Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đenero o transkriptu SDT: U EU bi akteri snimka odmah bili procesuirani

Akteri juče objavljenog razgovora funkcionera Demokarata u vezi kako SDT tvrdi nezakonitog uticaja na specijalnog tužioca Živka Savovića u Hrvatskoj bi privremeno bili isključeni iz političkog života, kazao je za Antenu M hrvatski analitičar Davor Đenero

Akteri juče objavljenog razgovora funkcionera Demokarata u vezi kako SDT tvrdi nezakonitog uticaja na specijalnog tužioca Živka Savovića u Hrvatskoj bi privremeno bili isključeni iz političkog života, kazao je za Antenu M hrvatski analitičar Davor Đenero.

“Pritisak javnosti bi bio takav takav da bi nosilac sudske vlasti, odnosno tužilac, ali i učesnici razgovara bili bar formalno isključeni iz političkog života Crne Gore. Standard u Evropi je naravno drugačiji, on je takav da bi značio pokretanje pravnih  mehanizama i sankcionisanje svih onih koji su ovako nešto činili i dogovarali”, kazao je Đenero odgovarajući na naše pitanje šta bi se desilo u Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi EU kad bi SDT iznio dokaze o ovakvom ponašanju neke političke stranke, u ovom slučaju samog vrha Demokrata, pri čemu je jedan od aktera i predsjednik Skupštine!

O tome kakav rasplet očekuje u crnogorskom slučaju, Đenero kaže:

“Crna Gora mora odlučiti da li želi zaista nultu toleranciju prema korupciji, ili je to samo politička floskula za aktuelnu admistraciju. Vrlo je neugodna činjenica da su oni na vlast došli tvrdeći da će zastupati nultu toleranaciju prema korupciji, ali očito je da su odmah nakon dolaska na vlast žestoko prionuli koruptivnim radnjama. Oni mogu dokazati sada odnosom prema akterima u ovom slučaju da li se o priči o nultoj toleranciji prema korupciji radi kao pukoj floskuli, ili su akteri ovog slučaja radili nešto što za javne vlasti nije prihvatljivo. Ako akteri ovog slučaja budu sankcionisani, onda bi se moglo povjerovati da priča o borbi protiv korupcije nije puko prodavanje magle. U protivnom, bojim se da se novoj vlasti neće vjerovati”, kazao je Đenero.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve