Utorak, 30 Novembra, 2021
Rubrika:

Đenero: Patogen uticaj Rusije stvara haos na Balkanu

''Crna Gora je trenutno ‘hibridno’ ratište na kome se suočavaju evroatlantizam i azijski autoritarizam Vladimira Putina, a ovaj dokument dodatno širi to ratište i na Bosnu i Hercegovinu, i na Kosovo i na Makedoniju'', ocjenjuje Đenero.

Slovenački portal “Necenzurirano.si” objavio je juče sadržaj “non-pejpera”, neslužbenog diplomatskog dokumenta, koji je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kojem su iznijete ideje o podjeli Bosne i Hercegovine, pripajanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom. Politički analitičar Davor Đenero za Dnevne novine podsjeća da je non-pejper dokument koji se u diplomatjji smatra neformalnim i koji se obično ne objavljuje.

On kaže da se dokumentom krši temeljno načelo evropske integracije, ističući da je jasno da se radi o patogenom uticaju Rusije, koja sistemski stvara haos na Balkanu.

“Crna Gora je trenutno ‘hibridno’ ratište na kome se suočavaju evroatlantizam i azijski autoritarizam Vladimira Putina, a ovaj dokument dodatno širi to ratište i na Bosnu i Hercegovinu, i na Kosovo i na Makedoniju”, ocjenjuje Đenero.

Prema njegovim riječima, suluda je ideja o tome da bi “u ime završetka raspada Jugoslavije” trebalo dijeliti prije svega BiH i Crnu Goru, koje su politički entiteti daleko stariji od Jugoslavije.

“Takva ideja bliska je samo onima koji žele unijeti haos u cijelu Evropu i dovesti u pitanje demokratski i mirovni razvoj starog kontinenta nakon Drugog svjetskog rata”, kaže Đenero.

Hrvatski politički analitičar navodi da je slovenački portal dokument objavio nakon tvrdnji da on ne postoji, a koji, “kako se sada čini, nije produkt (samo) slovenske diplomatije i vlade”.

“Jasno je da taj dokument nije podoban da bude bilo kakva osnova za razgovor unutar Evropske unije, jer je EU zajednica zasnovana na vrijednostima, nastala kao mirovni projekt koji je počivao na nedodirljivosti granica, a garantovao slobodu kretanja, zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava”, zaključio je Đenero za DN.

Prema pisanju slovenačkog portala, prijedlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

Slovenački portal, između ostalog, piše da bi „zeleno svijetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, dvjema članicama NATO-a”.

Podsjetimo, Đenero je ranije u autorskom tekstu za A1 Jazee ru, kazao da je skandalozan odnos prema državama čijom se sudbinom kockaju ovakvom politikom, ali da je jednako tako skandalozan i s pozicije temeljnih načela Unije.

On je kazao da non-pejper nikada neće postati dio politike EU prema Balkanu, ali da pojava takvog neformalnog internog dokumenta govori o zabrinjavajućem uticaju Rusije na procese unutar Unije i o razornom uticaju zagovornika modela „iliberalizma” na EU kao zajednicu utemeljenu na vrijednostima.

Podsjetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano kazao je 3. aprila da EK nije upoznata sa non-pejperom koji je navodno predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Upitan kakva je pozicija EU na navode mijenjanja granica na Zapadnom Balkanu, on je tada poručio da je stav Evrope jasan.

“Kada je riječ partnerimana Zapadnom Balkanu po pitanju granica ne treba mijenjati ništa u tom smislu. Treba da radimo ka regionalnoj saradnji, pomirenju, to je ideja i logika procesa pristupanja, da pokušamo da riješimo sva moguća pitanja među zemljama, kako proces ne bi ‘zapao u opasne oblasti’ i pridržavao se zakona EU i evropskih principa”, istakao je Stano.

Još nije zvanično potvrđeno da je predsjednik Evropskog savjeta Šari Mišel od Slovenije dobio „non pejper”.

 

Najnovije

ČUVENI BRITANSKI LIST ANALIZIRA: Dodik raspiruje strah kod žrtava genocida

Izvor: Slobodna Bosna U autorskom tekstu za Daily Mail Ian Birell, nekadašnji saradnik britanskog premijera Jamesa Camerona, analizirao je političku krizu u Bosni i Hercegovini kroz razgovor...

Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji žičare Kotor-Lovćen vrijednog 20 miliona eura

Ministarstvo ekonomskog razvoja uložilo je dodatne napore kako bi se uspješno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom...

Ovo je prognoza za sjutra

Na jugu uglavnom u jutarnjim, a u sjevernim i istočnim predjelima tokom prijepodneva, očekuje se prestanak padavina, u južnim i centralnim predjelima djelimično ili...

Predstavnici Zavoda za zapošljavanje Crne Gore posjetili Nacionalnu službu za zapošljavanje Srbije

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Goran Folić, predsjednica Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesna Vujošević i VD pomoćnica direktora u Sektoru za evidencije, analizu u...

Premijer liga: Siti zove Modrića

Luka Modrić bi mogao lako na ljeto da pređe u Mančester Siti. Engleski mediji donose ovu vrlo neobičnu vijest, pošto je prije neki objavjeno da...

Najčitanije

Povezano

ĐENERO: “Balkan stabilan ako se zaustavi destrukcija iz Beograda”

Vlada premijera Zdravka Krivokapića ne funkcioniše, a Crna Gora trenutno nije prioritet Amerike, ocijenio je politički analitičar Davor Đeenero, u emisiji “Znam da znaš”...

Đenero: Vlada stopirala pristupne reforme, Crna Gora neće ni do 2030. ući u EU

Crna Gora je jedina koja je imala šansu dovršiti pristupne pregovore prije 2030. godine, što je trebala biti, prema mišljenjima nekih, ciljana godina za...

Abazović zloupotrijebio položaj i sebe moralno diskvalifikovao

Ponašanje potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića nije ni blizu normalnog jednog visokog Vladinog zvaničnika i političara. Ljudi na ovim prostorima koji ulaze u politiku često ne...

Đenero: Klerikalni desant na Cetinje

Piše: Davor Đenero Već nešto više od godine dana svakome tko razumije političke procese posve je jasno da je uspostavom minimalne političke većine, koju...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve