Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Sramota stavljati dijasporu pod znak pitanja, naravno da joj treba omogućiti da glasa na izborima

Naglašava da treba da prestane da bude praksa da se ''toliko zloupotrebljava i pominje u izbornom procesu kao upitno njihovo prisustvo''

Dijaspora treba uvijek da učestvuje u izbornom procesu u Crnoj Gori, rekao je novinarima danas Nik Đeljošaj nakon što je ponovo izabran na funkciju predsjednika Opštine Tuzi. Kazao je da je sramotno i da treba da prestane da bude praksa da se u izbornom procesu pominje kao upitno prisustvo dijaspore.

Govoreći o dijaspori, Đeljošaj kaže da su to ljudi koji ovdje imaju državljanstvo, prebivalište, kuće, imanja…

“Mislim da je velika sramota staviti pod znakom pitanja ili u ovom kontekstu u koji se pokušava staviti naša dijaspora. Oni svi ovdje imaju državljanstvo, prebivalište, kuće, imanja, i plaćaju poreze. Dodatno, ta dijaspora, koja je uglavnom manjnska, svake godine na više stotina miliona eura donosi Crnoj Gori. Kroz ono što je njihov rad i znoj izvan svog ognjišta, oni sa privremenim radom u inostranstvu, čuvaju vezu sa našom državom”, ističe predsjednik Opštine Tuzi.

Naglašava da treba da prestane da bude praksa da se “toliko zloupotrebljava i pominje u izbornom procesu kao upitno njihovo prisustvo”. Đeljošaj smatra da dijaspora treba da učestvuje u izbornim procesima u Crnoj Gori, a mišljenja je i da im treba omogućiti glasanje u diplomatskim predstavništima naše države u cijelom svijetu jer to, kaže, zaslužuju.

“Njihovo je ovdje prisustvo kada su izborni procesi. Kod nas su bili i biće. Mislim da će i u narednim izborima biti veliko prisustvo naše dijaspore. Mislim da treba uvijek da učestvuju u izbornom procesu. Čak mislim da treba omogućiti i glasanje u diplomatskim predstavništima naše države u cijelom svijetu kada su izborni procesi, jer oni to zaslužuju. Dokazali su svojim odnosom prema državi. Oni od njihovog znoja i rada svake godine direktno u našu ekonomiju i državu šalju svojim porodicama. Mislim da treba jednom zauvijek prestati ta praksa da se toliko pominju kada dođu izborni procesi. Naravno da im treba omogućiti pravo da učestvuju u tom biranju, kao što će vjerovatno učestvovati na predsjedničkim izborima i kao što su učestvovali na loklanim izborima u Tuzima”, jasan je Đeljošaj.

Na pitanje kako razumije poruke oko dijaspore i dolaska njihovog na glasanje u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila.

Očekuje da drugi krug predsjedničkih izbora bude praznik demokratije.

“Da to prođe u najboljem redu, da građani slobodno iskažu svoj stav prema onom što je ovaj izborni proces gdje se bira predsjednik države”, dodao je Đeljošaj.

Oni, kaže, kao Albanski forum (Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Nacionalna unija Albanaca), fokusirani su na parlamentarne izbore.

“Odmah krećemo u kampanju za parlamentarne izbore da pokušamo da širimo Albanski forum koji je već dogovorio da će u ovom sastavu izaći na parlamentarne izbore”, rekao je Đeljošaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve