Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Divanović: Sve čega su se DF i Demokrate dohvatile pretvorilo se u nasilje

Vjerujem da ćemo veoma brzo naći odgovarajuće rješenje i prevazići krizu u interesu svih, izazvanu neodgovornošću i neradom ranije vlasti, poručio je Nikola Divanović aktuelni gradonačelnik Budve

Sve čega su se DF i Demokrate dohvatile, pretvorilo se u nasilje: protesti, nastupi u Skupštini, svaki izborni dan je začinjen njihovim provociranjem i snimanjem građana, ne bi li izazvali bilo kakvu reakciju i predstavili sebe kao žrtve, ocijenio je predsjednik opštine Budva Nikola Divanović u razgovoru za portal Aktuelno. On dodaje da već imaju naznaka da je prethodna vlast koju je vodio Marko Bato Carević učinila određene zloupotrebe.

Divanović

“A o tome ćemo obavijestiti nadležne institucije i oni će nastaviti da se bave tim, u skladu sa svojim ovlaštenjima”, rekao je Divanović za Aktuelno.

AKTUELNO: Krajem juna vijesti iz Budve su izgledale kao izvještaji sa nekih kriznih žarišta “pobunjeničke snage napale su jutros zgradu opštine”. Nakon više od mjesec pobunjenici su povremeno ispred zgrade opštine Budva, ali je prisutno manje tenzija. Kako sa ove vremenske distance ocjenjujete sve šta se događalo u tom periodu uoči i nakon smjene vlasti u metropoli crnogorskog turizma?

Za one koji nešto detaljnije prate crnogorsku političku scenu, a ja to po prirodi poslaničke funkcije i političkog angažmana u najjačoj partiji činim već godinama, događaji iz Budve nijesu bili nikakvo iznenađenje. Mada jedino što stvarno nisam očekivao da će moji Budvani pozivati na preispitivanje rođačkih, kumovskih i prijateljskih relacija. To je zbilja nešto što ne priliči bilo kom čovjeku, a pogotovo nekome ko pretenduje da se bavi javnim poslom kakav je politika. Evidentno da je riječ je o očekivanom finalu politike koju oličavaju DF i Demokrate, a koju od samog početka karakterišu nasilje, primitivizam, provokacije i bahatost. Sve čega su se ove dvije političke grupacije dohvatile, pretvorilo se u nasilje: protesti, nastupi u Skupštini, svaki izborni dan je začinjen njihovim provociranjem i snimanjem građana, ne bi li izazvali bilo kakvu reakciju i predstavili sebe kao žrtve… Na kraju, ono što su činili tokom vršenja vlasti u Budvi spada u pravno i svako drugo nasilje, od nezakonitnog zapošljavanja ogromnog broja njihovih rođaka, prijatelja i partijskih kadrova, preko mobinga po institucijama, sve do scena primitivnog iživljavanja nad odbornicima i građanima u lokalnom parlamentu. Tek će biti prilike da o svemu tome govorimo javno i obavijestimo nadležne institucije, provjeravamo dokumentaciju, razmatramo žalbe zaposlenih na nadređene, sagledavamo finansijsku štetu…

AKTUELNO: Nakon preuzimanja vlasti suočavate se sa nagomilanim problemima, prije svega finansijskim, (račun opštine je blokiran). Postoji li šansa da se pitanje blokade riješi u nekom skorijem periodu i na koji način je to moguće prevazići?

Intenzivno smo u komunikaciji sa Vladom i Ministarstvom finansija, svakodnevno radimo na tome da račun Opštine Budva bude odblokiran i da zaposlenima budu isplaćena sva dugovanja. Vjerujem da ćemo veoma brzo naći odgovarajuće rješenje i prevazići krizu u interesu svih, izazvanu neodgovornošću i neradom ranije vlasti. Sada je vrijeme da se pobrinemo za zaposlene, jer nema njihove odgovornosti u nastaloj situaciji i oni moraju primiti zarađene plate.

AKTEULNO: Postoji izreka “Bogu božje, a caru carevo”, ali ona u Budvi glasi kada se vide neki događaji “Bogu božje, a Batu Careviću sve što što poželi”. Zašto je to tako ? Kako ocjenjujete to što nadležni organi suviše dugo tolerišu takav način optrukcije propisa i uzurpiranja državne imovine?

To je pitanje za nadležne institucije. Činjenica je da je moj predhodnik na mjestu predsjednika Opštine Budva prije svega uspješan biznismen koji je, očigledno i nažalost, zalutao u politiku. Ono čime ćemo se mi baviti nije njegova privatna firma, već način na koji je vodio Opštinu. Već imamo naznaka da je bilo određenih zloupotreba, a o tome ćemo obavijestiti nadležne institucije i oni će nastaviti da se bave tim, u skladu sa svojim ovlaštenjima. Lokalna uprava nije privatno preduzeće i ne može se na taj način voditi, već mora biti dobar servis svim građanima. U protekle četiri godine, lokalna vlast je bila servis vladajućoj lokalnoj koaliciji, za ostvarivanje njihovih ličnih i političkih ciljeva.

AKTUELNO: Budva je tokom prethodnih četiri godine po nekim skupovima i događajima podsjećala na Šabac, grad u susjednoj državi. Šta namjeravate da uradite da bi se to promijenilo?

Budva je mediteranski grad, uspješno je izgradila imidž mediteranskog turističkog bisera i tokom organizacije bilo kog događaja mora se voditi računa o toj činjenici, o njegovanju takvog kulturološkog koncepta, kako je to i rađeno decenijama unazad. Problem sa događajima koji pominjete je bio kratkotrajan da bi ostavio posljedice na duži rok, ali svakako treba imati u vidu da to nije bila potreba građana Budve ili turista. To su bili politički inferiorni pokušaji bivše vlasti da se populističkim događajima dodvori svojim upravljačkim centrima van Crne Gore, ne shvatajući da ih svako udaljavanje od budvanske i crnogorske autentičnosti zapravo udaljava i od onih kojima su time željeli da se dodvore. Veoma je inferiorno pomisliti da neko u Budvi može da organizuje bolju Guču od Guče ili da veću „Grad paradu“ od Grand produkcije. Da ne govorimo o kvalitetu i pitanju zašto bi se neko u Budvi rukovodio najbanalnijim i najpopulističkijim primjerima loše prakse, kada je riječ o gradu koji decenijama uspješno promoviše i širi specifične i visokokvalitetne kulturne proizvode.

Naš zadatak će biti da Budvi vratimo kulturni koncept kakav joj pripada, kakav je brižljivo njegovala čak i u veoma teškim godinama. Bilo da je riječ o kultnom Grad teatru, tradicionalnim muzičkim festivalima i dočecima novih godina, ili o novim konceptima i formama kojima ćemo dati šansu da se pokažu u Budvi, kriterijum za pomoć i podršku Opštine Budva biće prije svega kvalitet.

AKTUELNO: Iako je kratak period od kada ste došli na čelo opštine, možete li nam reći kakvo ste stanje zatekli u ostalm lokalnim službama posebno u dijelu poslovanja gradskih preduzeća?

Prije svega, zatekao sam ogromno povećanje zaposlenih na određeno u odnosu na 2016. godinu. Riječ je o prosjeku od 30%, zavisi od preduzeća do preduzeća. Svako preduzeće u kome je osnivač Opština Budva zapošljavalo je preko mjere bez zakonski sprovedene sistematizacije. U samoj Opštini je 2016. bilo manje od 300 zaposlenih, a trenutno ih je preko 400. Parking servis je, na primjer, do polovine 2016. godine zapošljavao 66 radnika, danas ih je 90, i tako redom. Analiziramo situaciju ovih dana, ali je svakako prioritet rješavanje blokade računa Opštine, što je takođe zatečeno stanje od ranije. Takođe simptomatična su sponzorstva Javnih preduzeća. Najbolji primjer jeste da ista firma ili vjerska zajednica, u jednom danu dobijala je sponzorstva u isnosima 5000 eura od više preduzeća. Ovo mi daje za pravo da opravdano sumljam da je novac građana Budve zloupotrijebljen za finansiranje nekih parapolitičkih skupova.

AKTUELNO: Nosilac ste liste koalcije „Za Budvu! Za Crnu Goru! DPS- Milo Đukanović“, kakav ishod izbora očekujete? Koje su Vaše prednosti u odnosu na konkurenciju? Da li postoji jos neka partija koju bi pozvali da sa vama bude dio vlasti nakon izbora, ukoliko bude potrebno?

Očekujem pobjedu liste „Za Budvu! Za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović“ na lokalnom novu, kao i ubjedljivu pobjedu liste „Odlučno za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović“ na državnom nivou. Siguran sam da je to uvjerenje svakoga ko je pogledao programe i liste koje je DPS ponudio građanima. Naš program za Budvu je cjelovit spoj projekata i planova, čiji je cilj da naš grad ponovo postane najatraktivniji turistički centar na crnogorskom primorju, da lokalna uprava bude kvalitetan servis građana u svakom trenutku, da putnim, vodovodnim, kanalizacionim i drugim infrastrukturnim projektima povežemo sva budvanska naselja i sela, da podignemo poljoprivrednu i drugu proizvodnju u zaleđu Budvu na viši nivo, da obezbijedimo besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola od prvog do devetog razreda… Imamo cjelovita rješenja i za sanaciju onoga što je nastala šteta tokom vladavine prethodne vlasti u Budvi. Listu „Za Budvu! Za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović“ čine mladi i sposobni ljudi, zajedno sa starijim kolegama čije je iskustvo neprocjenjivo važno za nas. Zajedno ćemo od Budve napraviti savremen grad po najvišim standardima i njegovom mediteranskom licu vratiti sjaj koji mu nesumnjivo pripada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve