Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Đenero: Patogen uticaj Rusije stvara haos na Balkanu

''Crna Gora je trenutno ‘hibridno’ ratište na kome se suočavaju evroatlantizam i azijski autoritarizam Vladimira Putina, a ovaj dokument dodatno širi to ratište i na Bosnu i Hercegovinu, i na Kosovo i na Makedoniju'', ocjenjuje Đenero.

Slovenački portal “Necenzurirano.si” objavio je juče sadržaj “non-pejpera”, neslužbenog diplomatskog dokumenta, koji je navodno premijer Slovenije Janez Janša uputio u Brisel, a u kojem su iznijete ideje o podjeli Bosne i Hercegovine, pripajanju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom. Politički analitičar Davor Đenero za Dnevne novine podsjeća da je non-pejper dokument koji se u diplomatjji smatra neformalnim i koji se obično ne objavljuje.

On kaže da se dokumentom krši temeljno načelo evropske integracije, ističući da je jasno da se radi o patogenom uticaju Rusije, koja sistemski stvara haos na Balkanu.

“Crna Gora je trenutno ‘hibridno’ ratište na kome se suočavaju evroatlantizam i azijski autoritarizam Vladimira Putina, a ovaj dokument dodatno širi to ratište i na Bosnu i Hercegovinu, i na Kosovo i na Makedoniju”, ocjenjuje Đenero.

Prema njegovim riječima, suluda je ideja o tome da bi “u ime završetka raspada Jugoslavije” trebalo dijeliti prije svega BiH i Crnu Goru, koje su politički entiteti daleko stariji od Jugoslavije.

“Takva ideja bliska je samo onima koji žele unijeti haos u cijelu Evropu i dovesti u pitanje demokratski i mirovni razvoj starog kontinenta nakon Drugog svjetskog rata”, kaže Đenero.

Hrvatski politički analitičar navodi da je slovenački portal dokument objavio nakon tvrdnji da on ne postoji, a koji, “kako se sada čini, nije produkt (samo) slovenske diplomatije i vlade”.

“Jasno je da taj dokument nije podoban da bude bilo kakva osnova za razgovor unutar Evropske unije, jer je EU zajednica zasnovana na vrijednostima, nastala kao mirovni projekt koji je počivao na nedodirljivosti granica, a garantovao slobodu kretanja, zaštitu ljudskih prava i vladavinu prava”, zaključio je Đenero za DN.

Prema pisanju slovenačkog portala, prijedlozima iz ovog dokumenta oštro se protive SAD, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje.

Slovenački portal, između ostalog, piše da bi „zeleno svijetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova s Albanijom dalo novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Sjevernoj Makedoniji, dvjema članicama NATO-a”.

Podsjetimo, Đenero je ranije u autorskom tekstu za A1 Jazee ru, kazao da je skandalozan odnos prema državama čijom se sudbinom kockaju ovakvom politikom, ali da je jednako tako skandalozan i s pozicije temeljnih načela Unije.

On je kazao da non-pejper nikada neće postati dio politike EU prema Balkanu, ali da pojava takvog neformalnog internog dokumenta govori o zabrinjavajućem uticaju Rusije na procese unutar Unije i o razornom uticaju zagovornika modela „iliberalizma” na EU kao zajednicu utemeljenu na vrijednostima.

Podsjetimo, portparol Evropske komisije Peter Stano kazao je 3. aprila da EK nije upoznata sa non-pejperom koji je navodno predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša uputio predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu.

Upitan kakva je pozicija EU na navode mijenjanja granica na Zapadnom Balkanu, on je tada poručio da je stav Evrope jasan.

“Kada je riječ partnerimana Zapadnom Balkanu po pitanju granica ne treba mijenjati ništa u tom smislu. Treba da radimo ka regionalnoj saradnji, pomirenju, to je ideja i logika procesa pristupanja, da pokušamo da riješimo sva moguća pitanja među zemljama, kako proces ne bi ‘zapao u opasne oblasti’ i pridržavao se zakona EU i evropskih principa”, istakao je Stano.

Još nije zvanično potvrđeno da je predsjednik Evropskog savjeta Šari Mišel od Slovenije dobio „non pejper”.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve