je “daj što možeš”. Abazović će se fokusirati na građansku opciju, a ostali će da trče oko Joanikija”, navodi Đonović.

Naglašava i da se na večeri, kod mitropolita Joanikija, jasno vidio nacionalizam prosrpskih političara i kleronacionalizam SPC.

“Ova ideologija je oličena kroz DF i kod njih je to jasno, ali kod Bečića i Abazovića sve je sitna manipulacija sa narodom koji hoće da bude varan. Ovo je klasična borba za glasače i igra sa građanima kroz izigravanje vjere. Kao rezultat svih postupaka imamo vlast za koju ne znamo ni kako se do sada održava i koliko će dugo biti na tako klimavim nogama”, kaže Đonović.

Ali, uprkos tome, tvrdi Đonović, u ovom trenutku nikome ne odgovaraju novi izbori.

“Opoziciji odgovara da aktuelna vlast još više pokaže svoje lice. Bečić i Abazović pokušavaju da stvore povoljnu političku atmosferu za sebe. Zato ćute i sve im je pravo”, rekao je Đonović za Gradski portal.

U krajnjem se ne možemo čuditi DF-u, smatra Đonović, dodajući da su oni jedini ostali dosljedni najgoroj politici u Crnoj Gori.

“Oni čine dvije trećine podrške nove vlasti, a u vlasti ih nema. Najveću štetu im je nanio upravo premijer Krivokapić koji je bio na čelu njihove liste, a sve u dogovoru sa SPC, tačnije pokojnim mitropolitom Amfilohijem. U vlasti su Bečić, Abazović, Dnevni list “Vijesti”, samo ne oni koji su većina”, zaključio je Đonović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve