Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Đeka sa Popom: Ubrzati realizaciju aktivnosti za zatvaranje završnih mjerila

Đeka je iskazao punu otvorenost za saradnju ističući političku i ekonomsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kao najvažniju u integracionom procesu Crne Gore

Maksimalnom angažovanošću svih kapaciteta ove Vlade ubrzaće se evropska agenda Crne Gore, rekao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka povodom susreta sa šeficom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom.

“Svjesni smo prethodne stagnacije u procesu pristupanja,” izjavio je ministar i rekao kako je Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ispunjavanje obaveza iz Programa pristupanja postavilo kao prioritetne.

Đeka je iskazao punu otvorenost za saradnju ističući političku i ekonomsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kao najvažniju u integracionom procesu Crne Gore.

On je upoznao ambasadorku sa aktivnostima u vezi sa organizacijom Ministarstva i izazovima u oblasti ljudskih i manjinskih prava koje predstoje na putu zatvaranja završnih mjerila. On je ponovio spremnost za puni doprinos ovog ministarstva u ispunjavanju ključnih obaveza iz pregovaračkog poglavlja 23.

“Ambasorki Popa su predstavljene aktivnosti koje se trenutno realizuju u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava na planu unaprijeđenja rodne ravnopravnosti, prava lica sa invaliditetom, unaprijeđenja položaja romske i egipćanske populacije, manjiskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, kao i unapređenja prava LGBTI osoba”, navodi se u saopštenju.

Oana Popa je istakla da zadovoljstvo zbog obnovljene samostalnosti ministarstva, akcentujući važnost ostvarivanja ljudskih prava i sloboda. Ona je pohvalila dosadašnju saradnju na sprovođenju svih politika kojima se ovo ministarstvo bavi.

Delegacija Evropske unije nastaviće da pruža podršku realizaciji svih zacrtanih ciljeva u oblasti ljudskih prava, a koji su u direktnoj nadležnosti resornog ministarstva, istakla je Popa.

“Sa sastanka je poručeno da će se intenzivirati rad na unapređenju oblasti zaštite i poštovanja ljudskih i manjinskih prava u Crnoj Gori, sa ciljem punog poštovanja istih”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve