Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Đeljošaj: Oko Plantaža se formirala organizovana kriminalna grupa

Krajnji cilj je, smatra on, da se imovina prodaje privitniku za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine

Cilj je da se imovina Plantaža prodaje privitniku za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine, kazao je predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj reagujući nakon informacije da je Opština Tuzi u srijedu blokirala račun Plantaža na iznos od 746,6 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost za ovu godinu. Problem, ističe Đeljošaj, nije porez za Opštinu Tuzi već vrijednost državne imovine.

“Oko Plantaža se formirala organizovana kriminalna grupa, koja je angažovala advokatsku kuću, da bi preko svog uticaja na jednom mediju, odbranila tezu da je Opština Tuzi kriva za neki tamo porez”, kazao je predsjednik Opštine Tuzi.

Plantaže su, pojašnjava Đeljošaj, državna imovina Crne Gore.

“Mi kao Opština godinama trošimo ogromne resurse, kako bi pravedno i fer iskazali vrijednost te državne imovine. S druge strane imamo organizovanu kriminalnu grupu, koja umjesto da brani državni i javni interes, pokušava da nas ubijedi, da je za državu bolje da ima imovinu vrijednu 105 nego 313 miliona. Rečeno narodnim jezikom: neko pokušava da, samo na imovini Plantaža u Opštini Tuzi, ukrade 208 miliona eura. Da, dobro ste pročitali, 208 miliona eura državne imovine”, kazao je Đeljošaj.

Ovdje se, ocjenjuje on, uopšte ne radi o porezu, koji po zakonu pripada Opštini Tuzi.

“Preko njega se samo vodi hajka menadžementa u prisluhu sa pojedinim novinarima Vijesti protiv nas, kako bi se sakrila stvarna namjera, da se privatnicima prodaje u bescjenje državna imovina. Javno i jasno pred čitavom Crnom Gorom izjavljujem da ću vam biti smetnja u tim prljavim naumima”, poručio je Đeljošaj.

Predsjednika opštine Tuzi čudi kako VDT ne reaguje.

“Začuđujuće je i nevjerovatno kako to VDT uopšte ne reaguje, da bi zaštitilo državnu imovinu, prije nego li je ova organizovana kriminalna grupa, pozivajući se na inostranu kompaniju za procjenu vrijednosti, koja se i sama ogradila od te procjene, otuđi. Nevjerovatno je da ne reaguju ni vlasnici akcija državnog kapitala, a kao krajnju instancu pozivam premijera da svojim reagovanjem spriječi naum ove organizovane kriminalne grupe”, rekao je Đeljošaj.

Krajnji cilj je, smatra on, da se imovina prodaje privitniku za mali iznos, te da se osim primarne proizvodnje, po kojima su Plantaže prepoznatljive, postave i solarni paneli preko velike površine.

“Ovo posljednje zna biti veoma uspješna priča, koju ne smijemo dozvoliti da za male pare uzme privatnik, nego da to uradi država Crna Gora. Ako, gospoda nemaju tih kapaciteta i ne znaju da to urade, predlažem da vlasništvo i upravljanje nad Plantažama prepuste Opštini Tuzi, pa da se uvjere šta ćemo napraviti sa tim preduzećem nakon par godina”,

Ponovio je da problem  nije porez za Opštinu Tuzi nego vrijednost državne imovine.

“Javnost treba da zna, zato i ponavljam, ovdje se problem ne naziva porez za Opštinu Tuzi, već je vrijednost imovine države Crne Gore, koju, na žalost baš oni koji su izabrani da je štite, godinama obezvređuju, kako bi na kraju prodali trećim licima za neuporedivo manju cijenu od realne vrijednosti. To je, na žalost, praksa u Crnoj Gori koju poznajemo godinama, da ne kažemo desetljećima, a koja se nastavlja i u ovom primjeru. Lično ću se boriti do kraja da spriječim tu kriminalnu akciju, u uvjerenju da ću imati podršku VDT-a i Vlade, koji su, inače, prvi pozvani da sačuvaju državnu imovinu Crne Gore”, zaključio je Đeljošaj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve