Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Dizdarević: Normalna vlada ne bi ni pomišljala na popis u ovakvom stanju institucija

''Ipak, koliki god bili nasrtaji, gradjanska Crna Gora ce pobijediti''

Potpredsjednici DPS-a Jevto Eraković i Abaz Dizdarević organizovali su press konferenciju o Zakonu o popisu koji, kako kažu, neustavna, i od strane DFa kidnapovana parlamentarna većina, ima namjeru da usvoji u narednom periodu.

“Vrijeme je čini mi se da se podsjetimo na period od prije dvije godine kada su završeni parlamentarni izbori i kada se, otprilike u ovo vrijeme, pregovaralo oko Vlade Zdravka Krivokapića. Bilo je to vrijeme glume, u kojem su one stranke koje sebe zovu gradjanskim i evropskim pravdale svoju kolaboraciju sa proruskim Demokratskim frontom višim ciljevima uz gorda obećanja kako će oni biti nosioci politike i kako će biti garanti evropske politike u Crnoj Gori”, kazao je Eraković.

Istakao je i da su ranije govorili da će im suditi na osnovu djela – a ne na osovu obećanja uz dobronamjerna upozorenja da manji potok u veći uvire te da se čak i uz najbolju namjeru – u koju su sumnjali i tad kao i sad, ne može sa 5% ili sa 7-8 poslanika parirati proruskom savezu koji je višestruko jači.

“Vremenom, naše tvrdnje pokazale su se kao tačne. Pa ipak – u poslednjih par mjeseci, maske su u potpunosti pale. Više nema ni pokušaja da se glumi odbrana nacionalnih interesa i trasira evropska politika. URA je, ipak dala. Zato danas slušamo kako eto, nije poželjno kršiti ustav ali kad se mora – mora se. Zato danas prisustvujemo kako se na djeluju sprovodi politika DFa a da gordi branioci izborne volje i evropskog puta i ne pokušaju glumiti neku vrstu nezavisnosti. Počevši od izglasavanja pučističkog Zakona o predsjedniku, preko inicijative za preispitivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav, zaključno sa Zakonom o popisu više nema nikakve dileme – Demokratski front je nosilac politike neustavne parlamentarne većine”, istakao je Eraković.

Prema njegovim riječpima, to je alternativa koja se pokušava ponuditi Crnoj Gori, proruska, zasnovana na vrijednostima Putinove demokratije koja, kako ističe, sanja Crnu Goru u srpskom svetu i u Otvorenom Balkanu.

Ipak, dodaje, uzaludno su to snovi i nade.

“Ima Crna Gora ko će odbraniti njen evropski put, gradjanski koncept i pravo na dostojanstven život. Gradjani neće dozvoliti da se sprovedu naumi koji su zamišljeno u beogradskim i moskovskim krugovima i to pokazuju iz nedelje u nedelju masovnim protestima koji postaju sve brojniji i brojniji. I koliko god se trudili, koliko god resursa ulagali i koliko god poslanika URE i Demokrata kidnapovali i spakovali u svoj vagon – uzalud je sve. Jer će pobijediti ideja evropske i moderne Crne Gore a Demokratska partija socijalista će zajedno sa ostalim suverenističkim partijama, nevladinim organizacijama, nezavisnim intelktualcima i svim pojedincima biti nosilac otpora antidržavnoj neustavnoj većini koju personifikuje Demokratski front”, poručio je Eraković.

Dizdarević: Neustavna parlamentarna većina talac DF-a

Abaz Dizdarević je istakao da je očigledno da neustavna parlamentarna većina talac politike Demokratskog fronta i da je primorana da ispunjava agendu ovog političkog saveza. Tako se, na listi prioriteta, suprotno preporukama naših medjunarodnih partnera našao i Zakon o popisu.

“Odgovorna i normalna Vlada ne bi ni pomisljala da tako zahtjevnu operaciju realizuje u ovakvom stanju institucija. Ukljucujuci i okolnost da je sama Vlada izgubila povjerenje u Parlamentu. No, da imamo normalnu i odgovornu Vladu ne bi smo ni dosli u ovakvo stanje u kakvom smo danas”, ističe Dizdarević.

Kako dodaje, umjesto da se Vlada pozabavi rješavanjem političke krize, time što bi se kroz politički dogovor došlo do izbora sudija ustavnog suda, skraćenja mandata Skupštine i organizacije vanrednih parlamentarnih izbora, Vlada se bavi pitanjima koji dijele društvo kakva je tema organizacije popisa. Dakle, umjesto snaženja gradjanskog koncepta Crne Gore nastoje se ponovno prebrojavati krvna zrnca, utvrdjivati ko je Crnogorac, ko je Srbin a ko Bošnjak i Albanac. Ko govori crnogorskim a ko srpskim jezikom i ko se kome Bogu moli.

“Koliki god bili nasrtaji, građanska Crna Gora će pobijediti”

Ovakva politika očekivana je, kako kaže, od Demokratskog fronta ali ne i od onih koji glume da su evropske i gradjanske partije.

“Ipak, koliki god bili nasrtaji, gradjanska Crna Gora ce pobijediti. Ona Crna Gora u kojoj je potpuno nevažno ko je koje nacije ili vjeroispovijesti i ko kojim jezikom priča, ona u kojoj je gradjanin na prvom mjestu. Crna Gora koja je okrenuta napretku, razvoju i evropskom putu u kojom ćemo stvarati osnove za buduce generacije. Demokratska partija socijaliste ce tome dati svoj puni doprinos”, poručio je Dizdarević.

Eraković je kazao da nije suština da li je DPS na vlasti ili ne, jer su svjesni grešaka koje su napravili.

“Isto tako u ovom trenutku jedini garant očuvanja Crne Gore kao države jeste DPS, kao najjača i najveća partija. U Crnoj Gori je na djelu uništavanje svega onoga što se može uništiti, svima je jasno da je u protekle dvije godine urušena država”, istakao je Eraković, odgovarajući na pitanje novinarke.

Na konstataciju da s popisom kasnimo, Eraković pita da li je moguće sprovoditi popis u uslovima kada su nacionalne tenzije na vrhuncu.

“Naravno da se zalažemo za popis, to je jedna od tekovina, ali to se sprovodi u normalnim uslovima. Popis da, ali u pravo vrijeme i pravom trenutku”, kazao je on.

Podsjećamo, poslanici u Skupštini Crne Gore danas će raspravljati o prijedlogu zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, na prijedlog stare/nove parlamentarne većine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve