Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đenero: Vlada da povrati povjerenje međunarodnih partnera

Ističe da dobra profesionalna struktura diplomata na nižoj razini, dobri otpravnici poslova, u kratkom razdoblju, mogu odraditi važan i koristan posao, ako ''prodaju dobar proizvod''

Naravno da je teško voditi vanjsku politiku, kad nasljeđujete sistem koji je godinu i nešto sistemski devastiran i uništavan. Međutim, prostor za ofanzivu postoji, a hoće li je stvarno biti ne zavisi samo od resora vanjskih poslova. Važno je hoće li cjelokupna Vladina politika jačati povjerenje evropskih i evroatlantskih partnera ili neće – kaže u razgovoru za Pobjedu hrvatski analitičar Davor Đenero.

Ističe da dobra profesionalna struktura diplomata na nižoj razini, dobri otpravnici poslova, u kratkom razdoblju, mogu odraditi važan i koristan posao, ako „prodaju dobar proizvod“.

POBJEDA: Izabrana je nova Vlada Crne Gore. Da li će moći da povrati poljuljano povjerenje evropskih partnera i stabilizuje političke prilike?

ĐENERO:Unutar EU i NATO pitanje povjerenja ključno je političko pitanje, pogotovo u uslovima kakvi su nastali nakon agresije Rusije na Ukrajinu i povratka u svojevrsne bipolarne, hladnoratovske ili hibridno-ratovske odnose. Izrazito je važno da je Crna Gora dobila administraciju koja jasno definiše evropske integracije i evroatlantizam kao svoje ciljeve. Svaki potez buduće vlade zemlje članice EU i NATO pažljivo će mjeriti, kontrolisaće se je li taj evropeizam i evroatlantizam realna politika ili tek retorika. Od toga zavisi kako brzo će se prevladati blokada napretka Crne Gore u institucionalnom dijalogu s EU i kako će brzo Crna Gora ponovno unutar NATO saveza biti tretirana kao članica koja zavrijeđuje povjerenje.

Veliki problem Crne Gore u razdoblju mandata vlade Zdravka Krivokapića bio je izostanak bilo kakvih pretpristupnih reformi, pa je zato Crna Gora u prethodnom razdoblju dobila dosad uvjerljivo najslabiji izvještaj o napretku. Za sada je promijenjena generalna percepcija, ali za promjenu ocjena biće potrebno vidjeti da Vlada doista sprovodi politike za koje se deklarativno zalaže.

POBJEDA: Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić najavio je već od naredne sedmice diplomatsku ofanzivu. Kako možete voditi vanjsku politiku bez ambasadora na ključnim svjetskim adresama? O kakvoj se ofanzivi radi?

ĐENERO:Naravno da je teško voditi vanjsku politiku, kad nasljeđujete sistem koji je godinu i nešto sistemski devastiran i uništavan. Međutim, prostor za ofanzivu postoji, a hoće li je doista biti ne zavisi samo od resora vanjskih poslova. Važno je hoće li cjelokupna Vladina politika jačati povjerenje evropskih i evroatlantskih partnera ili neće. Naravno da to što Crna Gora trenutno nema ambasadore u važnim zemljama predstavlja problem, ali je i to bolje nego da ima kontaminiranu diplomatsku mrežu, koja bi opstruirala Vladine politike i iz koje bi se nekontrolisano, na stranu protivnika suvereniteta Crne Gore i njenog evropskog i evroatlantskog usmjerenja, odlijevale informacije. Dobra profesionalna struktura diplomata na nižoj razini, dobri otpravnici poslova, u kratkom razdoblju mogu odraditi važan i koristan posao, ako „prodaju dobar proizvod“, ako Vlada u Podgorici bude kredibilna i posvećena evropskoj integraciji i zajedničkim politikama sigurnosti unutar NATO saveza.

Kao mala država, Crna Gora mora jasno definisati svoje vanjskopolitičke prioritete, baviti se prije svega svojom ulogom u ujedinjenoj Evropi i regiji u kojoj se nastoji uspostaviti politička i sigurnosna stabilnost. To očito u Vladi razumiju, pa najavljena ofanziva nije neutemeljena. Crna Gora može u novim uslovima brže napredovati prema članstvu u EU.

POBJEDA: Agenciju za nacionalnu bezbjednost, sektore odbrane i diplomatije preuzeli su prozapadni kadrovi. Da li je ovo dovoljna brana od malignih ruskih uticaja?

ĐENERO:U najgorim uslovima kad su sistemom u Crnoj Gori upravljali oni kojima nije bio na srcu crnogorski suverenitet i državnost i kad je vlast direktno radila u korist patogenog ruskog interesa, sistem nacionalne sigurnosti je pokazao vitalnost. Po svemu sudeći, ta je vitalnost sigurnosnog sistema omogućila relativno mirnu tranziciju izvršne vlasti. Crna Gora je dobila u prethodnom razdoblju upozorenje međunarodnih prijatelja, poput američkog izaslanika Gabriela Eskobara, da je za nju veliki rizik gubitak povjerenja međunarodnih partnera u njen sistem nacionalne sigurnosti i lojalnost kao članice NATO. Važno je da je jedan od prvih koraka nove vlade bio stvaranje takve upravljačke strukture u sistemu nacionalne sigurnosti, koji će zaštititi profesionalce u sistemu i koji će osigurati usklađenost djelovanja sistema sa sistemima nacionalne sigurnosti članica NATO i EU.

Ruska prijetnja, naravno, ostaje, a ni prijetnje koje Crnoj Gori dolaze iz jedne susjedne države, neće nestati preko noći, iako će te prijetnje slabiti, kako slabi dominacija Rusije nad sistemom nacionalne sigurnosti susjedne države.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve