Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Đakumopolu: Neophodno kontinuirano raditi na tužilačkim zakonima

Osigurati da se reforme pravosuđa i borba protiv korupcije sprovode uz poštovanje vladavine prava

Na predloženim zakonskim rješenjima u oblasti tužilaštva neophodno je kontinuirano raditi i Savjet Evrope ostaje posvećen pružanju podrške crnogorskim vlastima kako bi osigurali da se reforme pravosuđa i borba protiv korupcije sprovode uz poštovanje vladavine prava, kazala je šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope u Crnoj Gori Evgenija Đakumopolu tokom današnjeg sastanka sa predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, u kontekstu mišljenja Venecijanske komisije, Đakumopolu je izrazila stav da isti ne predstavlja kritiku Vladi kako se nekad predstavlja, već poruku da su neophodne reforme i promjene u vrhu tužilaštva, što treba da bude rezultat procesa u skladu sa evropskim standardima.

Ističući spemnost Parlamenta da promoviše inkluziju i ravnopravnost marginalizovanih zajednica u crnogorskom društvu, Bečić je podsjetio na brojne inicijative u prethodnom periodu koje su imale za cilj afirmaciju i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

“On je iskazao spremnost zakonodavnog doma da pruži puni doprinos suzbijanju svih oblika diskriminacije i da kroz raspoložive mehanizme radi na jačanju koncepta građanskog društva”, navodi se u saopštenju.

Kako su saopštili, u interaktivnom dijalogu, razmijenjeni su stavovi o dosadašnjim i postojećim programima saradnje između Skupštine Crne Gore i Savjeta Evrope, kao i budućim aktivnostima usmjerenim na postizanje još boljih rezultata koji će doprinijeti jačanju poštovanja načela ljudskih prava, izbornog procesa, vladavine prava i demokratije.

Ocijenivši postojanom dosadašnju saradnju, šefica Đakumopulu istakla je spremnost da u komunikaciji sa Parlamentom, u svjetlu novoformiranog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu podstaknu reforme u oblasti izbornog zakonodavstva, ali i drugim zakonodavnim okvirima.

“U razmjeni mišljenja, šefica Programske kancelarije Savjeta Evrope pohvalila je izuzetne rezultate u pogledu podizanja transparentnosti i otvorenosti u posljednjih šest mjeseci, kao i dostupnost Skupštine Crne Gore javnosti. Predsjednik Bečić ponovio je da u datim okolnostima, isključivost ne smije biti opcija i konstatovao da parlamentarnoj većini predstoji intenzivan rad kako bi usvojili najbolje zakone u skladu sa evropskim standardima”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve