Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đonović: Crna Gora je sa ovom vlašću svakim danom sve manje država

Miješanje Srbije, Vučića i tih snaga iz Srbije i domaćeg zla koje je ovdje svakodnevno pomagalo upravo takvoj struji velikosrpskoj, šovinističkoj i kleronacionalističkoj, govori da oni sada žele da ugovorom i dokumentima potkrijepe i za sva vremena vežu za srpsku patrijaršiju crnogorske vjerske objekte. Naravno da će to da izazove ogromno nezadovoljstvo koje se već i sada vidi po ulicama. Onda kada taj vjerski ugovor bude potpisan, onda će to zasigurno buknuti, smatra Đonović

Crna Gora se, od dolaska nove vlasti, nalazi u situaciji koja ozbiljno brine. Donose se odluke i zakoni najčešće mimo pravnog sistema i poretka. Vlast krši zakone i sve je jasnije da nju interesuje obračun sa prethodnicima, opšte je mišljenje onih koji razumiju funkcionisanje državnog aparata.

Na pitanje da li je danas Crna Gora pravna država, ili nova vlast tumači pravo po mjeri sopstvenih političkih i svakih drugih interesa, politički analitičar Ranko Đonović za portal Radio Skala odgovara – “Naravno da Crna Gora nije pravna država.”

“Ne možemo se pohvaliti time da je i ranije bila vrhunski pravna država, ali je sada svakim danom sve manje pravna i sve manje država. Vlast koju smo dobili na posljednjim izborima se ponaša kao uplašeni pripravnici a hrabrost i snagu pokazuju tako što Crnoj Gori nanose neviđenu štetu. Mi ne idemo korak nazad i ne stojimo u mjestu, nego trčimo u nazad i CG već trpi ogromnu štetu od ove vlasti.

Davno je rekao današnji premijer Krivokapić kako će sunce ogrijati Crnu Goru, ali iz dana u dan vidimo da, zahvaljujući sadašnjoj vlasti, Crna Gora postaje spržena zemlja, i pitanje je hoće li išta ostati da valja poslije njih, ako bi duže ostali. Pravo se na svakom koraku krši, bez ikakvih vizija. Ekonomija se uništava, i bez ikakvog je plana i programa. Trenutno Crna Gora nema ni jedan ekonomski projekat kojim bi se mogla pohvalit, a kad je pravo u pitanju, imamo problema sa Venecijanskom komisijom, sa evropskim normama i pravilima i sa ovakvom vlašću se malo čemu dobrome možemo nadati”, smatra Đonović.

U jednonacionalnoj vlasti, kreiranoj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, sve je jasnije da su manjine istinski ugrožene. O tome svjetoči situacija u Pljevljima, kada na sceni imamo jasnu poruku šovinističke sadržine upućene Bošnjacima, što podsjeća na 90-te godine prošlog vrijeka. Na pitanje koliko su te poruke opasne i da li nam prijete međuvjerski i međunacionalni sukobi, Đonović je odgovorio da se nada da neće doći do sukoba nacionalnog i vjerskog iz tih razloga, iako je postojeća vlast dala povoda za to.

“Nije teško prepoznati, kaže on, one što protestvuju i poruke koje šalju, jer su oni predstavnici jedne političke opcije u Crnoj Gori koja nikad nije bila za Crnu Goru, koja je uvijek bila za rat. Ona se u vremenu mira od 90-ih godina, kada je građanski rat završen, uvijek trudila da povrati sukobe na ovim prostorima i to je javno saopštavala. Ako se pogledaju njihove izjave, tu nema nikakvih tajni.

Ipak postoji nada da su oni manjina u CG i da će nova preraspodjela političkih snaga na novim izborima, za koje ja procjenjujem da bi trebali biti do kraja godine, građanskoj opciji dati političku snagu. Ako bi oni duže opstali, to bi bilo samo gore za našu Crnu Goru i za naš međunacionalni i međuvjerski sklad koji smo bili kako tako izgradili”, ubijeđen je Đonović.

“Ovo danas i te kako podsjeća na 90-te godine. Čak su neke poruke gore nego tih godina, ali ipak nijesu masovne, kako što su bile 90- ih”, dodaje on.

Đonović vjeruje da građanskoj Crnoj Gori ne predstoji ništa drugi nego da priča o miru, i pokuša da urazumi što je moguće više ljudi koji su bili protiv bivše vlasti samo zbog DPS-a, ili mržnje prema jednom čovjeku, a ne vide da smo dobili mnogo gore od onoga što smo imali i mnogo opasnije.

“Mislim da je Evropa pustila u velikoj mjeri da se ovo dešava, kako bi viđeli što rade eksperti i apostoli, i to je možda jedina dobra stvar koja se dešava. A oni su sve suprotno ekspertima i suprotno apostolima. Oni crnogorski brod vode kao jedan ne neiskusni kapetan, nego kao jedan neiskusni srednjoškolac, pripravnik i kad god taj brod naiđe na podvodnu hrid, oni ga nasuču”, objašnjava Đonović.

On u ovom trenutku ne vidi ni u jednom segmentu državne politike nešto što obećava. Za novu vlast kaže da je poremetila međunacionalni i vjerski sklad, što je najveća šteta i opasnost za državu, ugasili su Montenegro, nepotizam je na vrhunskom nivou.

Đonović kaže da bi volio da mu kažu što su dobro uradili, ili makar da se prepozna u njihovom djelovanju, planu i programu nešto što obećava.

Gospodin Abazović za bivše kaže da su ostavili ruševinu, a upravo je tu sada prava vladajuća ruševina i beznađe, kategoričan je naš sagovornik.

Na pitanje što će se dogoditi ako dođe do potpisivanja temeljnog ugovora CG sa Srpskom pravoslavnom crkvom, po volji vladajuće većine, i da li će takvu odluku Crna Gora prihvatiti mirno, ili će to biti razlog protesta suverenističkih snaga koji mogu dovesti do neželjenih obračuna opasnih po mir i stabilnost Crne Gore, Đonović je odgovorio da se plaši toga i plaše se svi građani koji žele dobro Crnoj Gori, bez obzira na vjeroispovjesti. I do sada su vjerujući Crnogorci bili bez svojih vjerskih objekata, ali su se nadali i iščekivali da će se stvari dešavati povoljnije po njih.

“Međutim, kaže on, miješanje Srbije, Vučića i tih snaga iz Srbije i domaćeg zla koje je ovdje svakodnevno pomagalo upravo takvoj struji velikosrpskoj, šovinističkoj i kleronacionalističkoj, govori da oni sada žele da ugovorom i dokumentima potkrijepe i za sva vremena vežu za srpsku patrijaršiju crnogorske vjerske objekte. Naravno da će to da izazove ogromno nezadovoljstvo koje se već i sada vidi po ulicama. Onda kada taj vjerski ugovor bude potpisan, onda će to zasigurno buknuti.

Nadam se da neće niko ići, kao što su oni htjeli oružjem ili nasilnički, da popravlja te stvari, ali sam siguran da Crnogorci to neće mirno posmatrat. Nijesu nikad, pa neće ni sada”, rekao je politički analitičar.

Ova vlast se igra sa vrlo opasnim i najosjetljivijim pitanjima u jednoj državi. Platiće takvo ponašanje na izborima, za koje Đonović vjeruje da će biti organizovani do kraja godine.

On objašnjava da su razlozi za to brojni. Od onih da vlast ne funkcioniše čak ni međusobno. Unutar nje su svi nezadovoljni, a nezadovoljna je i opozicija pa i Evropa.

Đonović ne sumnja da će sadašnja vlast pasti, pa zato poručuje drugoj strani da se organizuje i bude spremna da radi na popravljanju ogromne štete koju je Crnoj Gori nanijela današnja vlast.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve